Kos

 Veel meer dan alleen zon, zee en strand

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Natuurlijk gaan ook wij naar Griekenland, Kos dit keer,  voor lekker veel zon, zee en strand, maar het is echt zonde als je niet van de gelegenheid gebruik maakt om het eiland echt te ontdekken. Wij trokken er meerdere dagen met de auto op uit om de uithoeken van Kos te bezoeken. Drink eens een frappe bij Aghios Theologos in het uiterste westen van het eiland of bezoek het leuke toeristische dorpje Zia in de heuvels en geniet van het mooie uitzicht. Waan je in de sneeuw op de zoutvlakte bij Tigaki en haal een pita gyros in Kardamaina. Bezoek een echt kasteel en vergeet het gezellige Kosstad natuurlijk niet. Hier zit het lekkerste visrestaurant van Kos. Onderweg zie je de mooiste kerkjes en ontmoet je de vriendelijkste mensen. Blijf dus niet zitten waar je zit, hup, op pad!

Kosstad

Het gezellig drukke Kosstad is echt toeristisch. Voor souvenirs kun je hier prima terecht en ook voor een lekkere pita gyros. Wandel eens door het centrum en langs de vissersboten in de haven. In het centrum zie op sommige plekken nog de gevolgen van de aardbeving in 2017 .

Kos

Kos

Het fort aan de haven was nog gesloten, maar voor de rest merkte je eigenlijk niet veel meer van de aardbeving. Ook in dit toeristische deel kun je nog echt goed Grieks eten. Zo at ik er deze heerlijke dakos (recept volgt later).

Kos

Natuurlijk eet je hier nooit alleen 🙂

Kos

Het kasteel van Antimachia

De ruine van dit kasteel maakt niet alleen indruk door zijn omvang, maar zeker ook door de mooie uitzichten op de omgeving.

Kos

Wandel langs de kantelen en je realiseert je hoe men zich in de 13e eeuw veilig voelde tegen de belagers.Kos

Nu heerst er alleen maar rust.

Kos

Kos

Zoutvlakte bij Tigaki

Een andere bezienswaardigheid is de zoutvlakte van Alikes bij Tigaki. Er loopt een pad naar het midden van de vlakte en daarvandaan heb je echt het idee dat het heeft gesneeuwd…overal om je heen is het wit. Het zout wordt niet meer gewonnen, want dat is niet rendabel genoeg. In de winter staat de vlakte onder warter en verblijven hier veel vogels, zoals flamingo’s.

Kos

Bergdorp Zia

Het bergdorpje Zia is erg toeristisch, maar leuk om eens te kijken. Je moet hiervoor wel de bergen in, maar dan heb je ook direct mooie uitzichten.

Kos

In het dorpje zelf is het een en al gezelligheid

Kos

Kos

En ook hier weer lekker eten, met onder andere de lekkerste cheese saganaki die ik op Kos heb gegeten.

Kos

Het pauwenbos

Een andere bijzondere plek is het pauwenbos, Plaka bos. Leuk voor een korte wandeling in de aanwezigheid van een groot aantal pauwen.

Kos

Je weet dat je in Griekenland bent als je je afval in een Dodoni blik kunt gooien 🙂Kos

Onderweg zie je de mooiste uitzichten, zoals de baai van Kefalos.

Kos

Of hier in de buurt van Palio Pyli

Kos

En natuurlijk de Griekse geiten, ik krijg geen genoeg van deze grappige dieren.

Kos

Kos

Onderweg spotten we de leukste kerkjes

Kos

Kos

Kos

Natuurlijk maken we wel overal een stop om even voor de innerlijke mens te zorgen…wat dacht je van homemade aardbeien limonade in Kardamaina.

Kos

Of een heerlijke cappuccino in Aghios Theologios

Kos

Een het eten was ook helemaal top, met als grote aanrader het visrestaurant Agkyra. 

Kos

Hier zijn we vele avonden geweest en hadden op een gegeven moment ons ‘eigen’ tafeltje…hoewel….

Kos

Absolute aanraders zijn de gevulde inktvis met drie soorten kaas.

Kos

En de spaghetti met zeevruchten.

Kos

En om te voorkomen dat je met honger naar huis gaat wordt je nog eens getrakteerd op een dessert van het huis….heerlijke cheesecake met frambozen coulis.

Kos

Zittend aan zee lekker genieten van heerlijk eten, romantischer wordt het toch niet…

Kos

Wat een geweldig eiland is Kos. Echt Grieks, maar toch weer met een hele eigen identiteit. Wij hebben er weer van genoten.

Ben jij er al geweest?

 

 

Pin It on Pinterest

Share This