Italiaanse tomatenrisotto

Met basilicum en twee soorten kaas

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

We zijn net terug uit Kaapverdie en daar hebben we heerlijk gegeten, verrassend genoeg ook bij een heel goed Italiaans restaurant. Dit zit in de stad Mindelo op de eiland Sao Vicente. Verse huisgemaakte chitarrine met een simpele, maar o zo lekkere, verse tomatensaus met basilicum en kaas. Ik kende deze soort pasta niet. Het is een soort vierkante spaghetti. Gecombineerd met een lekkere lokale rode wijn van het vulkaaneiland Fogo was het puur genieten. Ik nam het gerecht de volgende dag weer.

Kaapverdie

De saus leek een beetje op een risotto die ik wel eens maak. Dat inspireerde me om het recept met je te delen. Deze op-en-top Italiaanse risotto met tomaat, basilicum en twee soorten kaas geeft met hetzelfde gevoel als de heerlijke pasta in Mindelo. Natuurlijk zit er Parmezaanse kaas doorheen (en over), maar deze keer zit er ook een kleine verassing in. Kleine bolletjes Mozzarella smelten heerlijk door de risotto, maar het blijven wel kleine verrassinkjes als je de risotto op het laatst niet al te enthousiast meer doorroert. Dan de tomaten. Neem tomaten met veel, heel veel smaak. Ik gebruikte rijpe tasty tom tomaten. Het is niet voor niets een tomatenrisotto, dan moet je dat ook kunnen proeven.Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

5 rijpe tomaten (klein gesneden)
1/2 bosje basilicum
1 groentebouillonblokje (liefst biologisch)
200 gram grotchampignos (grof gesneden)
2 uien (gesnipperd)
2 tenen knoflook (uit de knoflookpers)
200 gram risottorijst
1 glas witte wijn
100 gram Parmezaanse kaas
125 gram mozzarella (kleine bolletjes)
zwarte peper
2 eetlepels olijfolie

Stappen

Maak een 1/2 liter bouillon van het blokje

Fruit de ui en de knoflook glazig in een pan met een dikke bodem.

Voeg de champignons toe en bak een aantal minuten mee.

Doe de tomaat erbij en bak kort mee.

Voeg de risottorijst toe en roer deze door het groentemengsel. Laat de rijst even mee bakken en blijf roeren totdat de korrels glazig zijn. Hierdoor nemen ze later de bouillon beter op.

Voeg het glas wijn toe en blijf roeren totdat de wijn is opgenomen.

Voeg een flinke scheut van de bouillon toe en blijf langzaam roeren totdat het is opgenomen. Herhaal dit totdat de rijst gaar is. Doe deze stap met geduld en liefde voor het beste resultaat. Als de bouillon eerder op is kun je kokend water toevoegen.

Voeg dan 50 gram van de geraspte Parmazaanse kaas toe en de bolletjes mozzarella. Roer dit rustig door en laat dit nog even kort doorwarmen. Scheur de blaadjes basilicum erdoor en roer kort door.

Serveer met flink wat vers gemalen zwarte peper en nog meer geraspte Parmezaanse kaas.

Buon appetito!
Eet smakelijk!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This