Libanese mujadara, rijst met linzen en donker gekarameliseerde uien

Ik heb de smaak van het Midden-Oosten helemaal te pakken. Dit is een super simpel gerecht met weinig ingredienten, maar met een super resultaat. Het is niet veel meer dan een combinatie van rijst, linzen en ui. Toen ik het recept voor mujadara voor de eerste keer zag had ik nooit kunnen denken dat ik het zo lekker zou vinden.

Mujadara

De spelling en herkomst

ja, die kan nog wel eens variëren. Zo kom je dit gerecht ook tegen onder de namen majadra, mejadra, moujadara, mudardara en megadarra. Laat je niet in de maling nemen, het gaat om hetzelfde gerecht. Dat betekent natuurlijk niet dat het ook om hetzelfde recept gaat. Ook daar zijn weer heel wat variaties in. Het oudste geschreven recept stamt uit een kookboek ui 1226 uit Irak. Een Arabisch spreekwoord luidt “een hongerige man verkoopt zijn ziel voor een bord mujadara”. Zonder vlees is dit een gerecht die voornamelijk door de armen werd gegeten, met vlees werd het al wat meer upper-class. Het recept dat ik heb gebruikt is eigenlijk de vegan basis versie, maar zit als boordevol smaak door de donker gekarameliseerde uien die erin zitten. 

Libanese mujadara, rijst met linzen en donker gekarameliseerde uien

Het allerbelangrijkste is om de uien langzaam te laten karameliseren, net iets verder dan je normaal zou doen. Ze moeten goed donker zijn. De uien gaan de kleur en smaak geven aan dit gerecht.

Mujadara

Fruit ze met wat olie dus donkerbruin. bestrooi met wat zout. Laat ondertussen de rijst 15 minuten weken in water en giet het daarna af. Doe de rijst en de linzen bij de uien in de pan en doe er 4 a 5 koppen water bij. Doe de deksel op de pan en laat de rijst gaar koken in zo’n 20 minuten. Breng op smaak met flink wat zout en zwarte peper en een scheut goede olijfolie. Roer de verse bladpeterselie er doorheen en serveer direct.

Mujadara

Kijk voor nog meer rijstgerechten een hier:

Wat eet je er bij?

Ik at er een simpele salade bij met tomaat, komkommer en wat feta, afgemaakt met wat zwarte peper en olijfolie. Een yoghurt knoflooksaus is ook lekker of de tahinsaus van het recept voor libanese geroosterde bloemkool.

Mujadara

Lekker olijfolie

Wil je echt lekkere olijfolie, ga dan eens naar de webshop van Foodelicious, daar vind je de lekkerste olie. Ik gebruikte in dit gerecht en in de salade de Kreta olijfolie…super vol smaak en lekker romig. De eerste keer dat ik echt lekkere olijfolie proefde was op Kreta, daarom heb ik nog steeds een zwak voor deze, maar ook de olijfolie uit Italie en Spanje is heerlijk.

Libanese mujadara, rijst met linzen en donker gekarameliseerde uien

Voorbereidingstijd

Minuten

Wachttijd

Minuten

Kooktijd

Minuten

Aantal porties

Personen

Ingrediënten

2 grote witte uien
2 kopjes basmatirijst
1 blik bruine linzen
Flinke scheut goede olijfolie
Flinke handvol fijngesneden verse bladpeterselie
Olie om in te bakken
Peper en zout naar smaak

Stappen

Doe de rijst in een kom en giet er ruim water bij. Laat dit 15 minuten staan.  Laat daarna uitlekken.

Snij ondertussen de uien in halve ringen en fruit deze op middelmatig vuur totdat ze donkerbruin zien. Haal een klein beetje uit de pan voor de garnering.

Doe nu de rijst en 4 koppen water erbij. Laat dit met de deksel op de pan gaar worden. Voeg eventueel wat gekookt water toe als het te droog wordt.

Voeg ongeveer halverwegen de uitgelekte linzen erbij en roer goed door.

Roer als de rijst gaar is en het vocht is verdampt, de fijngesneden bladpeterselie en een flinke scheut goede olifolie erdoorheen. Breng op smaak met voldoende zout en een flinke draai zwarte peper.

Serveer met de achtergehouden gekarameliseerde ui en wat peterselie als garnering.

Dit recept is

en is

Saha!

Eet smakelijk!

Nog meer lekkere recepten

Pin It on Pinterest

Share This