Indonesische ikan pepesan

Pittige gerookte makreel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Ik zag dit gerecht regelmatig voorbij komen op social media, op Pinterest en verschillende Facebook kookgroepen. Altijd was ik geintrigeerd door de naam. Ikan pepesan. Om een of andere reden klinkt mij dat als muziek in de oren. Het klinkt al lekker! Nu weet ik dat ikan vis betekent, maar pepesan moest ik even opzoeken. Het betekent “geroosterd in bananenblad”. Vis geroosterd in bananenblad dus. De bereidingswijze lijkt dus bekend, maar zoals met vele Indonesische gerechten zijn er duizend-en-een verschillende manieren om het klaar te maken. Zo ook met ikan pepesan. Eigenlijk is dit het meest verwarrende gerecht dat ik ken.

Ikan pepesan

Welke vis?

De naam van het gerecht zegt niets over de soort vis die er gebruikt wordt, maar 9 van de 10 recepten op internet gebruikt makreel. Dat doet dus vermoeden dat makreel zich goed leent voor dit gerecht, maar dan ben je er nog niet. Je kunt natuurlijk verse makreel nemen, maar vaak zie je ook gerookte makreel. Dat is dus duidelijk! Toch? Nou niet helemaal. Gerookte makreel komt in twee varianten, warm gerookt en koud gerookt. Om het verwarrend te maken, noemen we de warmgerookte variant een gestoomde makreel. Het vlees is dus al gaar door de warmte en heeft een rooksmaak. Dit is de meest gangbare soort die je bij de visboer of supermarkt kunt kopen. De koudgerookte variant is niet eenvoudig te koop. De vis wordt gepekeld en gedroogd op een lage temperatuur en is dus niet gegaard door een hoge temperatuur. Ik koos voor de meest gangbare soort, warm gerookt en dus de gestoomde makreel.

Ook lekker!Ikan pepesan

Bananenblad of aluminiumfolie?

Na het fileren van de makreel heb je mooie grote stukken, reeds gegaarde makreel. Die marineer je heerlijk in een kruidige pasta, de boemboe en verpak je in bananenblad. Duidelijk? Nope. De meeste recepten verpakken de vis in aluminiumfolie. Nu snap ik dat hier in het westen natuurlijk prima. De bananenbomen groeien natuurlijk niet bij ons op de hoek. Het wordt dus aluminiumfolie.

Ikan pepesan

Roosteren of stomen

Oke, de bereidingswijze dan. Roosteren. Hup vuurtje stoken en verpakte makreel er op zou je zeggen. Tsja, dat is een beetje lastig in ons appartement op zeven hoog. Ik denk dat de buren daar niet vrolijk van worden. Van Ikan pepesan des te meer zou ik denken, maar ik heb het risico toch maar niet genomen. Gelukkig wordt er in de meeste recepten gestoomd. Kijk, daar kan ik iets mee. Mijn super-de-luxe Ikea stoomopzetstuk voor een pan komt uit de kast en daar past het in aluminiumfolie verpakte pakketje met 2 gefileerde gestoomde makrelen precies in.

Resultaat

En het resultaat? Tsja, dat is alle verwarring meer dan waard. Wat een ongelooflijk lekker gerecht is dit! Ik dacht dat het met twee grote makrelen wel veel te veel zou zijn, maar het ging helemaal op!

Ikan pepesanVoorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

2 gestoomde makrelen
2 uien
3 tenen knoflook
3 flinke eetlepels sambal (oelek, badjak of combinatie)
1/2 theelepel trassie
1 eetlepel gula djawa
1 theelepel tamarindepasta
4 kemirinoten
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel laospoeder
2 stengels citroengras
2 blaadjes limoenblad
olie om in te bakkenStappen

Fileer de makrelen en probeer zo goed mogelijk de graten te verwijderen zonder dat de makreel in alleen maar kleine stukjes breekt.

Rooster de kemirinoten op een matig vuurtje. Rauw zijn ze licht giftig.

Maak een kruidenpasta door alle ingredienten, behalve de makreel, het citroengras en de limoenblaadjes, te pureren. Bak dit ongeveer 5 a 7 minuten in wat olie op een laag vuurtje. Laat het daarna afkoelen.  

Leg een groot vel aluminiumfolie klaar. Smeer er wat van de kruidenpasta op. Leg hier een laag makreelfilet op. en smeer er weer wat kruidenpasta overheen. leg nu nog een laag makreel er op en eindig met een laag kruidenpasta. 

Vouw het alumiumfolie nu tot een luchtdicht pakketje. Vouw de randen goed dicht.

Breng een pan met water aan de kook en plaats het stoommandje boven de pan. Plaats het apkketje voorzichtig in het stoommandje. Laat het ongeveer 30 minuten stomen. 

Selamat makan!
Eet smakelijk!

Nog meer lekkere inspiratie!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This