In grote steden loop ik graag door mulit-culti wijken. Heerlijk om langs van die kleine buitenlandse buurtsupermarktjes te slenteren en kijken wat voor een lekkers ze allemaal hebben. Vaak zie je dingen die je nooit zult tegenkomen in een reguliere supermarkt. Zo liep ik afgelopen zaterdag door de Indische buurt in Amsterdam. Naast toko’s zie je er ook veel Turkse en Marokkanse winkeltjes en zelfs een Indiase toko, Saeeds curry house, in de Javastraat. Dat is weer een leuke ontdekking. Zoek je een ingredient voor een Indiaas gerecht, dan ben je bij Saeed aan het juiste adres.
Sinds mijn eerste bezoek aan India, Tamil Nadu en Kerala, ben ik verslaafd aan India en aan Indiaas eten. Zuid-India is geweldig. De theeplantages in Munnar en de backwaters bij Allepey zijn echte hoogtepunten van een bezoek. Sinds die eerste kennismaking ben ik bovendien altijd op zoek geweest naar vers curryblad, een basisingredient voor de meeste curry’s. In Nederland is vers curryblad lastig te krijgen. Wel kun je de gedroogde variant kopen.
Saravanaa Bhavan
Regelmatig geef ik toe aan mijn verslaving voor Indiaas eten en dan met name Zuid-Indiaas, door te gaan eten bij Saravanaa Bhavan in Amsterdam. Daar krijg je authentiek Zuid-Indiaas eten. Ik heb daar eens geinformeerd waar zij hun specerijen halen, maar het antwoord was teleurstellend. Dat laten ze uit Frankrijk importeren. Geen tip dus voor een adresje waar ik vers curryblad kan kopen.
Vers curryblad
Waarom vers en niet gedroogd? Tsja, dat is echt een kwestie van smaak. De verse variant smaakt gewoon heel anders en wat mij betreft lekkerder dan een gedroogd curryblad. Kun je geen verse krijgen, dan is de gedroogde variant een prima alternatief. Dat deed ik tot nu toe ook altijd, maar afgelopen zaterdag werd mijn culinaire horizon weer wat opgerekt, want bij Saeed’s Curry House ging de Indiase zon in Nederland schijnen. Er lag een heel zakje vers curryblad in de koeling. Die was voor mij!
Eten in Zuid-India
Als ik aan Zuid-India denk dan denk ik aan de mooie natuur, de prachtige tempels, maar zeker ook aan het heerlijke eten. Het zijn heel veel heerlijk gekruide curry’s, vaak vegetarisch, maar ook wel met kip of vis. Deze heerlijke kipcurry uit Kerala is daar een mooi voorbeeld van. Deze keer dus met vers curryblad. Je kunt de blaadjes prima invriezen en ik heb gelukkig nog genoeg voor een volgende curry. Ben je niet bekend met Zuid-Indiaas eten, probeer dan eens een ‘Thali’ bij Saravanaa Bhavan. Dat is een bakje rijst, met een poori (gefrituurd broodje), een pappadum en heel veel kleine bakjes met verschillende curry’s. Dan krijg je een aardig idee van het eten in Zuid-India.
Voorbereiding
Kooktijd
Porties

Ingredienten
Marinade
1 eetlepel witte wijnazijn
snufje zout
1/2 theelepel kashmiri chilipoeder
Curry
8 kip drumsticks
scheutje olie
1 theelepel zwart mosterdzaad
10 curryblaadjes
1/2 theelepel fenegriekzaad
2 grote uien
4 tenen knoflook
4 cm verse gember
1 flinke theelepel korianderpoeder
1/2 theelepel kasmiri chilipoeder
1 theelepel kurkuma
1 theelepel wittewijnazijn
200 gram tomaten
1 theelepel suiker
200 ml water
1 theelepel venkelpoeder
peper/zout naar smaak
Verse koriander
Tempering
1 eetlepel olie
5 curryblaadjes
2 groene chilipepers
Stappen
Marineer de kip minimaal een uur (bij voorkeur langer) met de ingrediënten voor de marinade.
Snij de knoflook en de gember in stukjes en vijzel tot een pasta. Meng het daarna met een paar eetlepels water. Zet apart tot gebruik.
Meng daarna de kurkuma, korianderpoeder en chilipoeder met een scheutje water in een apart bakje.
Verhit de olie in een zware pan (dikke bodem) en voeg het mosterdzaad toe. Wacht tot het begint te knisperen. Voeg de curryblaadjes en het fenegriekzaad toe en direct daarna de uien. Roer goed door. Laat de uien lichtbruin worden.
Voeg de knoflook/gemberpasta toe en bak een minuutje mee. Voeg nu de inhoud van het bakje met de specerijen toe. Roer weer goed door.
Voeg de kleingesneden tomaten toe en bak ze een minuut of 5 mee.
Doe nu de kip in de pan en bak voor een minuut of 10.
Nu de azijn, suiker en eventueel wat peper en zout toevoegen. Roer goed door en verhit het 2 minuten mee. Nu kan het water er bij. Laat de kip in ongeveer 20 minuten gaar worden met de deksel op de pan.
Voeg op het laatst het venkelpoeder toe en laat het dan nog 5 minuten sudderen.
Doe het vuur uit en doe de kip over in een serveerschaal. laat de kip rustig even staan. Verhit ondertussen de olie voor de tempering in een pannetje en voeg de curryblaadjes en de groene chilipepers toe als de olie heet is. Even roeren en giet het over de kip.
Serveer met basmatirijst, raita en garneer met wat koriander.
कृपया भोजन का आनंद लीजिये!
(kripyā bhojan kā ānnaṅd lijīyai)
Eet smakelijk!
Nog meer lekkere inspiratie!
Sharing is caring!