Inle Lake in Myanmar

Het leven op en rond het meer

Op en rond het Inle Lake in Myanmar leeft iedereen van het water. Huizen en tuinen zijn gebouwd op het water, het vervoer gaat via het water en de toeristen komen over het water om dit leven te zien en te ervaren. Wij gingen met een boot een hele dag van hot naar her en zagen hoe de mensen hun geld verdienen, hoe ze wonen, wat ze eten. Soms authentiek, maar vaak ook erg aangepast aan de toerist. Is dat erg? Nee natuurlijk niet! Op die manier verdienen ze ook aan ons toeristen en wij hadden een prachtige dag! Win-win dus.

Inle lake

Nyaung Shwe

Nyaung Shwe is de toegangspoort tot het Inlemeer. Hier boekten we een uitgebreide dagtour, van ’s morgensvroeg tot na zonsondergang. Het dorpje zelf is niet al te groot, maar wel gezellig. Je kunt er een tempel bezoeken of naar de leuke lokale markt gaan.

Inle Lake

Inle Lake

Inle Lake

Lokale Markt

Altijd leuk om over een markt te struinen, deze is niet heel groot, maar ze hebben er van alles.

Inle Lake

Inle Lake

Inle Lake

Inle Lake

Dagtour Inle Lake

Je kunt je dagtour zelf samenstellen door aan te geven welke plekken je zou willen bezoeken. Zo bezochten wij een combinatie van kleine werkplaatsen en een aantal tempels, waarvan de Shwe Indein pagode de bekendste is. We bezochten een sigarettenfabriek, een weverij, een zilversmederij. Ook zagen we hoe hier nog traditioneel gevist wordt met netten en manden. We werden ’s morgensvroeg opgehaald in het hotel en naar de rivier gebracht. Daar stapten we op de boot en het avontuur kon beginnen.

Inle Lake

Eenmaal op het meer zagen we al direct dat er druk werd gevist.

Inle Lake

In de ochtend zagen we hoe de mensen in huizen op palen op het water wonen en hoe ze hun eten in drijvende tuinen verbouwen. De bewoners van het meer doen gewoon hun ding als je langsvaart. Leuk om te zien. We bezochten ook een aantal fabriekjes waar het iets meer op de toerist gericht was. Niet dat ze heel opdringerig waren, maar ze proberen wel hun spullen aan je te verkopen. Zo kwamen we in een zilver smederij.

Inle Lake

Inle Lake

Daarna gingen we door naar een sigaretten fabriekje waar ze sigaretten voor de lokale markt maakten. Bijzonder om te zien dat ze sigaretten met smaakjes maken, zoals met steranijs en kruidnagel (net als de Indonesische kretek sigaret).

Inle Lake

In een weverij maakten ze stof van draden uit de stengels van de lotusplant. Het is een heel langdradig werkje om voldoende garen te spinnen om er een kleed van te maken. Inle Lake is de enige plek waar ze lotusstengels gebruiken.

Inle Lake

Inle Lake

Inle Lake

Inle Lake

De Karen

Op een gegeven moment kwamen we bij een winkel waar ze kleden, houtsnijwerk en parasolletjes verkochten. Daar zaten een drietal vrouwen van de Karel bevolkingsgroep. Zij staan bekent om de ringen om hun nek, waarmee deze opgerekt wordt en heel lang lijkt. Je mocht de vrouwen fotograferen, maar ze keken niet heel vrolijk. Ik weet niet of ze gedwongen waren om daar te zitten of dat ze gewoon heel verveeld waren, wat ik heel logisch zou vinden met de hele dag toeristen om je heen die allemaal dezelfde foto willen maken. Natuurlijk verdienen ze er geld mee, maar het had toch iets triestigs.

Inle Lake

Inle Lake

Inle Lake

Indein pagoda

Na de prima lunch gingen we naar de Indein pagoda. Dat is een stukje varen vanaf het meer.

Inle Lake

Inle Lake

Onderweg zag je ook weer het gewone leven van de lokale bevolking.

Inle Lake

We werden afgezet aan de oever in de buurt van de pagode. Daar zagen we een groep kleurrijke vrouwen van de lokale bevolking. Zij waren aan het onderhandelen over wat doeken bij een kraampje.

Inle Lake

Inle Lake

De pagode was nog een paar kilometer uit de buurt, maar achterop een brommer werden we er naartoe gebracht. Het was te ver om te lopen. Ze reden gelukkig heel voorzichtig en we hadden ruim de tijd om deze mooie pagode te bezichtigen.

Inle Lake

Inle Lake

Inle Lake

Inle Lake

Inle Lake

Het was best een stukje varen, maar we hadden dit niet willen missen.

Klooster

Op de weg terug naar het meer stopten we nog bij een klooster. Het was al aan het eind van de middag en ze stonden op het punt om dicht te gaan en om de boel eens goed door te vegen.

Inle Lake

De kloosterpoezen lieten zich hierdoor echter niet verstoren en sliepen gewoon door.

Inle Lake

Buiten was het ook al een en al rust.

Inle Lake

Acrobatische vissers

Op de weg terug naar Nyaung Shwe zagen we een prachtige zonsondergang. Op basis van één foto op de voorkant van de Lonely Planet is er een hele nieuwe markt ontstaan voor de vissers. Ze willen graag voor een kleine vergoeding proseren en acrobatische toeren uithalen, zodat je het gevoel krijgt van de voorkant van de LP.

Inle Lake

Inle Lake

Inle Lake

Royal Nadi Resort

Wij verbleven iets buiten Nyaung Shwe in het Royal Nadi Resort, dat zijn houten huisjes aan het Nadi lake. Het is een heerlijke plek en vanaf de veranda heb je een mooi uitzicht over het meer en op de bergen. In het restaurant serveren ze heerlijk lokaal eten en de Shan noodles bij het ontbijt zijn een absolute aanrader! In het meer zwemmen veel vissen die zich bij het ontbijt op de buiten veranda onder je tafel in het water verzamelen, duidelijk gewend om iets toegeworpen te krijgen.

Inle Lake

Inle Lake

Inle Lake

Inle Lake

Het was een prachtige dag op het water waarvan we bij ons huisje nog lang aan het nagenieten waren. Zoveel indrukken op één dag! Inle Lake mag je niet missen!

Pin It on Pinterest

Share This