Wij waren dit jaar 32 dagen in Maleisië en oh, wat hebben we daar lekker gegeten. Rendang is ook bij ons natuurlijk best wel een bekend gerecht, maar zoals ze het in Maleisië maken met verse kruiden is het echt wel een heel bijzonder gerecht.
Vers, verser, verst
Dit recept is geinspireerd door het recept voor Rendang daging tok Perak uit het kookboek Amazing Malaysian van Norman Musa. Perak is een staat in Maleisië met Ipoh als hoofdstad. We zijn er alleen op doortocht van de Cameron Highlands naar Penang in de buurt geweest en hebben daar ter plekke dus geen rendang gegeten. De lekkerste rendang in Maleisië hebben we op Langkawi gegeten, gemaakt met verse kruiden en dan proef je. Dat wilde ik thuis ook! Ik maakte het in de Crockpot slow cooker. Lekker langzaam stoven zodat het super mals wordt.
Voorbereiding
Kooktijd
Porties

Ingredienten
Kruidenmix
1 eetlepel venkelzaad
2 eetlepels korianderzaad
1 theelepel komijnzaad
1 theelepel zwarte peperkorrels
Kruidenpasta
1 Spaanse peper (zonder zaadjes)
3 stengels citroengras (alleen het wit)
5 cm verse gember
5 cm verse galangal (laos)
2 theelepels kurkuma
3 tenen knoflook
2 eetlepels vissaus
1/2 ui
Overige
6 eetlepels olie (om in te bakken)
1 stengel citroengras
4 peulen kardemom
800 gram runderstoofvlees
2 blikken kokosmelk
1 theelepel zout
4 theelepels geroosterde kokos (- even in een koekenpan)
4 Limoenblaadjes (- ik gebruik gedroogde)
Stappen
Rooster de specerijen voor de kruidenmix droog, dus zonder olie, in een pan op laag vuur. Doe dit totdat je de geur van de specerijen ruikt. Even bij blijven zodat ze niet aanbranden. Maak er een poeder van in een vijzel of een koffiemolen.
Maak een gladde pasta van de ingrediënten voor de kruidenpasta in de keukenmachine.
Mix de kruidenmix met de kruidenpasta. Warm de olie op in een pan en doe hier de stengel citroengras en kardemom in. Laat dit een minuutje zacht opwarmen.
Voeg de kruidenpasta toe en bak dit gedurende 5 minuten totdat de kruiden olie gaan afgeven.
Voeg nu het rundvlees, de kokosmelk en zout toe. Roer goed door en laat het nog even 5 minuten doorwarmen,
Die nu alles over in de Crockpot en laat het nu een paar uur garen. Totdat het vlees gaar is. Haal de deksel er af als het nog te vochtig is, zodat het kan inkoken.
Voeg op het laatst de kokos en het limoenblad toe. Laat deze nog even een paar minuten mee opwarmen.
Serveer met geurige basmati of pandanrijst.
Sharing is caring!
Tsjaa, lekker, lekker, maar als ik dat allemaal op moet eten…..dan moet ik wel
iedere dag een uurtje extra op de mountain bike!
Ja, dat is waar, maar je kunt ook een klein beetje eten…dan doe je er lekker lang mee ? hoewel, met rendang lukt mij dat nooit…de pan gaat altijd leeg..haha…inderdaad een rondje extra.
Nog nooit dit gerecht op maar o o o wat ziet dat er lekker uit. Is het ook pittig? Of valt dat wel mee. Kan namelijk helemaal niet tegen pittig eten.
Het is echt heerlijk. Ik heb het al een stuk minder pittig gemaakt, maar je kan er prima minder Spaanse peper in doen…ik vind dit gerecht het lekkerst als het niet zo pittig is.
Heerlijk!
Ik ken het gerecht vooral uit Indonesië, op Java zie je het regelmatig in de padang restaurantjes langs de weg.
Ik heb ondertussen begrepen dat het originele recept uit Padang op Sumatra komt. Heb ook al recepten gekregen, dus die ga ik ook maken!