Menemen, groentenschotel met ei

Turks streetfood
 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Turks streetfood? Dit gerecht komt aardig in de buurt. Het wordt klaargemaakt in straatkeukens op plekken als stations, havens en rustplaatsen. Turkse menemen kan gegeten worden als snack of volledige maaltijd. Heerlijk met vers Turks brood, maar kan ook prima met rijst of bijvoorbeeld gebakken aardappelen. Soms wordt het ei door het gerecht geroerd, maar ik vind het lekkerder door het ei er heel bovenop te laten. Bovendien ziet het er dan ook nog eens heel mooi uit. Serveer er lekkere dikke yoghurt met een beetje knoflook bij. Gezond en lekker!

Ga voor het Turkse brood en de pul biber (Turkse rode pepervlokken) eens naar die gezellige leuke Turkse winkeltjes bij je in de buurt. Probeer dan gelijk eens wat andere producten die je nog niet kent. Zo ben ik gek op ingemaakte groenten of granaatappelsiroop (nar ekşisi). Deze laatste is vrij zuur en is ideaal voor marinades of dressings. Gebruik het zoals je citroenzuur of azijn gebruikt!

Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

1 eetlepel olijfolie
1 groene of rode paprika
2 rode uien
2 tenen knoflook
1 theelepel rode pepervlokken (pul biber (turks) of andere)
1 blikje gehakte tomaten
3 a 4 eieren
zout
zwarte peper
1 handje gehakte peterselie (optioneel)

Stappen

Halveer de ui en snij beide helften in dunne reepjes. Doe hetzelfde met de paprika. Bak de ui en paprika samen met de knoflook tenen uit de pers in de olijfolie op zacht vuur een minuut of 8.

Voeg de tomaten samen met de rode pepervlokken toe. Je kunt natuurlijk Turkse rode pepervlokken (pul biner) gebruiken, maar als je andere hebt dan is dat ook prima. Ik gebruikte Koreaanse rode pepervlokken, gewoon omdat ik die in huis heb. Bak het geheel nog 10 minuten zachtjes door. Breng op smaak met zout en zwarte peper.

Maak kuiltjes voor de eieren in het groente mengsel en breek daar de eieren in. Laat de eieren gaar worden met de deksel op de pan.

Strooi voor het serveren nog wat rode pepervlokken over de eieren. Eventueel kun je ook nog peterselie er over heel doen.

Serveer met Turks brood en wat knoflook yogurt.

Afiyet olsun!
Eet smakelijk!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest