Indonesische sayur lodeh

een heerlijke groenteschotel in kokossaus

Dit is wel een mijlpaal hoor, waaruit mijn liefde voor de Indonesische keuken maar weer eens blijkt. Het is het 15e Indonesische recept op Indenvreemde.nl, het land met veruit de meeste recepten. Dat is ook eigenlijk helemaal niet verwonderlijk, want wie is er niet opgegroeid met al die lekkere gerechten uit Indonesie. Nou, ik wel! Mijn moeder kookte vroeger vaak nasi goreng met sate en heel soms aten we een Indonesische rijsttafel in een restaurant. Wat is het toch een feest dat je die gerechten ook zelf kan maken. Zo ook, sayur lodeh, een groentegerecht in een heerlijke kokossaus.

Sayur lodeh

Combineer het eens met één of meerdere andere Indonesische gerechten op Indenvreemde.nl en je maakt je eigen mini rijsttafel.

Sayur lodeh

Zoals zo vaak is er niet slechts één recept voor sayur lodeh, maar lijkt het wel of iedereen er z’n eigen draai aan heeft gegeven. Als groenten kun je eigenlijk van alles kiezen. Ik nam witte kool, wortel en bloemkool, maar ook aubergine, sperziebonen, tofu en andere groenten zijn mogelijk. De gele kleur komt van de kurkuma en de smaak wordt bepaald door citroengras, limoenblad, gember, laos en natuurlijk kokosmelk.

Herkomst

De herkomst lijkt op Java te liggen, maar het is een bekend gerecht in heel Indonesie en de omringende landen Maleisie en Singapore.  In 1995 was ik in het kraton in Yogyakarta. Daar wordt tijdens een slametan, een religieuze ceremonie, gezamelijk gekookt en gegeten met de mensen uit de buurt en vaak is sayur lodeh één van de gerechten. De gerechten die worden gegeten zijn een offergave om de geesten gunstig te stemmen.

Indonesie

Leuk om te weten dat eten en religie zo met elkaar verweven kunnen zijn, maar sayur lodeh is gewoon ook een erg lekker gerecht. Daar wordt iedereen vrolijk van! Mocht je eens in de buurt van Yogjakarta zijn, vergeet dat niet twee prachtige tempels te bezoeken, de Borodudur en de Prambanan. Daar krijg je geen spijt van.

 Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

1/2 kleine witte kool
3 flinke wortels
1/2 kleine bloemkool
1 blokje groentebouillon
1 stengel ctitroengras
3 blaadjes limoenblad
1 grote ui
3 tenen knoflook
Klein stukje trassi
2 cm verse gember
1 cm verse laos
1 theelepel kurkuma
Klein handje macademianoten
1/2 eetlepel sambal
1 blikje kokosmelk
1 scheutje olie om in te bakkenStappen

Snij de witte kool, bloemkool in grove stukken. Snij de wortels in halve maantjes, niet te dun. Zet dit even opzij.

Maak de boemboe, de kruidenpasta, door de ui, knoflook, kurkuma, trassi, gember, laos, sambal en de noten te mixen tot een puree. Ik gebruik hiervoor een staafmixer en een hoge beker.

Fruit de boemboe aan in een beetje olie. Voeg de groenten toe en roer goed door. Dan kan de kokosmelk, citroengras, het bouillonblokje en de limoenblaadjes erbij. Roer nog eens goed door. Laat het op een zacht vuurtje garen.

 

Selamat makan
Eet smakelijk!

Nog meer lekkere recepten

Pin It on Pinterest

Share This