Kip tikka masala
Stukjes kip
in een kruidige tomatensaus
Kip tikka masala, klinkt volkomen Indiaas toch? Dit moet een authentiek Indiaas recept zijn dacht ik. Niets is minder waar. De kip tikka is inderdaad uit India, maar de masala schijnt bedacht te zijn door de Britten. Het verhaal gaat dat een man in Glasgow in een restaurant de kip tikka te droog vond en dat de kok er een kruidige tomatensaus bij maakte. De kip tikka masala was geboren. Een ander verhaal is dat het een variant uit Delhi is op het gerecht ‘butter chicken’. Anyway, ik ben blij dat het er is, want het is echt ontzettend lekker en het brengt mij in gedachten weer terug in het mooie India en toch iets minder in Groot-Brittannie.
India
Zo kleurrijk als het land is zo gevarieerd is het eten in India. Mijn eerste kennismaking was een reis van drie weken door het zuiden van India. Een jaar later gingen we direct terug voor onze huwelijksreis. Dit keer drie weken door Rajasthan en een bezoek aan Varanasi. De laatste keer waren we in Sikkim waar we o.a. het prachtige Tashiding klooster bezochten.
ik heb er zelf niet zoveel nodig, maar dit zijn tien goede redenen om India te bezoeken. Een van de redenen is natuurlijk het eten. Er staan al aardig wat Indiase recepten op Indenvreemde.nl, met natuurlijk een aantal lekkere curries. Bij deze kip tikka masala aten we ook die heerlijke homemade mango chutney en basmati rijst.
Garam Masala
In dit recept zit aardig wat garam masala. Nu kun je dat natuurlijk gewoon in de supermarkt kopen, maar zelfmaken is eigenlijk heel eenvoudig en je weet precies wat er in zit. Ik gebruikte een koffiemolen on de volgende specerijen te mixen tot een heerlijke garama masala.
2 eetlepels komijnzaad
2 theelepels korianderzaad
1 theelepel donker mosterdzaad
1 theelepel venkelzaad
1/2 muskaatnoot
1 kaneelstokje
1 theelepel zwarte peperkorrels
10 kardamompeulen
1 theelepel kruidnagels
Hup, alles in de koffiemolen en je hebt voorlopig weer genoeg garam masala in huis.
Recept voor kip tikka masala
Voorbereidingstijd
Minuten
Wachttijd
Minuten
Kooktijd
Minuten
Aantal porties
Personen
Ingrediënten
Kruidenpasta voor de kip tikka
1 eetlepel donker mosterdzaad
2 rode pepers
2 cm verse gember
2 tenen knoflook
1 eetlepel komijnpoeder
1 eetlepel korianderpoeder
1 eetlepel paprikapoeder
4 volle eetlepels yoghurt
Scheutje olie
De masala
1 eetlepel donker mosterdzaad
350 kipdijfilet
2 grote uien
1 blik gepelde tomaten
200 ml kokosmelk
1 eetlepel garam masala
Peper en zout naar smaak
Overig
Vers korianderblad
Stappen
Maak eerste de kruidenpasta om de kip te marineren. Maal daarvoor alle ingredienten van de kruidenpasta (behalve de yoghurt) tot een fijne pasta. Roer de helft door de yoghurt en bewaar de andere helft.
Snij de kipdijfilet in kleine blokjes en roer deze door de marinade. Laat dit minstens een uur marineren.
Bak de kip gaar in wat olie in een koekenpan.
Bak in een grote braadpan de fijngesneden ui glazig met de tweede helft van de pasta. Doe het blik tomaten erbij en breng op smaak met peper en zout.
Laat de masala wat indikken. Voeg de kokosmelk en de garam masala toe. Laat dit zachtjes doorsudderen.
Voeg na een kwartiertje de gebakken kip en de marinade toe aan de masala. Roer goed door en laat dit nog een paar minuten pruttelen.
Serveer met flink wat koriander.




कृपया भोजन का आनंद लीजिये!
kripyā bhojan kā ānnaṅd lijīyai
Eet smakelijk!
Nog meer lekkere recepten