Indiase paneer butter masala

Met homemade paneer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Als ik terugkijk naar de recepten die ik tot nu toe heb geplaatsts op Indenvreemde.nl – Food and Travel, wordt er langzaam een trend duidelijk en dan bedoel ik dat er langzaam een beeld vormt van welke landen ik de meeste recepten maak. Ik denk dat ik kan concluderen dat dat dan ook mijn favoriete eetlanden zijn. Op nummer één staat Indonesie met 10 recepten gevolgde door Italie en Nederland met beide zeven recepten. Daarna volgen China, Thailand en India met 5 recepten. De laaste stijgt deze week een plekje, want dit is weer een heerlijk Indiaas gerecht, Butter paneer masala, verse Indiase kaas in een zéér rijke saus.

Inspiratie

We eten dit regelmatig in een restaurant of bestellen het via Thuisbezorgd.nl. Nog leuker is natuurlijk om het zelf te maken. Voor de zekerheid gingen we het nog maar eens eten bij ons favoriete Indiase restaurant in Amsterdam, Saravana Bhavan. Je wilt toch goed weten hoe het moet smaken. Het was geen straf!Naast het eten in restaurants haal ik mijn inspiratie uit mijn kookboeken en van internet. Met name in de leuke Facebook kookgroepen, op sites van collega foodbloggers en op Pinterest vind je een onuitputtelijke bron van recepten. 

Indiase kookboeken

In het recept voor matter paneer laat ik je in een korte video zien hoe je eenvoudig zelf paneer kunt maken. In dit recept staat ook hoe je eenvoudig zelf met een goedkope koffiemolen garam masala (Indiase specerijenmix) kunt maken. Je kunt dit natuurlijk ook kant-en-klaar kopen en dan kun je je concentreren op de masala, de saus.  Laat je niet afschrikken door de grote hoeveelheid specerijen. Een aantal heb je wellicht al in huis en voor de rest kan ik je aanraden om eens naar een goede grote toko te gaan. Daar kun je de specerijen een stuk goedkoper aanschaffen dan in de supermarkt en dan krijg je ook nog eens veel meer. Ik ga meestal naar Amazing Oriental in Amsterdam en voel me dan altijd als een kind in een snoepwinkel…wat een keuze. 

Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

Paneer en garam masala

Zie het recept voor matter paneer.

Paneer butter masala

200 gram paneer
1 ui
4 tenen knoflook
3 cm verse gember
3 flinke tomaten
20 cashewnoten, in water geweekt
2 eetlepels roomboter
scheutje room
1 theelepel komijnzaad
1 kaneelstokje
2 kardemompeulen
1 blaadje laurier
1 theelepel chilipoeder
2 theelepels korianderpoeder
1 theelepel kurkuma
3 kruidnagels
1 theelepel garam masala
1 theelepel suiker
Zout naar smaak

Lekker met wat verse koriander, naanbrood of basmatirijst.

Stappen

Zet de cashewnoten in een bakje water en laat dit minsters 20 minuten staan.

Smelt 1 eetlepel boter in een pan en voeg het komijnzaad toe. Bak dit tot het begint te knetteren. Doe dan de gekneuse kardemompeulen, het kaneelstokje en de kruidnagelen erbij en bak deze op laag vuur een minuutje mee.

Voeg nu de klein gesneden gember, ui en knoflookteentjes erbij en bak dit mee totdat de uien glazig zijn.

Doe dan de klein gesneden tomaten erbij en bak deze een paar minuten mee zodat ze zacht worden.

Laat de cashewnoten uitlekken en doe ze in de pan. Schenk er een kopje water bij en voeg zout naar smaak toe (even proeven dus!).

Laat dit zeker 20 minuten doorwarmen met de deksel op de pan. Doe daarna de hele inhoud van de pan in een blender of keukenmachine en maak er een gladde saus van.

Doe nu weer een lepel roomboter in de pan en doe het laurierblaadje en het chilipoeder erbij.

Nu de saus toevoegen en een paar minuten zachtjes doorkoken.

We zijn er bijna! De garam masala, kurkuma en en het korianderpoeder erbij en eventueel een schepje suiker.

Doe als laatste een scheutje room erdoor en voeg de paneer toe.

Verwarm de paneer een minuut of vier.

Serveer het met wat vers korianderblad, nog een laatste toefje room en wat indiaas naanbrood of basmati rijst.

 

 

कृपया भोजन का आनंद लीजिये! (kripyā bhojan kā ānnaṅd lijīyai) Eet smakelijk!

Nog meer lekkere recepten

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This