Mijn blog over Lijiang in China deed me er aan herinneren dat ik ook weer eens een Chinees gerecht moest maken, Dat is kip Hainan geworden. De naam zegt het al, deze Chinese maaltijd komt uit Hainan, een eilandje voor de kust van China. Populair geworden in heel Azie, maar vooral ook in Maleisië. Toen we daar begin van dit jaar waren zagen we het regelmatig op de kaart staan. Niet zo gek want in Maleisie heb je heel veel invloeden van verschillende ethnische bevolkingsgroepen, zoals Maleisiërs zelf, de Chinesen en Indiërs. Daarnaast is het eten in Maleisië ook beinvloed door de buurlanden Thailand en Indonesië. Met zoveel heerlijke invloeden kan het eten natuurlijk alleen maar super lekker zijn. De Chinesen stammen af van de immigranten die uit het zuiden van China naar Maleisië zijn getrokken om daar te werken in de mijnen. Dit gerecht is één van de voorbeelden van hun invloed op de Maleisische keuken.
Eigenlijk is het een heel simpel gerecht. Je maakt zelf kippenbouillon van een hele kip en je eet het vlees van de kip met witte rijst en wat dispsausjes. Maak er eventueel een lekker groente gerecht bij of gewoon wat komkommer. Heerlijk!
Voorbereiding
Kooktijd
Porties

Ingredienten
Bouillon
1 hele biologische kip
2 stengels lenteui
1 uit
2,5 cm verse gember
1/2 eetlepel sesamolie
zout
Gember/lenteui dipsaus
2 stengels lenteui
2 cm verse gember
1/2 kopje olie
Spicy sweet ketjap
100 ml zoete ketjap
1/2 Spaanse peper
1 rode chilipeper
2 tenen knoflook
1 theelepel laospoeder
Overige
Witterijst
Komkommer
Stappen
Bouillon
Doe de hele kip in een pan en doe hier ongeveer 2 liter water bij zodat de kip bijna helemaal onder staat.
Voeg nu de ui, gember, lenteui en de sesamolie toe. Kook de kip in ongeveer een uur gaar.
Haal de kip voorzichtig uit de bouillon en laat deze goed afkoelen. Haal het vlees van de botten en leg deze in een schaal. Zeef de bouillon en maak op smaak met wat zout.
Gember/lenteui dip
Neem een vuurvast bakje. Snij de lente ui heel fijn. Schil en rasp de gember en voeg bij de lenteui in het bakje.
Breng nu de olie tegen het kookpunt aan. Giet de hete olie over het lenteui/gember mengsel en roer goed door.
Spicy sweet ketjap
Snij de Spaanse peper en de rode chilipeper klein en doe het in een vijzel. Voeg hier de knoflooktenen in stukjes aan toe. Vijzel het geheel tot een fijne gepureerde sambal.
Breng de ketjap aan de kook en laat op laag vuur 10 minuten inkoken tot het wat dikker is.
Haal het van het vuur en roer de sambal er doorheen. Doe de laos er bij en roer goed door.
Overige
Kook de witterijst en snij de komkommer in plakjes
Serveer alles in aparte schaaltjes en bakjes.
Qǐng xiǎngyòng
Eet smakelijk!
Sharing is caring!
Grappig, ik ken het gerecht door een Chinese vriendin, echt onwijs lekker. Heerlijk he hoe sommige gerechten je weer terug doen denken aan een reis?
Klopt! Reizen en eten zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik schrijf in mijn reisdagboek ook altijd op wat ik heb gegeten en of het lekker was of niet…
Wat grappig dat Elisa hierboven het gerecht echt kent! Ik kende het niet, in China bestelde ik vrij random mijn eten. Meestal kon ik de kaart niet lezen 🙂
Dat is wel een dingetje in China….vaak bestel je iets op de gok! Kip Hainan zal je bij ‘de lange muur’. Niet op de kaart zien, maar in bepaalde delen van Azie heel populair. Grappig idd dat Elisa het kent!
Erg als ik er nog nooit van heb gehoord? Maar denk dat dat ook beetje de bedoeling is van deze blog. Mij en andere in aanraking brengen met nieuwe soorten gerechten. Vind dat mooi! Zelf eet ik geen vlees meer maar wie weet probeer ik het ooit is een keer want ziet er lekker uit.
Nee hoor, je kunt niet alles kennen ? dit gerecht ken ik uit Maleisie en dan vind ik het leuk om het zelf te proberen. Als het lekker is dan deel ik het. Soms dus ook niet ?
Klinkt heerlijk zeg! Ik ga dat zeker eens proberen, hou ook erg van nieuwe dingen proberen. Eten met kip scoort altijd!
Leuk! De sausjes maken het gerecht!!
Lekker! Zo leuk dat je al die lekkere gerechten maakt. Ik vond het eten in Maleisië ook heerlijk
Eigenbelang hoor….ik eet het ook lekker zelf op…haha…samen met Jolanda natuurlijk…die hoor ik ook niet klagen ?
Lekker recept. Zeker met de zelfgemaakte bouillon. Leuk om eens te gaan maken.