De lekkerste hummus uit Syrie

Met kikkererwten en tahin
 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Ik ben gek op hummus en dan niet de variant uit een kant-en-klaar potje of bakje, maar gewoon zelf gemaakt van een blik kikkererwten, wat tahin, knoflook en citroensap. Oorspronkelijk uit de Libanese keuken, maar tegenwoordig populair in het hele Midden-Oosten, Noord-Afrika en Europa. Tijdens onze reis door Syrie hebben we het vaak gegeten, zelf bij het ontbijt.

Hummus

Syrie

Het eten in Syrie was bijzonder lekker. Heel veel eten uit het Midden-Oosten met uitsluitend verse ingredienten. Tabouleh, falafel, baba ghanoush, te veel lekkere dingen om op te noemen. Het enige dat ik niet zo lekker vond was gedroogde yoghurt die daarna aangelengd met water als saus werd gebruikt. Traditioneel nomaden eten, labneh genoemd.

ik schreef eerder de blogs Stroopwafels in Aleppo en What doesn’t kill you, makes you stronger! over Syrie.

De lekkerste hummus uit Syrie, eenvoudig zelf maken. Strooi en nog wat (gerookt) paprikapoeder en wat geroosterd komijnzaad over. Besprenkel met goede olijfolie. Lekker met verse groenten of op een wrap.


Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

1 blik kikkererwten
1/2 teen knoflook
1 theelepel komijnzaad
1 eetlepel tahin
1 theelepel paprikapoeder (-> probeer ook eens gerookt parikapoeder)
1 eetlepe olijfolie (-> neem goeie!)
2 eetlepels citroensap

Stappen

Zeef de kikkererwten en bewaar het vocht uit het blik. Doe de kikkererwten, knoflook, tahin, citroensap en een scheut van het kikkererwtensap in de blender en maak er een mooie puree van. Als het te dik is voeg dan nog wat sap toe. Het resultaat moet de consistentie van pindakaas hebben.

Serveer de hummus in een mooi kommetje en strijk de bovenkant glad. Strooi aan de ene kant wat komijnzaad en aan de andere kant wat paprikpoeder. Giet er wat olijfolie overheen. Leg de achtergehouden kikkererwten in het midden.

Heerlijk met bijvoorbeeld komkommer om te dippen of simpel met toastjes of een wrap.

Eet smakelijk!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This