Netflix Chef's table: Jeong Kwan

Chef of non?

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Koken en reizen is voor mij een gouden combi! Eigenlijk moet ik zeggen eten en reizen. Want of een reis geslaagd is wordt voor mij voor 50% bepaald of het eten lekker is. Een land kan nog zo mooi zijn, de mensen vriendelijk, prachtige tempels hebben, maar als het eten niet te pruimen is dan vind ik het toch een stuk minder leuk. Gelukkig heb ik nog niet meegemaakt dat het eten in een land echt slecht is, maar ik heb toch wel mijn duidelijke voorkeur. Ik vond het eten in Laos bijvoorbeeld verassend lekker. Het eten in India, je kunt me er voor wakker maken. Thailand, Indonesie…yummie!

Chef’s Table

Nu hou ik al sinds mijn jeugd van kookprogramma’s op televisie. De kookprogramma’s die het reizen combineren met koken vind ik het leukst.  Op Netflix is seizoen 3 van de serie Chef’s Table te zien. Het gaat over de grote chef’s op deze aarde die over de hele wereld de lekkerste gerechten op tafel toveren in hun 1, 2, 3 sterren restaurants. Het koken wordt gecombineerd met beelden van hun persoonlijke omgeving. Prachtig vormgegeven.

Chef's table

Jeong Kwan

de eerste aflevering is heel bijzonder. Het gaat over Jeong Kwan uit Korea. Zij is een Zen Boeddhistische non in het Chunjinam klooster met de Baekyangsa tempel en kookt eten voor de bewoners en gasten van de tempel. Ze heeft dus geen sterrenrestaurant, maar kookt wel op het niveau van een sterrenchef.

Ze kweekt haar eigen groenten in de tuin bij de tempel en laat de natuur zijn gang gaan in de tuin. De grens tussen tuin en natuur is ook heel dun. Is er eens iets aangevreten, dat geeft niet, want het gaat om delen van wat je hebt. Het gaat zoals het gaat. Er blijft genoeg over. Je ziet haar koken met zo veel respect en aandacht voor de natuur en de mens. Eten is een manier van verlichting. Ze kookt ’tempelvoedsel’, met als doel om de geest kalm te houden.

Er is een aantal zaken die ze daarom niet gebruikt in haar keuken. Geen vlees en vis uiteraard. Maar ook geen scherpe specerijen als ui, lente-ui, knoflook, prei, bieslook. Omdat deze specerijen spirituele energie geven waardoor de geest van een monnik niet de rust krijgt die nodig is voor verlichting.

de hele serie is een aanrader als je van reizen, eten en koken houdt. De aflevering met Jeong Kwan is voor mij nu al het hoogtepunt. Prachtig mens, prachtige natuur. Heerlijk eten. Je wordt er helemaal Zen van.

Jeong Kwan

Chef’s table op Netflix. Drie seizoenen, 18 afleveringen genieten van heerlijk eten in een prachtige omgeving! Elke keer weer genieten!

Pin It on Pinterest

Share This