Chichen Itza, Mexico

Het geheim van Kukulcan

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Mexico is een land met veel aansprekende geschiedenis. De Maya’s, de Azteken, de Olmeken en de Tolteken. We kennen ze allemaal omdat er iets van mysterie rond deze volkeren heen hangt. Ze maakten prachtige bouwwerken en leken soms ineens van de aardbodem verdwenen. Steden leken soms binnen korte tijd leeggestroomd te zijn, deze bouwwerken achterlatend. Op basis van de Mayakalender dachten sommigen dat de wereld in 2012 zou vergaan. Dat is niet gebeurd, maar we dichten wel zoveel kennis toe aan de Maya’s dat we veronderstellen dat zij dit konden voorspellen.

Chichen Itza

De kennis die ze hadden om prachtige bouwwerken te maken en om succesvol grote steden te besturen maakt dat we bewondering voor ze moeten hebben. Dat we lang niet alles weten over deze volkeren maakt het mysterie alleen maar groter. Daarbij komt ook nog eens dat we nog steeds niet in staat zijn om de oude geschriften volledig te ontcijferen. Tijdens de Spaanse overheersing zijn veel geschriften vernietigd.

Chichén Itzá

Bevindt zich op het schiereiland Yucatan. De stad werd gesticht door de Tolteekse heerser Tōpīltzin Cē Ācatl Quetzalcōātl, hoewel er ook wel wordt gezegd dat hij de stad heeft veroverd. Hij stond in ieder geval aan de basis van de opkomst van Chichén Itzá. Zijn naam verwijst naar de Azteekse god Quetzalcōātl, de gevederde slang. Deze god werd door de Maya’s Kukulkan genoemd. Heerlijk om tussen de overgebleven gebouwen rond te dwalen en deze geschiedenis op te snuiven. Het meest in het oog springende gebouw is de piramide van Kukulcan.

Chichen Itza

Piramide van Kukulcan

Ook wel El Castillo genoemd, is één van de bijzondere bouwwerken dat nu wereldberoemd is geworden.  Deze piramide staat op de Unseco werelderfgoedlijst. Het is bovendien ook nog eens één van de zeven nieuwe wereldwonderen. Prachtig gerestaureerd en best een hele klim om naar de top te gaan, zeker op het heetst van de dag. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht op een ander prachtig gebouw, de tempel met de 1000 pilaren.

Chichen ItzaHet geheim

Maar wat is nou dat geheim? Dat bevindt zich in het binnenste van de piramide. Er is een opening naar de oudere delen van de piramide. Via een steil, glibberig trapje kun je in het binnenste van de piramide omhooog klimmen. Daar bevindt zich een ruimte waar twee beeldwerken staan, de troon van Kukulcan en een beeld van een luipaard, gemaakt van steen en versierd met jade.

Het schijnt dat er dieper in de pyramide nog een oudere basis is gevonden. Wie weet wat daar in de toekomst nog meer wordt ontdekt. Bovendien is recent ontdekt dat de piramide gebouwd is bovenop een ondergronds meer. Toeval?

Cenotes

Chichén Itzá ligt geografisch in de buurt van de rand van de krater die veroorzaakt is door de meteoriet waarvan de inslag waarschijnlijk tot het einde van de dinosauriers heeft geleid. Een zichtbaar resultaat van de inslag zijn de cenotes, de natuurlijke waterputten, rondom Chichén Itzá.

Chichen Itza

Tijdens duiken in deze cenotes is gebleken dat ze werden gebruikt voor offers, ook menselijke offers. Ook staan de verschillende cenotes met elkaar in verbinding. Tot nu toe is 319 kilomter gangenstelsel ontdekt en onderzocht.

Het pelote balspel

In Chichén Itzá zie je ook afbeeldingen van een religieus balspel, pelote.

Chichen Itza

De bal werd met heupen en dijen door een ring gespeeld. Er wordt wel gezegd dat het voor de verliezers niet goed afliep. Ze werden geofferd. Dit spel wordt nog steeds gespeeld, maar dan mogen de verliezers gewoon blijven leven. De winnaars krijgen natuurlijk nog steeds eeuwige roem.

Chichén Itzá is een prachtige plek om te bezoeken en om een stukje geschiedenis van Mexico te beleven. Heb jij een favoriete tempel in Mexico?

Kijk ook eens bij de wereldgerechten voor een lekkere Mexicaanse snack, de quesadillo.

Pin It on Pinterest

Share This