Het eiland van Garfield

Lefkas, Griekenland

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Vanuit Amsterdam vlogen we naar Preveza op het vaste land. Zodra je uit het vliegtuig stapt voel je de warme wind en ruik je de geur van Griekenland. We zijn weer ’thuis’. Op het vliegveld stond voor ons een huurauto te wachten en we reden al snel richting Lefkas. Omdat het via een brug te bereiken is, is Lefkas een schiereiland. Je hoeft dus niet met de boot. Lefkas is het meest bergachtig van de Ionische eilanden en is ook erg groen. Onderweg zagen we al direct hoe mooi de omgeving is. Blauwe zee, mooie luchten en een bergachtig groen eiland.

Lefkas

Lefkas

 

Spannende tocht

Het kan soms best lastig zijn om er met een auto te rijden en dat begon al direct bij onze accommodatie. Steil omhoog en slechts 1 auto breed. Bij tegenliggers is het altijd een hele toer om langs elkaar heen te komen. Gelukkig is het niet druk en komen we niemand tegen. Naarmate we hoger klimmen wordt het naast ons steeds dieper. De ingang naar de accommodatie is naar links en ik probeer de bocht te maken. Dit trekt de auto niet, zo steil is het. Langszaam laat ik de auto weer terug zakken, maar de afgrond komt steeds dichter bij. Spannend! Dan zie ik het bord. Je moet eerst voorbij de afrit rijden en dan achterruit omhoog. Dat doen we en het gaat een stuk beter. Later blijkt dat we niet de enige zijn met een spannend avontuur. Andere mensen hebben er ook nog schade bij opgelopen. Nu zijn er weinig griekse auto’s zonder krassen en deuken, maar met een huurauto is dat natuurlijk een beetje jammer.

Lefkas

Lefkas

Agios Nikitas

Onze accommodatie is even buiten Agios Nikitas. Dit is een heel schattig dorpje met veel tavernes waar je heerlijk kunt eten en waar ook een klein strandje is. De weg naar het strand loopt steil naar beneden. S’avonds is het dus best even klimmen om weer bij de hoofdweg te komen. Er staan een aantal vijgenbomen die een heerlijke geur verspreiden. Helaas zijn de vijgen er al afgehaald…niets zo heerlijk als een rijpe vijg zo van de boom. Onze accommodatie lag ver genoeg van de ‘bewoonde wereld’ voor vossen om er eens lekker rond te snuffelen…

Het dichtstbijzijnde strand is Milos Beach. Het is een groot strand waar het relatief rustig is.  Anders dan bijvoorbeeld het populaire strand bij Porto Katsiki.

Porto Katsiki

Porto Katsiki

 

Aardbeving

Regelmatig wordt Griekenland getroffen door aardbevingen. Zo ook Lefkas. De vernielingen zijn nog goed zichtbaar. De weg naar het ooit zo populaire Egremni strand toont de duidelijke gevolgen. Het strand is hierdoor heel moelijk bereikbaar. Een kar waar je vroeger drinken kon kopen wordt met touwen tegengehouden anders rolt hij van de berg af.

Egremni

Egremni

Egremni

 

Rondtoeren

Het is heerlijk om met een auto een rondrit over het eiland te maken langs leuke dorpjes als Vasiliki, Sivota, Nidri (het meest touristisch) en natuurlijk het hoofdstadje Lefkasstad. Onderweg kun je heerlijke lokale honing en olijfolie kopen. In het uiterste zuidelijke puntje kun je de eilanden Ithaki en Kefalonia zien. Hier is ook een leuk vuurtorentje te zien.

Grieks eten

Het eten op Lefkas is top! In de verschillende gezellige tavernes serveren ze het echte Griekse eten.

Beroemdheid

Als kers op de taart loop je gewoon een beroemdheid tegen het lijf. Lui, dik en kijkend of hij zo het eten van je bord gaat stelen zodra je even niet op let…Garfield!

Garfield

Garfield

 

Lefkas is een heerlijk eiland met vriendelijke mensen en bovendien is het een heel mooi bergachtig en groen eiland. De stranden zijn super. Echt een aanrader dus!

Lees ook de andere blogs over Griekenland en kijk eens bij de wereldgerechten voor Griekse recepten.

Pin It on Pinterest

Share This