Kip Hainan

Een Rijst met Chinese kippenbouillon en dipsausjes
 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Mijn blog over Lijiang in China deed me er aan herinneren dat ik ook weer eens een Chinees gerecht moest maken, Dat is kip Hainan geworden. De naam zegt het al, deze Chinese maaltijd komt uit Hainan, een eilandje voor de kust van China. Populair geworden in heel Azie, maar vooral ook in Maleisië. Toen we daar begin van dit jaar waren zagen we het regelmatig op de kaart staan. Niet zo gek want in Maleisie heb je heel veel invloeden van verschillende ethnische bevolkingsgroepen, zoals Maleisiërs zelf, de Chinesen en Indiërs. Daarnaast is het eten in Maleisië ook beinvloed door de buurlanden Thailand en Indonesië. Met zoveel heerlijke invloeden kan het eten natuurlijk alleen maar super lekker zijn. De Chinesen stammen af van de immigranten die uit het zuiden van China naar Maleisië zijn getrokken om daar te werken in de mijnen. Dit gerecht is één van de voorbeelden van hun invloed op de Maleisische keuken.

Eigenlijk is het een heel simpel gerecht. Je maakt zelf kippenbouillon van een hele kip en je eet het vlees van de kip met witte rijst en wat dispsausjes. Maak er eventueel een lekker groente gerecht bij of gewoon wat komkommer. Heerlijk!

Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

Bouillon

1 hele biologische kip
2 stengels lenteui
1 uit
2,5 cm verse gember
1/2 eetlepel sesamolie
zout

Gember/lenteui dipsaus

2 stengels lenteui
2 cm verse gember
1/2 kopje olie

Spicy sweet ketjap

100 ml zoete ketjap
1/2 Spaanse peper
1 rode chilipeper
2 tenen knoflook
1 theelepel laospoeder

Overige

Witterijst
Komkommer

Stappen

Bouillon

Doe de hele kip in een pan en doe hier ongeveer 2 liter water bij zodat de kip bijna helemaal onder staat.

Voeg nu de ui, gember, lenteui en de sesamolie toe. Kook de kip in ongeveer een uur gaar.

Haal de kip voorzichtig uit de bouillon en laat deze goed afkoelen. Haal het vlees van de botten en leg deze in een schaal. Zeef de bouillon en maak op smaak met wat zout.

Gember/lenteui dip

Neem een vuurvast bakje. Snij de lente ui heel fijn. Schil en rasp de gember en voeg bij de lenteui in het bakje.

Breng nu de olie tegen het kookpunt aan. Giet de hete olie over het lenteui/gember mengsel en roer goed door.

Spicy sweet ketjap

Snij de Spaanse peper en de rode chilipeper klein en doe het in een vijzel. Voeg hier de knoflooktenen in stukjes aan toe. Vijzel het geheel tot een fijne gepureerde sambal.

Breng de ketjap aan de kook en laat op laag vuur 10 minuten inkoken tot het wat dikker is.

Haal het van het vuur en roer de sambal er doorheen. Doe de laos er bij en roer goed door.

Overige

Kook de witterijst en snij de komkommer in plakjes
Serveer alles in aparte schaaltjes en bakjes.

请享用
Qǐng xiǎngyòng
Eet smakelijk!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This