Indiase mango chutney

Spicy en sweet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Mijn guilty pleasure? Dat is jam, in alle soorten en maten. Lekker extra dik op een boterham. Hoe vaker hoe beter, Daar maak je me blij mee. Nu eten we zelden ’s avonds brood dus daar mis ik toch een kans om eens lekker jam te eten. Daar heb ik een oplossing voor gevonden, chutney. Dat is helemaal geaccepteerd bij de avondmaaltijd, zeker in India. Deze Indiase mango chutney zoet en hartig tegelijkertijd en dat geeft veel mogelijkheden om het te eten. Het is natuurlijk heerlijk bij een Indiase maaltijd, maar zeker ook bij een lekker stukje vlees of gewoon een tosti.

Indiase mango chutney

Nigellazaad

Er zitten flink wat specerijen in deze mango chutney, maar de meeste zijn prima verkrijgbaar in de supermarkt. Alleen nigellazaad is wat lastiger te krijgen, maar bij een toko heb je een goede kans van slagen. Helaas was het bij die van mij net op. Uiteindelijk vond ik het bij een natuurwinkel. Ze verkochten het onder de noemer komijn, maar het heeft helemaal niets met komijn te maken. Vaak wordt het ook zwarte komijn genoemd. Het is zwart, dat wel. Op internet lees ik dat sommige het een beetje naar oregano vinden smaken. ik proef dat niet. Voor mij heeft het gewoon een eigen unieke smaak en onmisbaar voor deze Indiase mango chutney.

Mango’s

Gebruik rijpe zoete mango’s. Tijdens het schillen moet het sap er eigenlijk al uit lopen. Dan zijn ze op z’n lekkerst. Wist je dat mango’s na bananen, commercieel gezien, de belangrijkste  vrucht is uit de tropen? Ik niet, maar wat speurwerk op internet geeft leuke informatie. Zo komt de mango waarschijnlijk uit India en Zuid-Oost Azië. Daar komt hij in de natuur voor. De arabieren brachten hem naar Afrika en de Portugezen naar Brazilië. Tegenwoordig komt de mango ook uit Israel en Amerika (Florida). Als het in Azië of India erg warm is dan vind ik het heerlijk om mangosap te drinken. Bij een Indiase maaltijd is mango lassi, met yoghurt, ook niet te versmaden. 



Voorbereiding

Kooktijd

Ingredienten

4 rijpe mango’s
450 gram suiker
iets meer dan 200 ml witte wijnazijn
2 theelepels verse geraspte gember
2 tenen knoflook uit de pers
1 rode peper, zonder zaad en in ringetjes
2 theelepels nigellazaad
1 theelepel korianderpoeder
1/2 theelepel komijnpoeder
1/4 theelepel kurkuma
1/4 theelepel kardamompoeder
1/4 theelepel kaneelpoeder
5 kruidnagels (heel)
snufje zout
olie om in te bakken



Stappen

Schil de mango’s en snij het vruchtvlees in blokjes.

Verhit een eetlepel olie in een pan en bak de knoflook, gember en de rode peper op zacht vuur aan.

Voeg alle specerijen toe en laat dit een minuutje meebakken tot alle smaken goed vrij komen.

Doe nu de mango, azijn, suiker en zout erbij en roer goed door.

Breng het aan de kook en doe dan het vuur wat lager. Laat het een uur op een laag vuurtje sudderen.

Laat het daarna afkoelen. Eventueel kun je het met een staafmixer  het enigszins pureren als je niet gek bent op grote stukken in je chutney.

Met vier mango’s heb je een flinke hoeveelheid chutney. Verdeel het over gesteriliseerde potten en bewaar in de koelkast. Blijft zeker 2 maanden goed, maar dat haalt het bij mij echt niet.

 

कृपया भोजन का आनंद लीजिये!
(kripyā bhojan kā ānnaṅd lijīyai)
Eet smakelijk!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This