Luang Prabang, de leukste stad van Laos

Misschien zelfs wel van heel Azie

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Ik ben in veel leuke steden in Azie geweest, klein en groot, maar Luang Prabang is wat mij betreft één van de leukste en misschien zelfs wel de leukste stad in Azie. Het is er gemoedelijk, relaxed, kleurrijk en je kunt er bovendien heerlijk eten. Wellicht speelt het ook mee dat ik na twee dagen op een slowboat het ook wel erg lekker vond om weer eens vaste grond onder mijn voeten te hebben in plaats van een houten bankje dat gaandeweg de golven steeds beter leek door te geven aan mijn billen.

Luang Prabang

Een slaapplaats vinden

We hadden geen hotel geboekt en moesten dus op zoek naar een slaapplaats. Gelukkig zijn er altijd mensen die je daar bij kunnen helpen. Wij vonden een aardige taxi chauffeur die ons wel wat hotels wilde laten zien. Geen idee van de prijzen, gaven we hem de opdracht mee voor een mid-price hotelletje. Dat hebben we geweten. Het ene hotel was vies, het ander vol. Bij de volgende werd gerookt op de kamers of het was ver uit het centrum. Na acht hotels stonden we met de handen in het haar. De chauffeur had nog één optie, maar dat zou hem wel niet worden, want dat was het duurste hotel van Luang Pranbang. Ach, niet geschoten is altijd mis en we reden er heen. We informeerden naar een kamer en voor voor een voor ons hele schappelijke prijs hadden we een prima kamer. Mid-price is natuurlijk wel relatief en afhankelijk van de locatie. Chauffeur blij, wij bij! 

Luang Prabang ontdekken

Luang Prabang is niet heel groot en je kunt het prima te voet ontdekken, maar je kunt natuurlijk altijd één van die leuke kleurrijke brommertaxi’s nemen als je iets verderweg wilt.

Luang Prabang

Optocht van de bedelmonniken

Eén van de hoogtepunten is de optocht van de bedelmonniken, die langs de straat lopen voor een aalmoes. Dit kan geld zijn, maar vaak wordt er ook iets van eten gegeven.

Luang Prabang

Vaak geven de monniken het eten weer weg aan kinderen die op hun beurt ook weer staan te wachten op een aalmoes.

Luang Prabang

De gift wordt dankbaar in ontvangst genomen.

Luang Prabang

Klein en groot krijgen hierdoor een extraatje.

Luang Prabang

Tempels

Luang Prabang heeft een aantal hele mooie en leuke tempels, zoals Wat Xieng Thong, Wat Wisunarat en Wat Mai Suwannaphumaham. In één van de tempels zagen we deze leuke offerendes, banananblad met bloemen. 

Luang Prabang

De markt

De avondmarkt is te leuk! De sfeer is heel gemoedelijk en ondanks dat het er best druk kan zijn is het op en top gezellig. Een idelae plek voor leuke souvenirs. Wij lieten er een groot dekbedovertrek maken van 220X180 cm. De eerste avond zochten we de stof uit en de dag erna konden we hem al ophalen. De prijs? Met goed onderhandelen heb je echt een koopje! Hongert gekregen van het shoppen? Op de avondmarkt kun je ook super lekker eten of iets drinken. De lokale sterke drank heb ik echter maar overgeslagen, daar zaten mij wat teveel beestjes in.

Luang Prabang

Eten

We hebben in heel Laos heerlijk gegeten, maar vooral in Luang Prabang was het helemaal top. Ik kocht er het kookboek “Traditional Recipes of Laos”. Het zijn de uitgewerkte recepten uit de manuscripten van Phia Sing, de kok van het koninklijk paleis in Luang Prabang. Na zijn dood zijn de recepten vertaald en gepubliceerd. Het leuke is dat naast het Engels, op de linker pagina het recept ook in het Laotiaans staat. Ik denk nog vaak terug aan Loa Sausage (jaew), een worst waarvan het vlees is gefermenteerd. Klinkt misschien een beetje vies, maar het resultaat is echt heerlijk. De gevulde citroengras stengels waren ook historisch! Deze worden dan als een soort sateprikkers gebruikt door een rolletje gekruid gehakt. Als laatste wil ik de salades met bloemen van de bananenboom (nam wah) noemen.  Bijzonder lekker!

Luang Prabang

Luang Prabang

Luang Prabang

De omgeving

In de groene omgeving vind je prachtige Kuang Si watervallen op zo’n 30 kilometer rijden vanaf Luang Prabang. 

Luang Prabang

Verder kun je met de boot naar de Pak Ou grotten.

Luang Prabang

Dat was wel even een drempel voor ons, want we hadden net twee dagen op een boot doorgebracht, maar we zijn blij dat we het toch hebben gedaan. De grot staat vol Boeddha beelden (duizenden!) waarvan sommige wel een paar honderd jaar oud zijn. Pak Ou ligt aan de rivier.

Luang Prabang

Luang Prabang

Hoe kom je er?

Wij zijn met de slowboat van Thailand naar Luang Prabang gevaren. Lees hier meer over onze tweedaagse boottocht, een bijzondere ervaring. Na Luang Prabang zijn we met de bus naar de hoofdstad Vientiane gereden, een rit van een kleine 10 uur.  Vliegen is ook een optie, want Luang Prabang heeft een eigen vliegveld. 

Luang Prabang

Luang Prabang voelt als een knus dorp. Er is genoeg te doen in de stad en in de omgeving om je een paar dagen prima te vermaken. Even lekker chillen in een relaxed stadje is natuurlijk ook een optie. Je hebt er hele gezellige koffietentjes met heerlijke verse broodjes. Probeer eens de ‘olifantsoren’, grote ronde kaneelbroodjes. Laos en Luang Prabang staan bij ons hoog op de lijst om nog eens naar toe te gaan.

 

Pin It on Pinterest

Share This