Indonesische ayam goreng mentega, gebakken kip in zoete ketjapsaus

Deze gebakken kip in romig zoete ketjapsaus echt zo’n gerecht waarvan je tegen beter weten in blijft eten. Het romige komt van de boter, het zoete van de ketjap en bruine suiker. Niet supergezond dus, maar toch kun je er niet vanaf blijven. Waarom? Omdat je er gewoon ontzettend vrolijk van wordt. 

Indonesische ayam goreng mentega

De kip en de saus worden apart bereidt, aan het eind komen ze bij elkaar en wordt het gerecht direct geserveerd. Door de kip te kruiden en daarna met maizena te bedekken krijgt het smaak en wordt het lekker krokant als je het in de olie bakt. De basis voor de saus is de roomboter. Je maakt het op smaak met onder andere Worcestershiresaus en ketjap manis. Het is een mooie sticky saus, boordevol smaak. Puur genieten.

Wat is het lekkerste Indonesische gerecht?

Soms vragen mensen wel eens wat ik het lekkerste Indonesiche gerecht vind. Dat is echt een niet te beantwoorden vraag voor mij. Er is zoveel lekkers! Juist de grote variatie van al die smaken maakt de Indonesiche keuken zo bijzonder. Het is het zelfde als vragen welke Javaanse tempel is mooier, de Borobudur of de Prambanan. Daar heb ik ook geen antwoord op, je moet ze gewoon allebei hebben gezien.

Wat eet je er bij?

Ik vind het heerlijk met simpele nasi putih, witte rijst. Je kunt het uitstekend combineren met één of meerdere Indonesiche groentegerechten, zoals:

Indonesische ayam goreng mentega, gebakken kip in zoete ketjapsaus

Voorbereidingstijd

Minuten

Wachttijd

Minuten

Kooktijd

Minuten

Aantal porties

Personen

Ingrediënten

Gebakken kip
330 gram kipdijfilet
3 tenen knoflook
1 eetlepel citroensap
3 eetlepels maizena
Zout en peper
Olie om in te bakken

Romig zoete ketjapsaus
2 eetlepels roomboter
1/2 ui
3 tenen knoflook
zout en peper
1 theelepel bruine suiker
3 eetlepel ketjap manis
1 eetlepel worcestershire saus

Stappen

Snij de kip in blokjes en meng deze met de fijngesneden knoflook, citroensap, zout en peper. Laat dit minsten 15 minuten marineren.

Meng de kip met de maizena en zorg dat alle kip goed bedekt is. ik doe de kip met de maizena in een zipper bag en schudt goed door elkaar.

Bak de kip in de olie goudbruin en houdt het apart totdat de saus klaar is.

Smelt de boter in een pannetje en  fruit de kleingesneden ui en knoflook glazig.

Doe de suiker, Worcesterhiresaus en ketjap manis erbij en roer goed door totdat de saus gaat bubbelen.

Roer de kipblokjes door de saus en serveer direct.

Dit recept is

Selamat makan!

Eet smakelijk!

Nog meer lekkere recepten

Pin It on Pinterest

Share This