In je sas in de Elzas

Een culinaire trip
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Ik heb het licht gezien en ben bekeerd! Altijd heb ik geroepen dat ik niet zo’n Frankrijk liefhebber ben en liever ergens anders naartoe reis. Parijs? Ok dat kon dan nog net, maar de rest trok me niet echt. Met de caravan naar het zuiden van Frankrijk? Ik moest er niet aan denken. Altijd kwam dan het beeld van Zwarte Zaterdag bij me boven. Nee hoor, NOT ME!! Dat beeld van Frankrijk is nu toch een beetje aan het wankelen gebracht na een lang weekend in de Elzas en met name door het eten in de Elzas. Dit smaakt naar meer. Letterlijk!

Je kunt natuurlijk beargumenteren dat de Elzas toch ook wel heel veel Duitse invloeden heeft en dat het daarom niet echt een goede afspiegeling is van de rest van Frankrijk, maar een kniesoor die daar op let. Lees trouwens eens over de roerige geschiedenis van Straatsburg op het leuke blog Unesco-queesties.nl, dan weet je direct waarom je hier zoveel Duitse invloeden ziet. We hadden onze ‘thuisbasis’ in Straatsburg en gebruikten dat als startpunt van onze culinaire ontdekkingstocht in deze stad, maar ook in de rest van de Elzas. We volgden de ‘route du vins d’alsace’, de wijnroute door de Elzas en de ‘routes du cretes’, die ons dwars door de Vogezen bracht. Ontdekten prachtige, leuke kleine dorpjes als Kaysersberg, Colmar en Munster en vermaakten ons uitermate goed in de grote stad Straatsburg. Het werd één groot culinair feest. Geniet even mee.Flammkuchen of Tarte flambée

Daar is geen ontkomen aan en dat hoeft ook niet, want het is echt smullen. Ik at er een bij Flam’s en die hadden al heel wat ervaring volgens onderstaande placemat. Twintig miljoen exemplaren gemaakt! Het is eigenlijk heel simpel, een dunne krokante bodem besmeerd met creme fraiche en belegd met spek, ui, en/of kaas. Iedere combi is mogelijk. Ik was gek op de variant met Munsterkaas (en spek en ui natuurlijk). Dit is echt een klassieker uit de Elzas. Elzas eten

Elzas eten

Sauerkraut of Choucroute

Nog een klassieker, zuurkool met vlees, veel vlees! Worst uit de Elzas, spek, casselerib, noem maar op. Bij het ene restaurant krijg je vijf soorten vlees en bij de ander zelfs acht. De zuurkool is zacht en vol smaak. Ik heb begrepen dat sommige er soms na het serveren nog een klein scheutje wijn overheen gieten voor nog meer smaak. Dit smaakte echt heerlijk. Elzas eten

Elzas eten

Ik ben zelf zuurkool aan het maken en zal later beschrijven hoe eenvoudig dit is. Ik moet nog even geduld hebben voordat het klaar is, maar dan wil ik toch proberen dit gerecht te gaan maken. Lekker vlees van een goede biologische slager, lekkere smaakvolle gekookte aardappelen erbij en wat Franse mosterd. Het water loopt me nu al in de mond!

Zuurkool

Zuurkool

La Cloche: Kaasfondue en raclette

Hou je van kaas, dan zit je goed in Frankrijk natuurlijk en dan moet je zeker even naar restaurant La Cloche in Straatsburg. Daar hebben ze de gootste kaaskoepel ter wereld. Een kaasplankje vullen is hier dan ook geen enkel probleem Wij kozen voor de kaasfondue en raclette. Tegenover het restaurant hebben ze ook nog een winkel waar je de kazen kunt kopen. Een absolute aanrader dus als je van kaas houdt.

Elzas eten

Elzas eten

Elzas eten

Galettes met Munsterkaas

Nog meer kaas, in dit geval weer Munsterkaas (ja, ik ben verslaafd!). Galettes zijn aardappel/groenten rosti’s, lekker bruin en krokant gebakken en dan op verzoek met heerlijke gesmolten Munsterkaas. Ik dronk er een lokaal fris en fruitig blond biertje bij van het merk Storig, met een ooievaar op het etiket. De ooievaar is het symbool van de de Elzas en je ziet er ook overal ooievaars. Echte, maar ook in de souvenirwinkels.

Elzas eten

Elzas eten

Kugelhopf

Aardewerk kun je ook overal kopen en ook de bakvorm voor de Kugelhopf. Een tulbandcake met rozijnen.  Zeg nou zelf, dat ziet er toch prachtig uit! Elzas eten

Elzas eten

Elzas wijnen

Rij je door de Elzas en volg je de route des vins Elzas, dan zie je echt overal wijnranken. Geen veldje of berghellinkje is onbenut gelaten. Dan snap je waar al die lekkere Elzaswijnen vandaan komen. De meeste druiven waren al geoogst, maar ze zijn er toch nog een paar vergeten.

Elzas eten

Elzas eten

In vier dagen hebben we een goede indruk gekregen van het eten in de Elzas, maar omdat een mens toch een keer vol is zijn er toch ook gerechten die we niet hebben kunnen proberen, Bijvoorbeeld de Baeckeoffen, een ovengerecht en de Quiche Alsacienne. Dit is een quiche Lorraine, maar dan met ui.

Wat een heerlijk weekend hebben we gehad en zoals gezegd dat smaakt naar meer. We willen zeker nog eens terug, maar ook andere plekken in Frankrijk roepen nu om door ons ontdekt te worden. Zo willen we graag nog eens naar Mont Saint Michel, de lavendel- en zonnebloemvelden. Als jullie nog ander tips hebben voor plekken met mooie natuur en lekker eten in Frankrijk, dan hoor ik dat graag. Een reactie op dit blog wordt gewaardeerd!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This