Hpa-an in Myanmar

Off the beaten track

Hpa-an (spreek uit: Pa-an) ligt enigzins van de gebaande paden in Myanmar, maar dat is geen reden om het niet te vereren met een bezoekje. Het is de kleine omrit helemaal waard. Niet het stadje zelf, maar vooral de omgeving maakt het een bijzondere bestemming. Wat dacht je van 1100 Boeddhabeelden bij Mount Zwegabin, de Kyauk Ka Lat pagode op een hele smalle rots, de prachtige natuur en de Shweyinhyaw pagode in Hpa-an, Wij combineerden Hpa-an met Mawlamyine, ook al zo’n prachtige plek.

Hpa-an

Grotten

In de omgeving schijn je ook prachtige grotten te hebben met tempels erin en meer vleermuizen dan je verstand waarschijnlijk aan kan. We hebben dit overgeslagen omdat ik mezelf ooit in China twee beloftes heb gedaan. De eerste is dat ik nooit een fiets huur in Azie omdat die meestal toch veel te klein zijn en ik me dan een hele grote ET voel op een veel te klein fietsje. De tweede belofte was om nooit meer in grotten te gaan. In de omgeving van Yangshou zei de gids dat de grot altijd sta hoogte was en het eenvoudig was om er doorheen te lopen. Halverwege moesten we door een kleine opening tijgeren en daarna ook nog eens door een meter water lopen. Het tijgeren ging nog wel, maar bij het lopen door het water struikelde ik over een oneffenheid onder water en daar ging in met camera en al onder water. Precies op dat moment besloot ik…dat nooit meer. Daarom voor mij geen grotten meer.

Mount Zwegabin

Als eerste namen we vanuit ons hotel een tuktuk naar Mount Zwegabin. Met 722 meter is dit de hoogste punt van de omgeving. Onderaan de berg is een park met wel 1100 Boeddhabeelden. Het aantal is zo groot dat het een bijna surrealistisch gevoel geeft om er doorheen te lopen.

Hpa-an

Bijzonder gaaf om te zien!Kyauk Ka Lat

Vanaf Mount Zwegabin reden we met onze tuktuk naar de Kyauk Ka lat pagode. Dit is een hele kleine pagode op een hoge smalle rots. Vanaf de parkeerplaats loop je een stukje langs een andere pagode en een klein marktje.

Hpa-an

De Monniken zijn hier ijverig en vooral ook creatief aan het tuinieren.

Hpa-an

Het resultaat mag er zijn!

Hpa-an

De pagode staat op een smalle rots op een eilandje in een meertje. In het water zwemmen duizenden karpers die je kunt voeren. Over een brug kun je naar de pagode toe.

Hpa-an

Het zicht op de pagode vanaf de andere kant van het meer is adembenemend.

Hpa-an

Shweyinhmyaw pagode

We waren net te laat om de zonsondergang te zien in de Shweyinhmyaw pagode in Hpa-an, maar desondanks was het mooi om op dit hoekje van de stad over de Thanlyin rivier te kunnen kijken op de Hpa Pu heuvel.

Hpa-an

Vanbinnen zijn wat leuke details te bewonderen en natuurlijk gouden Boeddhabeelden.

Hpa-an

Hpa-an is klein, maar fijn en zeker een bestemming die je zou moeten overwegen naast de bekende plekken and Inle lake, Bagan en Mandalay.

Pin It on Pinterest

Share This