Geen gouden medaille voor mij en zelfs geen podiumplaats, want dit is het eerste Koreaanse recept op mijn blog terwijl de Olympische winterspelen in Korea al lang zijn afgelopen. Slechte timing dus! De winter ligt echter nog steeds op de loer en maakt dit weekend zelfs een onverwachte en ongewenste comeback. Van dit pittig zoete gerecht met Koreaanse chilipasta gochujang krijg je het gegarandeerd warm.
Even naar de toko
Je moet voor dit gerecht wel even naar de toko om de gochujang chilipasta te kopen. Ik ga meestal naar Amazing Oriental in Amsterdam of naar de Japanese and Korean Food Market Shilla aan het Gelderlandplein. Maar bij een goed uitgeruste toko bij jou in de buurt is het vast ook verkrijgbaar. De chilipasta is gemaakt van pepers, kleefrijst en gefermenteerde sojabonen. Het smaakt vrij mild en een beetje zoet. Als je toch bij de toko bent, neem dan direct een fles donkere sojasaus mee. De overige ingrediënten vind je bij de supermarkt
Lekker met de heerlijke frisse komkommer-namul…
Lees ook eens mijn blog over Jeong Kwan, een Koreaanse non die de sterren van de hemel kookt. Zij inspireerde mij om ook eens een Koreaans gerecht te maken en dat beviel zo goed dat ik dat vaker ben gaan doen. Ik hoop dat jij het ook zo lekker vindt.
Voorbereiding
Kooktijd
Porties

Ingredienten
Kip gemarineerd in Koreaanse chilipasta
500 gram kipdijfilet
2 eetlepels gochujang-chilipasta
2 eetlepels rijstwijn
1 eetlepel donkere sojasaus
3 teentjes knoflook
3 theelepels sesamolie
1/2 eetlepel geraspte verse gember
2 lenteuitjes (gesnipperd)
1 theelepel zwarte peper (uit de molen)
Komkommer-namul
1 komkommer
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel lenteui
1 teentje knoflook
1 theelepel sesamolie
1 eetlepel sesamzaad (geroosterd)
1/2 milde chilipeper (b.v. Spaanse) (in reepjes)
zout
Stappen
Kip gemarineerd in Koreaanse chilipasta
Meng de gochujang-chilipasta met de rijstwijn, sojasaus, knoflook, sesamolie, gember, lenteui en zwartepeper.
Snij de kip in kleine blokjes en voeg deze bij de marinade. Roer goed door en laat deze een paar uur lekker intrekken in de koelkast.
Bak of grill de kip totdat deze gaar is.
Komkommer-namul
Snij de komkommer over de lengte in dunne slierten. Ik gebruik hiervoor een kaasschaaf. Doe de slierten in een vergiet of zeef en betrooi met wat zout. Dit ontrekt het vocht uit de komkommer. Giet na 10 minuten het vocht af.
Roerbak de komkommer, lenteui en knoflook in wat olie. Niet te lang, want het moet knapperig blijven.
Doe de komkommer is een schaaltje en meng de sesamolie er door.
Garneer met de sesamzaadjes en dunne reepjes spaanse peper.
Mas-issneun meogda
Eet smakelijk!
Sharing is caring!
Dit klinkt behoorlijk pittig, maar tegelijkertijd erg lekker! Ik heb nog nooit Koreaans gegeten. Zou dit ook in de slowcooker kunnen?
Valt mee hoor, klinkt pittiger dan het is. De chilipasta is vrij mild. Ik denk wel dat het in de slowcooker kan, maar ik heb zelf eigenlijk nog nooit kip in de slowcooker gedaan….meestal rundvlees of varkensvlees.
Ik vind Koreaans eten heerlijk! Al hebben ze ook echt rare gerechten – daar schreef ik zelfs een keer een blog over.
Leuk….die ga ik even bekijken!
Ach wat lekker weer, beter dan het ‘beroemde’ Thaise eten hier.
Groeten uit Chiang Mai,
Berthy
Dank je! Ik kan ook erg genieten van Thais! Misschien moet ik de Thaise kookboeken weer eens uit de kast trekken ?
Groeten terug!
Wel, ik heb nog nooit Koreaans gekookt. Zo lekker! Enig nadeel is dat ik voor heel wat ingrediënten niet in mijn buurt vind, dus dan komt het er wat minder van. Voorlopig houd ik het dus bij Indisch of Thais. ? Of misschien dat ik het in Maastricht nog wel vind? (Ik woon maar op een half uurtje van de grens)
misschien eens een dagje Amsterdam en even shoppen bij de toko? ?