Klaar voor Koning Winter

Stamppot boerenkool met rookworst en gerookt spek
ReisverhalenWereldgerechten
Heerlijk, de winter komt er aan! Eigenlijk ben ik zelf niet zo van de kou. Ik heb liever tropische warmte, maar er is een groot voordeel aan de winter. Je kunt weer ongegeneerd stamppotten eten. Heerlijk! Nou hoef je niet perse tot de winter te wachten met het eten van stamppot, want een heerlijke zomerstamppot kan ook prima. Met stamppot kun je natuurlijk eindeloos varieren. Wat dacht je van klassiekers als stamppot met rauwe andijvie, hete bliksem of hutspot. Wat mij betreft hoort stamppot boerenkool ook zeker in het rijtje klassiekers.

Boerenkool is een typische wintergroente. Wist je dat boerenkool na een vorstperiode zoeter smaakt dan daarvoor? Het komt om dat de plant bij vorst zetmeel gaan omzetten in suikers om zichzelf tegen de kou te beschermen.


Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

500 gram aardappels (bij voorkeur een beetje kruimig)
30 gram roomboter (in blokjes)
100 ml melk
Grote zak voorgesneden boerenkool
125 gram gerookte spekjes
1 rookworst
Peper/zout

Stappen

Schil de aardappelen en snij ze door het midden. Doe ze in een pan met water zodat ze net onder staan. Doe de boerenkool er bovenop en leg daar dan weer de rookworst op. Kook dit met de deksel op de pan gaar in ongeveer 20 minuten.

Bak de spekjes totdat ze krokant zijn.

Verwarm ondertussen de melk in een pannetje.

Verwijder de rookworst zodra de aardappels gaar zijn en giet de aardappels met de boerenkool af.

Stamp dit fijn en roer de roomboter er doorheen. Giet daarna de warme melk er door en roer totdat er een mooie stamppot ontstaat.

Roer de spekjes er doorheen en serveer met de rookworst en een lekkere mosterd!

Eet smakelijk!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This