Marokkaanse couscous

Met kip en abrikozen
 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Ik ben geen liefhebber van hartig in combinatie met warme vruchten of fruit. Zo zal ik nooit een pizza Hawaii bestellen en ook een gerecht als pilav zal ik niet zo snel maken. Maar, zoals altijd, zijn er uitzonderingen die de regel bevestigen. Deze Marokkaanse couscous met abrikozen vind ik wel ontzettend lekker. Ik ben trouwens groot fan van de Marokkaanse keuken. Net als het land zelf is ook de Marokkaanse keuken heel kleurrijk. Ik zal binnenkort ook het recept van bisteeya delen, een heerlijke hartige taart met kip, op basis van filodeeg. Nu eerst Marokkaanse couscous met kip en abrikozen.

Marrakech

Marokko

Zoals de plannen nu zijn gaan we volgend jaar drie weken op roadtrip door Marokko. Jolanda is er al eens op rondreis geweest en is erg enthousiast. Samen zijn we op stedentrip naar Marrakkech geweest, daar gaan we volgend jaar zeker weer een paar dagen heen, lekker door de souks struinen. Ik kijk nu al uit naar al het heerlijke eten. Na het schrijven van dit blog ga ik eens lekker door mijn Marokkaanse kookboeken bladeren, op zoek naar nog meer inspiratie.

Marrakech

Tajine of geen tajine, dat is de vraag

In Dordrecht hadden we een Aga, 6 pitten en 4 ovens in één fornuis. Toen we naar een appartement in Amsterdam verhuisden konden we deze helaas niet meenemen, we hadden er gewoon geen ruimte voor, Op dit fornuis hadden we altijd een mooie grote gekleurde tajine staan. Ook deze hebben we achtergelaten. Wellicht wordt het tijd voor een nieuwe iets kleinere tajine, want een traditioneel Marokkaans gerecht hoor je eigenlijk wel in een tajine te maken. Wellicht een mooi souvenir op onze geplande reis van volgend jaar. De couscous wordt traditioneel gestoomd in een couscouspan. Ook die ontbreekt in mijn keuken. Ach, je moet roeien met de riemen die je hebt, dus maakte ik dit gerecht klaar in een braadpan met een goede deksel.



Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

4 kipdrumsticks
1 blikje kikkererwten
1/2 bosje koriander
6 gedroogde abrikozen
1 handvol gele rozijnen
3 cm verse gember
1 ui
1 eetlepel harissapasta
150 gram couscous
1 eetlepel olijfolie
250 ml kippenbouillon

Stappen

Snipper de ui en fruit deze aan in wat olie.
Voeg de kipdrumsticks toe en bak deze rondom bruin.

Voeg de fijn geraspte gember en de harissa pasta toe.
Snij de abrokozen fijn en voeg deze samen met de rozijnen toe.

Voeg de bouillon toe en laat de kip hierin verder garen.

Voeg de kikkererwten en de couscous toe en kook met de deksel op de pan totdat de couscous gaar is en al het vocht is opgenomen. Voeg eventueel wat water toe als het te droog wordt en laat de deksel van de pan als het te vochtig blijft.

Roer er een handvol fijngesneden koriander door en roer het geheel goed door.
Serveer met wat extra harissa.

Besaha!
Eet smakelijk!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This