Kapucijners van mijn tante Jannie

Met gehakt en spek
 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Indenvreemde.nl – Food and Travel bestaat sinds begin van dit jaar. Toen ben ik begonnen met bloggen over mijn reizen en later over de lekkere wereldgerechten die ik tijdens mijn reizen ben tegengekomen. Nu ik er over nadenk ben ik eigenlijk al veel eerder begonnen met bloggen, alleen werd dat toen niet zo genoemd. Sterker nog, de term was nog helemaal niet bekend en internet was net in opkomst en beperkt tot e-mail en websites. Je had geen internet op je mobiel…als je al een mobiel had waar je iets mee kon in het buitenland. In die tijd, rond de eeuwwisseling, ging je in het buitenland naar een internetcafe en stuurde je een mail naar het thuisfront. Ik verzon dan altijd een soort krantennaam zoals bijvoorbeeld ‘De Jakarta Daily’ als ik in Indonesie zat of ‘The Hanoi Times’ als ik in Vietnam zat. Ik stuurde die mails naar iedereen die het wilde lezen, zo ook mijn tante Jannie.

Tante Jannie

Was de zus van mijn moeder en altijd heel erg geinteresseerd in mijn reizen. Uren kon ze het geduld opbrengen om al mijn foto’s te bekijken en naar mijn verhalen te luisteren. Vol smaak at ze de gerechten die ik maakte uit de kookboeken die ik van mijn reizen mee terug had genomen. Ze schreef altijd heel veel totdat dat steeds lastiger werd doordat ze last kreeg van Parkinson. Maar ze ging als 70-plusser niet bij de pakken neerzitten en ging een computercursus volgen zodat ze de brieven kon intikken en kon mailen. Het voordeel was ook dat ze mail kon ontvangen, ook van mij als ik op reis was. Dat concept kwam als een verrassing toen ik een eerste editie van de Hanoi Times verstuurde en ze hierdoor compleet verrast werd. “Huh, Martin zit toch in Vietnam? Ik krijg een mailtje van hem…hoe kan dat nou?” Toen ook nog bleek dat ze mij terug kon mailen was het helemaal feest. Hele conversaties hadden we als ik op reis was. Te leuk!

Kapucijners van mijn tante

Koken en lekker eten

Ze hield ook van koken en lekker eten. Als ik dan eens bij haar had gegeten dan kreeg ik steevast het recept gemaild. Veel van die recepten zijn helaas verloren gegaan, maar één heb ik altijd bewaard…kapucijners van mijn tante…in mijn geval kapucijners van tante Jannie. Je snapt dat dit voor mij een dierbaar recept is, maar het is ook nog eens ongelooflijk lekker en super simpel om te maken.

Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

1 pot kapucijners
300 gram rundergehakt
1 bouillonblokje
125 gram gerookte spekblokjes
2 tenen knoflook (uit de knoflookpers)
1 theelepel sambal oelek
1 theelepel mosterd
1 theelepel kerriepoeder
2 paprika’s (klein gesneden)
1 grote ui (gesnipperd)
1 stengel prei (fijn gesneden)
olie

Stappen

Bak de gerookte spekblokjes aan. Voeg het gehakt er aan toe en bak rul.

Doe de gesnipperde ui en prei er bij en fruit dit mee.

Voeg de paprika toe en bak een tijdje mee.

Voeg de knoflook, het bouilonblokje, sambal, kerrie en mosterd toe. Laat dit op laag vuur een minuut of 10 zachtjes door pruttelen.

Voeg nu de kapucijners toe en warm deze goed op.

Op smaak brengen met zout en peper. Eet smakelijk!

Eet smakelijk!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This