Dit is nou typisch zo’n gerecht waarvan er duizend-en-een recepten zijn en nu dus duizend-en-twee. Elke streek, dorp of zelfs familie heeft zijn eigen recept. Ik maak dit recept eigenlijk altijd met kipdrumsticks, maar vaak zie je ook recepten met lamsvlees of vegetarisch. Indiase biryani met kip heeft wel wat voorbereiding nodig. Het is het lekkerst als de kip een klein uurtje gemarineerd is in de yoghurt met de specerijen. Hierdoor wordt het super mals.
Kleurrijk
India is één van de kleurrijkste landen ter wereld. Dat zie je terug in hun cultuur, het straatbeeld, de tempels, maar zeker ook in het eten. Het eten is vaak gekruid met vele soorten specerijen en kruiden. Eén van de bekendste kruidenmixen is natuurlijk garam masala. Ook hier zijn weer vele varianten van met soms wel 10 of meer verschillende specerijen. Voor deze biryani hebben we dit niet nodig. Het aantal droge specerijen is beperkt tot kaneel, kardemom, chilivlokken en kruidnagel.
Pittig?
Het is een misverstand dat Indiaas eten altijd heel pittig is. Er zijn natuurlijk gerechten die dat wel zijn, maar deze biryani zeker niet. Door de specerijen is hij wel hartverwarmend. De gebakken uien gaan door het gerecht, maar bewaar ook wat voor de garnering. Voeg eventueel ook nog wat gebakken cashewnoten en rozijnen toe aan de garnering, maar dat is wat mij betreft optioneel.
Voorbereiding
Kooktijd
Porties

Ingredienten
Stappen
Begin met het schillen en het raspen van de gember. Knijp de tenen knoflook met de pers bij de geraspte gember. Meng het kaneel stokje, kruidnagels, kardemomzaadjes, de chilivlokken, citroensap, yoghurt, een handvol koriander en wat zout door het gember/knoflook mengsel.
Marineer nu de kipdrumsticks in het gekruide yoghurt mengsel. Laat dit zeker een uur marineren. Roer af en toe door.
Snij ondertussen de uien in halve ringen en bak deze op laag vuur goudbruin in wat olie.
Kook de rijst voor 3/4 gaar. Dus als er op het pak staat dat de rijst in 8 minuten gaar is, kook hem dan 6 minuten. De biryani gaan nog in de oven en dan gaart de rijst verder.
Verwarm de oven voor op 180 graden. zet een diepe ovenschaal klaar
Haal de kip uit de marinade en bak deze in een minuut of 10 rondom bruin. Bewaar het restant van de marinade. Doe de kip in de ovenschaal. Voeg de marinade toe. Verdeel de helft van de begruinde uien erdoor. Verdeel de rijst er over en druk goed aan.
Verwarm de melk en doe hier de safraandraadjes in. Laat even weken totdat de melk geel ziet. Schenk de melk over de rijst.
Dek de ovenschaal goed af met aluminiumfolie of een deksel en zet deze in de voorverwarmde oven. Bak de biryani in 50 minuten gaar.
Serveer eventueel met wat noten, rozijnen, het restant van de gebakken uien en nog wat verse koriander.
Nog meer lekkere recepten
Sharing is caring!
Weer een heerliik gerecht heb je. Ik blijf maar maken. Alleen ben ik ook wel beetje benieuwd of je ook gerechten heb zonder vlees?
?? ga ik even over nadenken…ik krijg dat verzoek vaker of iig hints ? misschien een keer een vegetarische maand of iets dergelijks
Hmm ik ben meestal geen fan van Indisch eten, ik ben namelijk niet weg van curry’s. Maar deze biryani klinkt toch wel erg smakelijk!
Lijkt me heerlijk (zonder kip uiteraard…haha)! Ik ben een groot fan van Indiaas eten en eet ook geregeld curry’s. Yum!
Ik ben altijd fan van het marineren van kip. In yoghurt doe ik niet heel vaak, maar het is wel smakelijk. Ik mis alleen (heel erg!!!) een oven in huis nu 🙁
Oh ? ik zou me echt geen raad weten zonder een oven! De kip wordt door de yoghurt ook heel mals…heerlijk!