Matter paneer

Indiase kaas met doperwten
 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Ik ben drie keer in India geweest en weet zeker dat ik er nog vaker ga komen. You love it or you hate it, hoor je vaak. Nou…I love it. Incredible India op alle fronten en zeker ook op het gebied van het eten. Net zoals alles in India is ook dat heel divers. In India wordt heel veel vegetarisch gegeten en vaak wordt er een gerecht met kaas gegeten. Deze kaas heet paneer. Paneer is niet met dierlijk stremsel gemaakt zoals dat bijvoorbeeld bij veel in Nederland gemaakte kaas gebeurt, maar in dit geval met citroensap en dus vegetarisch. Het is eenvoudig zelf te maken en te verwerken in een heerlijke curry, zoals dit recept met doperwten, matter paneer.

Bekijk de video om te zien hoe eenvoudig het is om zelf paneer te maken.

Je kunt het jezelf natuurlijk nog een stuk eenvoudiger maken door gebruik te maken van kant en klare paneer en garam masala. Paneer koop je bijvoorbeeld bij EkoPlaza. Garam masala is gewoon bij Albert Heijn verkrijgbaar, van het merk Jonnie Boer. Hiermee heb je binnen no-time een heerlijk Indiaas gerecht op tafel staan.

Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

Paneer

3 liter volle melk
4 a 5 citroenen

Garam masala

2 eetlepels zwarte peperkorrels
2 eetlepels komijnzaad
1 1/2 eetlepel korianderzaad
1 eetlepel venkelzaad
1/2 theelepel kardemomzaad (zonder de peulen)
3 stuks pijpkaneel

Matter paneer

2 eetlepels roomboter (ghee is natuurlijk nog beter)
2 grote uien (in halve ringen gesneden)
150 gram doperwten (uit de vriezer is prima)
3 cm verse gember (geraspt)
1 groene chilipeper (bij de toko verkrijgbaar)
1 lenteui (in ringetjes gesneden)
1/2 theelepel garam masala
1 eetlepel korianderblad

Stappen

Paneer
Breng de melk tot aan het kookpunt in een pan met een dikke bodem

Voeg het citroensap toe zodat de melk gaat schiften

Filter de paneer met behulp van een vergiet en kaasdoek. Je kunt ook een schone theedoek gebruiken.

Laat de paneer afkoelen en druk het goed aan zodat al het vocht er uit loopt.

Ik laat het nog een tijdje staan met wat gewicht, zoals een stenen vijzel, er bovenop. Bewaar het eventueel in de koelkast tot gebruik.

Garam masala

Rooster de specerijen in een droge koekenpan tot ze gaan geuren

Maal ze tot poeder in een koffiemolen, blender of vijzel.

Matter paneer
Snij de paneer in blokjes van ongeveer 2 cm x 2 cm. Bak deze rondom goudbruin in de roomboter of ghee. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Bak de uien in dezelfde pan glazig.

Voeg de doperwten, gember, chilipeper, lenteui en paneer toe en bak een paar minuten mee.

Voeg de garam masala en het korianderblad toe. Verwarm het geheel nog een paar minuten door.

Serveer met witte rijst of naan.

कृपया भोजन का आनंद लीजिये!
(kripyā bhojan kā ānnaṅd lijīyai)
Eet smakelijk!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest