Karides guvec

Turkse garnalen met groenten en kaas

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Karides guvec is een Turkse stoofpot met garnalen, groenten en kaas. Garnalen met kaas? Dat is een vreemde combinatie zou je zeggen, maar ik kan je zeggen, het is heerlijk! Traditioneel wordt dit gerecht gestoofd in een aardenwerk pot. Hier verwijst het woord guvec naar. In Turkije wordt dit vaak als mezze geserveerd in visrestaurants. Turkse raki er bij, lekker in het zonnetje…dat is het vakantiegevoel! Heerlijk met vers Turks brood.

Tip: ik gebruik meestal garnalen uit de vriezer zodat ik deze altijd in huis heb. Voordat ik de garnalen gebruik laat ik ze altijd ontdooien in een kom met lauw water. Daarna dep ik ze goed droog. Vroeger gebruikte ik nog wel eens bevroren garnalen direct in het gerecht (“ze ontdooien wel in de pan”), maar dan worden ze snel droog. Ik gebruik overigens nooit voorgekookte garnalen…daar zit niet veel smaak aan. Rauwe garnalen dus, gepeld of ongepeld, afhankelijk van de toepassing in het gerecht.

Andere bijzondere combinaties
Garnalen met kaas is niet een voordehandliggende combinatie, maar het werkt wel. Net als surf en turf (een combinatie van vis en vlees), chocola/chili, spek/stroop, koffie/sinaasappel en mijn eigen favoriet, banaan met melk, daar was ik vroeger echt gek op. Een verse witte boterham met banaan en een glas melk. Ach, het kan erger toch? Het maakt eigenlijk ook niet uit…als het lekker is dan is het lekker!

Heb jij ook een bijzondere combinatie?, laat het me dan even weten in een reactie. Ik ben heel benieuwd!


Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

20 rauwe gepelde garnalen (ik gebruik ze uit de vriezer)
1 theelepel korianderkorrels
1/2 theelepel rode pepervolkken
1 paprika
1 ui
2 tenen knoflook
50 gram geraspte kaas
400 gram gepelde tomaten
1 scheutje witte wijnazijn
1 theelepel suiker

Stappen

Snipper de ui en de knoflook en fruit deze aan in wat olie. Voeg de in blokjes gesneden paprika toe en bak deze mee totdat deze wat zachter is geworden.

Voeg de koriander, azijn, suiker, pepervlokken en de tomaten toe. Roer goed door en laat dit zeker 25 minuten zachtjes stoven.

Voeg de garnalen toe en laat ze even meegaren.

Breng op smaak met peper en zout en doe het mengsel in een aardenwerkpot of andere ovenbestendige schaal. Rasp er de kaas overheen en zet dit onder de grill totdat de kaas bruin begint te worden.

Serveer met een glaasje raki en vers Turks brood.

Afiyet olsun!
Eet smakelijk!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This