Libanese geroosterde bloemkool met tahinsaus en gekarameliseerde uien

Als ik aan Libanon denk, dan denk aan de situatie eind jaren 70, begin 80. Een deel van Libanon  werd bezet door Israel en de veiligheidsraad van de verenigde naties besloot een vredesmacht te sturen, die bekend zou staan als de ‘blauwhelmen’ door hun opvallende outfit. Ook op dit moment zijn met name de grensgebieden met Israel en Syrie niet veilig. Libanon is de afgelopen eeuwen thuisbasis geweest voor vele beschavingen die elk hun invloed hebben achtergelaten. Denk aan de Perzen, Grieken,  Ottomanen, Romeinen en door de kruisvaarders ook uit het westen. Deze multiculturele invloeden zijn ook terug te vinden in de Libanese keuken. Deze wordt over het algemeen beschouwd als de meest verfijnde uit het Midden-Oosten.

Syrie

Tijdens onze reis door Syrie en Jordanie werd ik al aangenaam verrast door het lekkere eten en eenmaal thuis leerde ik dat de Libanese keuken als één van de beste uit de regio bekend staat. Ik kende natuurlijk al typische gerechten als hummus en falafel, maar geroosterde bloemkool kende ik niet. Ik kan je vertellen dat als je dit één keer hebt geprobeerd, je nooit meer anders wilt.

Geroosterde bloemkool

Ik werd geïnspireerd door een lunch tijdens een training die ik vorig jaar volgde. Daar werd door een hele enthousiaste kok ontzettend lekker vegetarisch gekookt. De geroosterde bloemkool met gekarameliseerde uien en tahinsaus heeft sinds die tijd altijd in mijn achterhoofd gezeten. Tot die tijd had ik er ook nooit over nagedacht dat je bloemkool kon roosteren.  De combinatie met de tahinsaus en het zoete van de karameliseerde uien is echt hemels. Ik at er een couscoussalade bij gebaseerd op een andere klassieker uit het Midden-Oosten, taboulé.

Geroosterde bleomkool

In de tahinsaus gebruikte ik ahornsiroop, een prima vegan vervanger van honing.

Geroosterde bloemkool

Geroosterde bloemkool met tahinsaus

Voorbereidingstijd

Minuten

Wachttijd

Minuten

Kooktijd

Minuten

Aantal porties

Personen

Ingrediënten

Geroosterde bloemkool

1 bloemkool
1/2 eetlepel komijnpoeder
1 theelepel kurkuma
1 theelepel chilipoeder
1 scheutje olijfolie

Tahinsaus

1 flinke eetlepel tahin
sap van 1/2 limoen
1 eetlepel ahornsiroop
1 theelepel zeezout
1 eetlepel heet water

Gekarameliseerde uien

2 grote uien
1 scheut olie om in de bakken

Stappen

Verwarm de oven voor op 200 graden celsius.

Begin met het schoonmaken en in roosjes snijden van de bloemkool. Marineer de bloemkool met de olie, komijn, chilipeper en kurkuma. Meng dit goed door, zodat alle kanten van de bloemkoolroosjes goed gekruid zijn.

Leg de bloemkoolroosjes op een bakpapier in de oven en laat ze gaar en bruin worden. Afhankelijk van de grootte van de bloemkoolroosjes duurt 20 a 30 minuten.

Snij de uien in dunne halve ringen en bak deze op laag vuur in wat olie goudbruin. Laat ze niet te donker worden, dan smaken ze een beetje bitter.

Meng de ingredienten voor de tahinsaus door elkaar en voeg wat heet water toe om het een wat dunnere saus te maken.

Serveer de bloemkool met de gekarameliseerde uien en de tahinsaus. Lekker met een frisse salade.

Dit recept is

en is

Saha!
Eet smakelijk!

Pin It on Pinterest

Share This