Tajine met kip en spinazieballetjes

Uit de Atlas in Marokko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Mijn eerste kennismaking met Marokko was toen ik een jaar of 10 was en in Den Haag woonde. Onze buren die er al net zo lang woonden als ik me kon herinneren gingen verhuizen. De nieuwe buren kwamen uit Marokko en onze balkons keken op elkaar uit. Als het mooi weer was en de balkondeur open stond kon je de buurvrouw zien koken en bakken. Er kwamen heerlijke geuren onze kant op, zeker als er verse broodjes werden gebakken.

Lekker Marokkaans

Op een dag moet ze door hebben gehad dat ik dat wel interessant vond en even later werd er aan de deur gebeld. De buurvrouw kwam een hele schaal witte zoete broodjes brengen. Met handen en voeten bedankte mijn moeder de buurvrouw voor de broodjes. Wij spraken geen Marokkaans en de buurvrouw nog niet zo heel goed Nederlands. De broodjes waren nog warm en we aten ze met roomboter en aardbeienjam. In mijn beleving zijn dat nog steeds de allerlekkerste broodjes die ik ooit heb gegeten. Dat was het begin van het af en toe uitwisselen van eten. Zo brachten wij rond oud en nieuw eens oliebollen. Vanuit de keuken van de buurvrouw kregen we een dikke duim omhoog. De oliebollen waren goedgekeurd!

Marrakech

Tajine

Ik had vroeger al eens een Tajine, maar die werd niet echt gebruikt en stond meer voor de sier op ons fornuis. Nu kreeg ik laatst bericht van Air Miles dat de gespaarde miles gingen verlopen. Dat vond ik zonde en ging eens kijken wat ik er mee zou kunnen doen. Het werd een mooie nieuwe tajine, maar nu met de intentie om er wel mee te koken. Ik kook wel vaker Marokkanse gerechten, maar nu zat ik gericht te bladeren in één van mijn Marokkanse kookboeken op zoek naar een lekker gerecht uit de tajine. Nu zijn wij een keer samen in Marrakech geweest en Jolanda heeft al eens een rondreis door Marokko gemaakt. Graag zouden wij samen nog eens een mooie roadtrip maken door Marokko en dan ook het Atlasgebergte zien. Mijn oog viel op een tajine recept uit de Atlas, met kwartel en kwarteleitjes. Die heb ik vervangen door kip en kippeneieren. Voor de rest heb ik me aan het recept gehouden.


Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

Spinazie

400 gram bladspinazie

400 gram kip (vleugels, drumsticks of poten)

2 uien

2 tenen knoflook

4 eieren

2 porties safraan

1/2 theelepel gemberpoeder

2 eetlepels olie

1 bosje peterselie

1 bosje koriander

50 gram roomboter

Peper/zout

Stappen

Begin met het blancheren van de spinazie, 3 minuten in heet water. Spoel de spinazie direct af met koud water en laat het uitlekken.

Snij de spinazie fijn en maak er kleine balletjes van. Knijp het vocht goed uit de balletjes. Ze moeten compact worden. Bewaar ze op een bord.

Doe de olie in de Tajine en bak daarin de kip rondom bruin.

Snipper de ui en de knoflook en voeg deze samen met de gember en een portie safraan toe.

Laat de kip 10 minuten bakken en voeg daarna de gevogeltefond erbij.

Snij de peterselie en koriander fijn en voeg deze toe.

Roer alles goed door en voeg de spinazieballetjes toe.

Laat dit 30 minuten sudderen met de deksel van de tajine er op.

Kook ondertussen de eieren in 5 minuten bijna hard. Laat ze schrikken en afkoelen. Pel ze daarna. Doe de roomboter in een steelpannetje en laat langzaam smelten. Doe hier de safraan en de eieren bij en laat ze licht bakken in de safraanboter.

voeg 5 minuten voor het einde de eieren toe aan de tajine en schenk de safraanboter erover.

serveer met vers brood zodat je hiermee in de heerlijke sappen kunt dippen.

Besaha!
Eet smakelijk!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This