Noodles

Met homemade Chinese zwarte bonensaus
 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Twee keer ben ik door China gereisd. Van Chengdu naar Hong Kong en van Beijing naar Chengdu. Fantastische reizen met prachtige natuur, cultuur en heerlijk eten. Zoals Chinese zwarte bonensaus. Ik ben er gek op. Natuurlijk kun je het kant en klaar kopen in een potje, maar ik vond het leuk om het eens zelf te maken van gefermenteerde zwarte bonen.

China is dus fantastisch, prachtig, mooi, lekker en bijzonder, maar er is ook een keerzijde, China komt soms erg in je aura. Het is dan gewoon even te veel, te druk, te veel mensen die je geen enkele ruimte laten voor een beetje privacy. In het noorden, buiten Beijing, vonden we het eten bovendien niet bijzonder en vaak erg vet. Na onze laatste reis hadden we het dan ook even helemaal gehad met China, maar …

 Lijiang, China

Nu ik met enige regelmaat weer terugkijk op deze reizen om een blog te schrijven begon het toch weer te kriebelen. Kijk maar eens naar mijn blogs over LijiangDatong en Wutai Shan. Dan wordt je vanzelf enthousiast toch? Nou ik wel dus en ben begonnen met het samenstellen van een route. Dat ging best soepel en nu liggen er opeens plannen om weer naar China te gaan in 2019. Dan wordt het ook weer eens tijd voor een lekker Chinees recept.

Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

Zwarte bonensaus

3 eetlepels zwarte bonen (bij de toko)
3 grote tenen knoflook (fijn gehakt)
4 cm gember (geraspt)
2 Lenteuitjes
1/2 kopje kippenbouillon
2 eetlepels rijstwijn (sherry kan ook)
1 eetlepel sojasaus

Noodles

1 theelepel azijn
200 gram platte rijstnoodles
1 stronk broccoli
125 gram champignons
1 rode paprika

Stappen

Zwarte bonensaus

Laat de bonen een klein uurtje weken. Spoel ze daarna goed af en prak ze fijn.

Snij de lente-ui fijn en meng deze met de gember en de knoflook. Verhit wat olie in een pan en fruit het mengsel hierin gaar.

Voeg de zwarte bonen toen en bak dit nog een paar minuten mee.

Voeg nu de kippenbouillon, rijstwijn en de sojasaus toen. Kook het geheel nog een minuut of tien op zacht vuur in.

Noodles

Kook de noodles gaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Roerbak de groenten en meng er flink wat van de zware bonensaus doorheen. Voeg op het laatst de noodles toe en roerbak nog een minuutje mee.

请享用
Qǐng xiǎngyòng
Eet smakelijk!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This