Lijiang, parel in Yunnan

China

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Na de tweede keer door China reizen hebben we gezegd, dit was de laatste keer. China is soms best een complex land. Ik heb nu een aantal blogs over mijn reizen door China geschreven en iedere keer maakt mijn hart toch weer een sprongetje. Nu ook weer over Lijiang. Daar ben ik mijn beide reizen geweest en vind het een prachtig authentiek dorpje in een schitterende omgeving. De eerste keer in 2002 was het gericht op westerse toeristen, restaurants adverteerden met Engelse teksten. Toen we er in 2006 weer waren was alles gericht op de Chinese toerist. Veel minder restaurants met een Engelse menukaart bijvoorbeeld. Dat maakt het wat lastiger, maar het was niet minder leuk.

Lijiang China

Old town vs new town

De eerste keer vielen we met onze neus in de boter omdat het torch festival precies in de dagen dat wij er waren gehouden werd. Drie dagen feest! Het nadeel was wel dat alle hotels in het oude deel vol zaten en we dus een plekje moesten zoeken in het moderne deel van de stad. We zaten in een redelijk modern hotel met gedeelde toiletten en badkamer. Er waren vier hokjes in de toiletruimte alle vier zonder deur. Daar gaat je privacy. Het zag er wel schoon uit. De volgende ochtend was het een totaal ander aanzicht. In iedere pot lag een grote drol te glunderen. Doorspoelen is hier blijkbaar not done! De tweede keer vonden we een prachtige plek om te slapen midden in het oude centrum, vol met charme. Met een eigen badkamer en toilet!! Heerlijk gevoel om midden in stuk geschiedenis te kunnen overnachten.

Nadelen van reizen

Een van de nadelen van reizen is dat je aan de andere kant van de wereld zit als er thuis iets gebeurd. Wij zaten in China toen één van onze katten, Ollie, ernstig ziek werd. We zaten in Lhasa in Tibet toen we gebeld werden door de zus van Jolanda. Waarschijnlijk had hij iets in zijn hersenen gekregen. De zus van Jolanda stond op het punt om naar de dierenarts te gaan toen ze ons belde met het voorstel om door de telefoon nog iets tegen hem te zeggen. We hoopten dat hij ons nog hoorde. Achteraf denken we het wel, want twintig minuten later werden we gebeld dat hij nog een laatste zucht had geslaakt en toen was overleden. Hij wist toen dat het goed was om te gaan.

Nu ben ik niet gelovig en al helemaal niet bijgelovig. Toen Jolanda zei dat Ollie er voor ging zorgen dat wij dit jaar appels aan de boom zouden krijgen aan de appelboom in onze tuin dacht ik ‘ja hoor’. Een paar dagen later gingen we richting Lijiang. Bij het busstation zaten we op de stoeprand en er stopte een bus vlak voor onze voeten. De deuren gingen open en rolde een appel uit de bus zo voor onze voeten. Was dit een teken van Ollie? We hadden dat jaar voor het eerst appels aan de boom…

Lijiang China

Met gemengde gevoelens vervolgden we onze reis.

Torch festival

Het torch festival duurt drie dagen en wordt gevierd door de Naxi, de lokale bevolking. De Naxi stammen af van Tibetaanse nomaden. Overal in Lijiang zie je grote vuurstapels en laten mensen papieren lotusbloemen met een kaarsje en een wens varen in de kanaaltjes die door het stadje lopen. Hopende natuurlijk dat de wens uitkomt. Er was veel muziek en het was ontzettend gezellig. De mensen zijn ontzettend vriendelijk. Ik heb best veel aandacht omdat ik met mijn twee meter ongeveer 70 centimeter boven de gemiddelde Chinees uitsteek…beetje overdreven, maar zo voelt het wel!

Black Dragon Pool Park

Vlakbij Lijing is het Black Dragon Pool Park waarvandaan je een mooi uitzicht hebt op de Jade Dragon Snow Mountain. Helaas was het er bewolkt en konden we de berg niet zien. Gelukkig zouden we ook nog de berg zelf gaan bezoeken. Het park zelf is ook zeker het bezoeken waard. Mooi gelegen en gezellig. De mannen spelen er spelletjes en drinken er thee.

Jade Dragon Snow Mountain

Dit is een berg massief in de buurt van Lijiang. Wij deden een dagtour dat ons langs kleine dorpjes bracht op weg naar één van de hoge toppen van het massief. Bij één van de dorpjes was een uitgestrekt veld met allemaal houten beelden.

De hoogste piek is 5596 meter. Het gebergte huisvest een echte gletsjer.

 

Je kunt naar één van de toppen via een kabelbaan. Deze brengt je echter tot 4636 meter. Daarna kun je nog 100 meter doorklimmen via trappen. Dit valt echter niet mee door de hoogte en het gebrek aan zuurstof. De Chinezen spelen hier handig op in door zuurstof in flessen te verkopen. Wij probeerden het op eigen kracht en met wat doorzettingsvermogen en veel rust hebben we het gehaald.

Lijiang is een geweldig dorpje om te bezoeken, heel authentiek en als je het treft er tijdens het Torch festival te zijn is het helemaal feest. De omgeving is prachtig. Hier kun je je gerust een paar dagen vermaken. Met het eveneens zo leuke dorpje Dali in de buurt is dit een top bestemming op je reis door China.

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This