Keftedes

Griekse gehaktballetjes in tomatensaus
 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
De Griekse keuken kent veel klassiekers, moussaka, souvlaki, gyros. Wat mij betreft hoort keftedes zeker ook in het rijtje klassiekers. Een heel multifunctioneel gerecht, want met rijst heb je een hoofdmaaltijd en je kunt het ook prima als Griekse mezze serveren. Deze Griekse gehaktballetjes in tomatensaus smaken zoals je ze alleen in Griekenland krijgt. Nu maak je ze ook gewoon lekker thuis!

Dit is echt een gerecht dat mij heel erg aanspreekt. Lekker gekruid, licht pittig, hart verwarmend en in combinatie met de meegestoofde groenten ook nog eens gezond. In Griekenland eet ik dit vaak als mezze in combinatie met zo veel mogelijk andere hapjes, maar thuis eet ik het meestal als hoofdmaaltijd met basmatirijst. Dan ben ik gelijk weer terug in die taverne met uitzicht op zee, staren naar de ondergaande zon, luisteren naar het breken van de golven en af en toen een balletje proeven.

Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

Tomatensaus

1 blik gepelde tomaten
1 ui
1 rode paprika
1/2 courgette
1 theelepel chilipoeder
2 theelepels oregano
1 snuf kaneelpoeder
1 theelepel komijnpoeder
2 laurierblaadjes
2 eetlepels honing
2 tenen knoflook

Keftedes

300 gram rundergehakt
2 eetlepels bloem
1 ei
1 theelepel kaneel
2 theelepels oregano
2 tenen knoflook (uit de pers)
1 theelepel chilipoeder

Stappen

Meng de ingredienten voor de keftedes door elkaar en maak er balletjes van ter grote van een golfballetje. Bak ze in wat olie rondom bruin (ze hoeven niet gaar te zijn, dat gebeurt dadelijk in de tomatensaus).

Bewaar de balletjes op een bord met een velletje keukenpapier en laat de olie in de pan.

Snipper de ui en de knoflook voor de saus en fruit ze glazig in de olie die nog in de pan zit. Snij de courgette en de paprika in grove stukken (+/- 1 cm) en bak ze mee totdat ze wat zachter zijn.

Voeg het blik tomaten toe, samen met de kruiden en de honing. Laat dit nog een paar minuten doorstoven.

Voeg de keftedes toe en roer voorzichtig door. Laat de balletjes meestoven tot ze gaar zijn.

Serveer met rijst en tzatziki.

Kali Orexi
Eet smakelijk!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This