Ik ben drie keer in India geweest en weet zeker dat ik er nog vaker ga komen. You love it or you hate it, hoor je vaak. Nou…I love it. Incredible India op alle fronten en zeker ook op het gebied van het eten. Net zoals alles in India is ook dat heel divers. In India wordt heel veel vegetarisch gegeten en vaak wordt er een gerecht met kaas gegeten. Deze kaas heet paneer. Paneer is niet met dierlijk stremsel gemaakt zoals dat bijvoorbeeld bij veel in Nederland gemaakte kaas gebeurt, maar in dit geval met citroensap en dus vegetarisch. Het is eenvoudig zelf te maken en te verwerken in een heerlijke curry, zoals dit recept met doperwten, matter paneer.
Voorbereiding
Kooktijd
Porties

Ingredienten
Paneer
3 liter volle melk
4 a 5 citroenen
Garam masala
2 eetlepels zwarte peperkorrels
2 eetlepels komijnzaad
1 1/2 eetlepel korianderzaad
1 eetlepel venkelzaad
1/2 theelepel kardemomzaad (zonder de peulen)
3 stuks pijpkaneel
Matter paneer
2 eetlepels roomboter (ghee is natuurlijk nog beter)
2 grote uien (in halve ringen gesneden)
150 gram doperwten (uit de vriezer is prima)
3 cm verse gember (geraspt)
1 groene chilipeper (bij de toko verkrijgbaar)
1 lenteui (in ringetjes gesneden)
1/2 theelepel garam masala
1 eetlepel korianderblad
Stappen
Paneer
Breng de melk tot aan het kookpunt in een pan met een dikke bodem
Voeg het citroensap toe zodat de melk gaat schiften
Filter de paneer met behulp van een vergiet en kaasdoek. Je kunt ook een schone theedoek gebruiken.
Laat de paneer afkoelen en druk het goed aan zodat al het vocht er uit loopt.
Ik laat het nog een tijdje staan met wat gewicht, zoals een stenen vijzel, er bovenop. Bewaar het eventueel in de koelkast tot gebruik.
Garam masala
Rooster de specerijen in een droge koekenpan tot ze gaan geuren
Maal ze tot poeder in een koffiemolen, blender of vijzel.
Matter paneer
Snij de paneer in blokjes van ongeveer 2 cm x 2 cm. Bak deze rondom goudbruin in de roomboter of ghee. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Bak de uien in dezelfde pan glazig.
Voeg de doperwten, gember, chilipeper, lenteui en paneer toe en bak een paar minuten mee.
Voeg de garam masala en het korianderblad toe. Verwarm het geheel nog een paar minuten door.
Serveer met witte rijst of naan.
Sharing is caring!
I love de Indiase keuken! En wat ik van India vind weet ik nog niet zo goed haha. Kerala was prachtig, maar het is niet één van mn favorieten. Dit gerecht gaan we eens proberen te maken!
Heerlijk gerecht en ook makkelijk als kant en klare paneer neemt. Zelf maken is natuurlijk veel lekkerder ? en ook veel leuker! Succes!
Kan altijd zo genieten van deze artikelen. Heerlijk gerechten die ik nu kan maken van over de wereld. Deze ga ik ook weer is uitproberen, ziet er heerlijk uit.
Mij kun je wakker maken voor een lekkere curry ?
Elke keer als we in India geweest zijn koken we vervolgens allerlei gerechten die we gegeten hebben zelf. Paneer maken doen we dan ook geregeld… maar in de loop van de tijd wordt het steeds minder, omdat we denken er geen tijd voor te hebben. Toch jammer, want Indiaas eten is ZO lekker als het zelf vers gemaakt is. Ik ga m onthouden voor volgende week!!
Leuk! Het is eigenlijk ook helemaal niet moeilijk, maar kost toch wat meer tijd dan kant en klaar. Het is bovendien ook nog veel lekkerder! Succes met maken!
Ik ben nog nooit in India geweest en ik denk ook niet dat ik er ooit kom (te druk, vies en chaotisch haha), maar Indiase keuken is lekker lijkt me . Dit ziet er ook goed uit. Ik had nog nooit van paneer kaas gehoord
Indiase keuken gebruikt veel kruiden en specerijen, maar is niet per definitie erg pittig zoals men soms denkt. In ieder geval erg lekker!
Ik vind Saag Paneer zo lekker! Deze kaas met spinazie en Indiase kruiden.
Dit recept klinkt ook smakelijk.
Ja, dat is ook errrugg lekker!
Indiaas is een van mijn favorieten, I love it too! Helaas heb ik iets te weinig geduld om het zelf in elkaar te toveren, maar ik kan ongetwijfeld wel een kok overhalen om dit een keer te maken haha ;p
Indiaas is altijd goed….mij kun je echt wakker maken voor een goede curry ?
Dit lijkt me erg lekker! Ik ben nog nooit in India geweest, maar ben wel dol op curry’s 🙂 . Dit gerecht wil ik ook graag proberen.
Ik hou van curry’s…kun je me wakker voor maken. Het eten is India is….hemels…zo lekker! Dit recept is vrij makkelijk als je kant en klare paneer en garam masala gebruikt.
Ik vind Indiaas héérlijk! Maar omdat ik de ingrediënten niet in huis heb, vind ik dit soort gerechten toch altijd een beetje ingewikkeld..
Paneer en garam masala kun je kant en klaar kopen. Bij ons verkoopt Eko Plaza (zit ook in Groningen volgens mij) paneer en AH lekkere garam masala. Hiermee wordt het naast lekker ook nog eens eenvoudig!
I love India too!! Het eten vind ik denk ik wel het lekkerste eten van alles wat ik ooit geproefd heb. Alles is compleet qua smaken en structuur. Heerlijk met een verse naan erbij!
Oh ja, verse garlic naan ?