Indonesische tumis kangkung

Met trassi, ui en knoflook
ReisverhalenWereldgerechten
Voor dit heerlijke Indonesische gerecht moet je wel even naar een goede toko. Het hoofd ingredient kun je niet bij de lokale groenteboer kopen. Altijd als ik in Azië ben probeer dit wel een paar keer te eten. Kangkung wordt ook wel een water spinazie genoemd. Daaruit zou je de conclusie kunnen trekken dat spinazie een goede vervanger is. natuurlijk kun je ook spinazie gebruiken, maar dan smaakt het wel heel anders. Kankung heeft een bijzondere smaak, waardoor ik het de voorkeur geef boven spinazie. In dit gerecht zit trasi, gefermenteerde garnalenpasta. Als individueel ingredient zou je kunnen denken dat dit het hele gerecht gaar verpesten…het stikt nogal. Maar eenmaal in het gerecht geeft het een onmisbare smaak. Dus als je toch bij de toko bent voor kangkung, neem dan gelijk een pakje trassi bakar mee.

De stengels zijn wat stug en de bladeren lang en smal. Ik doe bij het roerbakken eerst de stengels in de wok en daarna de bladeren. Het is een simpel bijgerecht bij bijvoorbeeld nasi goreng of witte rijst. Ik combineer het meestal met één of twee andere bijgerechten en dan is het echt smullen. Op de foto heb ik het bijvoorbeeld gecombineerd met het simpele gerechtje garnalen met gerookte knoflook.


Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

1 bos kangkung (van de toko)
2 middelgrote uien
3 tenen knoflook
1 spaanse peper
Stukje verse gember van 3 cm
1 theelepel trassi bakar
Olie om in the bakken
Zout naar smaak
1 kopje water

Stappen

Was de kangkung en snij de stelen los van de bladeren.

Snij zowel de stelen als de bladeren in grove stukken

Snipper en fruit de ui met de knoflook in wat olie

Snij de Spaanse peper fijn, voeg deze toe en bak even mee

Rasp de gember en verkruimel de trassi en doe dit in de pan.

Voeg nu de kangkung stelen toe en bak deze een minuut of 2 a 3. Voeg nu de bladeren erbij.

Voeg een scheutje water toe en laat dit zonder deksel op de pan een minuut of 10 zachtjes stoven. Mocht het te droog worden voeg dan nog wat water toe. 

Proef als de kangkung gaar is of je eventueel nog wat zout wilt toevoegen.

Slamat makan!
Eet smakelijk!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This