Luxemburg stad

Klein, maar fijn

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Om maar meteen met de deur in huis te vallen, Luxemburg stad is een hele lieve vriendelijke hoofdstad. Verwacht niet het toeristengeweld van een stad als Rome, Parijs of ons eigen Amsterdam. Je kunt nog heerlijk rondlopen in de winkelstraten zonder tegen andere mensen aan te botsen. Geen lange wachtrijen voor de bezienswaardigheden. Op zaterdagavond hoef je niet te reserveren voor een restaurant, het is er gewoon gezellig druk. Ben je op zoek naar een leuke city trip, dan is Luxemburg stad jouw stad!

Luxemburg

Een klein stukje geschiedenis

De stad is mede onstaan doordat graaf Siegfried een kasteel liet bouwen op de Bockrots. In en op deze rots zijn later kazematten gebouwd. Het is deels een ondergronds systeem dat midden in de stad ligt. De kazematten hadden als doel de verdediging van de stad en dateren uit 1745. Een deel is ontmanteld en in het resterende deel zit tegenwoordig een museum. Ook van buitenaf is het indrukwekkend om te zien.

Luxemburg, kazematten

Luxemburg stad is tegenwoordig één van de rijkste steden van Europa. Vele financiële instellingen hebben hier een vestiging en de stad huisvest het Europese hof van justitie. Verder heb je er hele sfeervolle wijken met prachtige oude gebouwen.

Luxemburg

Luxemburg

Kathedraal

ik vind het altijd leuk om een kijkje te nemen in de plaatstelijke kathedraal. Zo ook in Luxemburg stad. Hij is prachtig. Van binnen en van buiten…

Kathedraal LuxemburgKathedraal Luxemburg

Gëlle Fra

Het oorlogsmonument ter herinnering aan de vrijwilligers die deelnamen aan de beide wereldoorlogen en de oorlog in Korea.

Galle Fra, luxemburg

Luxemburg voor foodies

Er is keuze zat voor een foodie. Lopend in het centrum zagen we vele restaurants, bakkers en slagerijen waar je heerlijk kunt eten. Wij aten noodgedwongen dicht bij het hotel omdat er een flinke onweersbui los was gebarsten. Dit was echter geen straf. Het bracht ons bij de Italiaanse keten Vapiano. Deze hadden we in Amsterdam ook al eens gezien, maar we waren er nog nooit geweest. Na onze ervaring in Luxemburg gaan we daar zeker ook in Amsterdam eens eten. Het is een Italiaans restaurant 2.0. Bij binnenkomst krijg je een pasje waarmee je bij de open keuken je eten kunt bestellen. Als je wilt kun je blijven kijken hoe ze het klaar maken, maar als je lekker wilt gaan zitten dan kan dat natuurlijk ook. Je krijgt een apparaatje mee dat je waarschuwt als je eten klaar is. Even ophalen en smikkelen maar. De keuken heeft verschillende balies voor pizza’s, pasta’s en risotto. Alle pasta wordt overdag zelf gemaakt in het restaurant. Verser dan vers dus.

ik had een heerlijke Calzone pizza en koffie met een lekkere panna cotta. Jolanda had een heerlijke risotto. Dat doet me er aan denken dat ik zelf ook weer eens iets Italiaans moet koken…dat is altijd genieten! Er staan natuurlijk al aardig wat Italiaanse recepten bij de wereldgerechten.

Vapiano Luxemburg

Luxemburg is een heerlijke rustige leuke stad, waar je nog de ruimte hebt om te kunnen genieten! De route ernaartoe vanuit Nederland gaat ook nog eens dwars door de Ardennen. Dat vind ik een prachtig gebied! Zeker in de herfst.

Een citytrip dichtbij huis? Dan is Luxemburg zeker een aanrader!!

 

 

Pin It on Pinterest

Share This