Ieder huisje heeft z’n kruisje

Dat geldt zeker voor de bewoners van Cape Cross

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Ieder huisje heeft zijn kruisje zeggen ze wel eens, nou de bewoners van Cape Cross hebben echt een groot kruis. Ze hebben een mega groot geur probleem. Een gewaarschuwd man telt voor twee, dus doe je voordeel met die wetenschap en mocht je toch op bezoek willen gaan, bereidt je dan voor. Je ruikt ze al van verre zodat je verzekerd bent dat ze thuis zijn. Ze hebben best een lang oprijlaan en het zou zonde zijn als je die voor niet helemaal afrijdt en dan voor een dichte deur komt te staan. Over wie hebben we het nou? De pelsrobbenkolonie van Cape Cross in Namibië.

Skeleton coast

We vertrokken ’s morgens vroeg uit Swakopmund naar het noorden. Ons uiteindelijke doel voor die dag was Damaraland, maar niet zonder eerst langs de skeleton coast naar de Cape Cross Seal reserve te rijden, waar een gigantische kolonie pelsrobben leeft. Skeleton coast heeft zijn naam te danken aan de vele scheepswrakken langs de kust. Door de vaak dichte mist lopen boten vast aan de grond en kunnen niet meer voor of achteruit.

Cape Cross

Slimme lokale bewoners staan er drankjes te verkopen of vragen geld voor een foto van het skelet van de kapitein van het aangelopen schip. Deze hebben ze dan met schelpen in het zand gereconstrueerd. Best slim!

Cape Cross

Het is ongeveer 120 kilometer over de C34 vanuit Swakopmund naar Cape Cross en onderweg kun je overal van de weg af om even bij de zee te gaan kijken. We passeren de afslag naar de C35 die we later nemen naar Damaraland. Hoe dichter je bij Cape Cross komt hoe sterker de lucht wordt. Je kunt het niet missen. In een klein hutje kun je een permit kopen en dan mag je door naar het parkeerterrein. Daarvandaan sta je eigenlijk direct tussen de pelsrobben. Het klinkt gek, maar de stank went en dan is het echt gewldig om die duizenden robben bij elkaar te zien en te horen. Wat zijn het er veel!!

Cape Cross

Cape Cross

Je kunt over een houten brug een stukje langs de kust wandelen.

Cape Cross

Cape Cross

Het is alsof je tussen de robben loopt. Een slimmerik heeft uitgevonden hoe deze op het looppad kan komen en blokkeerd onze weg. Voorzichtig stappen we er overheen en gelukkig lijkt jij te slaperig om te bewegen. De meesten zijn overigens vrij lui en liggen lekker te zonnen of uit te buiken van de net gevangen vis.

Cape Cross

Je ziet natuurlijk ook veel jongen.

Cape Cross

Cape Cross

Ze houden vooral elkaar goed in de gaten en af en toe is er een knokpartijtje, het beetje ruimte moet natuurlijk wel beschermd worden.

Cape Cross

De vislucht trekt natuurlijk ook een hoop meeuwen.

Cape Cross

Zoutvelden

Langs de kust heb je veel zoutvelden. Je kunt hier stukken zout kopen voor een paar Namibische dollars.

Cape Cross

Cape Cross

Cape Cross

Wat een geweldige ervaring om zoveel robben bij elkaar te zien. Met een tevreden gevoel verlaten we de kust en zetten we onze route voort naar het mooie Damaraland.

Heb jij wel eens zoveel dieren bij elkaar gezien?

Pin It on Pinterest

Share This