De Mekong delta in Vietnam

Leven op en rond het water

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
De Mekong delta is het gebied in Vietnam waar de Mekong uitmondt in de Zuid-Chinese Zee. Zoals je kunt lezen in mijn blog over de tocht over de Mekong met de slowboat in Laos begint de Mekong in Tibet en is bijna 5000 kilometer lang…een serieuze rivier dus. Doordat de rivier allerlei slib meeneemt de delta in is dit gebied heel vruchtbaar. Er wordt veel rijst verbouwd. De mensen in de Mekong delta leven in en om de rivier. Ze wonen er op, wassen zich er in en eten vis uit de rivier. Ik heb het drie dagen van dichtbij mogen meemaken…een topervaring.

Mekong Delta

Chau doc

De eerste dag was Chau Doc onze bestemming. Een groot deel reisden we met de bus, maar we zijn ook op een klein bootje overgestapt om door de jungle, Rung Tram Forest, te varen waar tijdens de Vietnamoorlog het verzet een dorp, My Hiep, had. Dit is veelvuldig gebombardeerd. Bijzonder om met een bootje door dit gebied te varen wetende wat er allemaal gebeurd is.

Een eye opener voor mij was dat in Vietnam de Vietnamoorlog, de American war wordt genoemd. Dan ga je het toch van de andere kant bekijken!

Chau Doc is een niet al te grote stad. We checkten in in het hotel en gingen op zoek naar wat te eten. Het werd de Chinees…erg goed! Op straat kochten we een toetje…een soort kersen vermengd met ander fruit met honing en … geschaafd ijs. Dit ging gelukkig goed en het smaakte super. Na een vermoeiende dag vroeg naar bed.

Mekong Delta

Dorpen op en rond het water

De volgende ochtend liepen we naar een haventje waarvandaan we met roeiboten de Mekong overstaken naar een drijvend dorp. De huizen zijn op boten gebouwd en al het vervoer gaat over de rivier. Leuk om te zien hoe de mensen hier leven. We bezochten ook nog een dorp op palen om te voorkomen dat de huizen onderwater lopen.

Terwijl we door het dorp lopen zien we de mensen gewoon hun ding doen, er worden kleden geweven, rijstvellen gemaakt, een kip wordt geslacht, eenden worden gefokt en we zien hoe wierook wordt gemaakt.

Mekong delta

De grens met Cambodja

Met de bus gaan we naar Sam Mountain. Vanaf de top heb je een mooi uitzicht over de dorpen en de rijstvelden. In de verte zie je de grensrivier tussen Vietnam en Cambodja, Hier staan geen huizen omdat de regering bang is voor smokkelaars die drugs de grens over brengen.

Can Tho

Met de bus reden we door naar Can Tho. Op de markt waren ze al aan het opruimen, maar iets trekt me altijd naar Aziatische markten, zo ook in Vietnam. Altijd leuk om te bezoeken. Je ziet er de gekste dingen. Hier at ik rivierpaling met groenten. Erg lekker. Een soort Vietnamese paling in het groen.

Mekong delta

Drijvende markten

De volgende dag bezochten we twee drijvende markten. Aan een stok op de boot hangt het product dat op de boot beschikbaar is. Dat kun je dus van veraf al zien. We lunchen lokaal, ‘mud fish’. De naam beschrijf exact de smaak…heel aards. De andere gerechten maakten het meer dan goed…Vietnamees is ook in de Mekong Delta heerlijk.

Mekong delta

Botsing op weg naar Ho Chi Minh

We stapten over op een wat grotere boot en daar hadden we geluk mee. Toen we aan het keren waren op de rivier kwam er een andere grote boot aan die ons ramde. Snel hadden we veel bekijks van de kinderen van het dorp. De schade werd snel afgekocht en hup, met een scheve paal op het dek konden we weer verder. Niet voordat we van een dame wat gekonfijte vruchten kochten. Heerlijk voor onderweg. Het laatste stuk naar Ho Chi Minh deden we weer met de bus.

Mekong delta

Geweldig om de Mekong Delta vanaf het water te ontdekken met verschillende soorten varend vervoer. Onze gids, Duc, vroeg ons vooraf om niet te stoppen met zwaaien naar kinderen. Die zien niet vaak toeristen en hebben dan de dag van hun leven. Ik weet niet of het mogelijk is, maar na drie dagen had ik een zwaaiarm. Dat had ik er graag voor over, want de glimlach bij de vele kinderen maakte dit het helemaal waard.

Verder lezen over Vietnam? Kijk eens naar de prachtige Cao Dai tempel in Tay Ninh of hoe ik er door een onbekende dame op werd gewezen dat Vietnam je leert wat geduld is. Honger naar Vietnam? Probeer dan dit recept voor heerlijke Vietnamese loempia’s met Nuoc Cham saus.

 

Pin It on Pinterest

Share This