Oerhollandse appelmoes of compote met kaneel

Lekker snel uit de magnetron
 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Wie is er niet met appelmoes opgegroeid? Ik wel! Het was zeker één keer per week onderdeel van de maaltijd en als kind was ik er al gek op. Meestal kwam het gewoon uit een pot. Later ontdekte ik dat de ene pot de andere niet is, van veel te waterig tot veel te zoet. Er is maar één soort die boven alle andere uitsteekt qua smaak en dat is verse appelmoes. Met kerst gingen we vaak bij mijn oma eten en die kon heerlijk koken. Voor de kleintjes was er dan altijd zelfgemaakte appelmoes. De appels werden gekookt in een grote zware pan met een kaneelstokje en wat suiker. Dat is voor mij de norm geworden.

Appelmoes op de slowboat in Laos

Ik ben gek op appelmoes, maar je kunt het ook overdrijven. Zo ontmoetten wij een Nederlands stel op de slowboat in Laos. Zij was op z’n zachts gezegd niet dol op Aziatisch eten. Ik vraag me dan af waarom je Laos als bestemming kiest, maar niet voor iedereen is het eten een belangrijk onderdeel van de reiservaring. Als oplossing hadden ze een groot aantal blikken/potten appelmoes meegenomen of ergens op de kop getikt. Zo zonde, want ik vond het eten in Laos echt verrassend lekker.

Het recept voor oerhollandse appelmoes met kaneel

Ik heb het recept enigszins aangepast op onze snelle tijd en mijn recept maak je gewoon in de magnetron. Het kaneelstokje heb ik vervangen door wat kaneelpoeder en meestal laat ik de suiker achterwege, want de appels zijn zoet genoeg. De smaak is ouderwets lekker! Ik vind het zelf lekker als er nog kleine stukjes appel te herkennen zijn, compote dus. Doe de appel dan iets minder lang in de magnetron zodat het niet helemaal tot moes gekookt wordt. Gebruik bij voorkeur een appelsoort die geschikt is om moes van te maken, vaak zijn dit de zoetzure soorten. Handappelen zijn meestal minder geschikt om moes van te maken.Vraag in de winkel of een soort geschikt is voor appelmoes.

Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

1 kilo moesappels
1 snufje kaneel

Stappen

Schil de appelen en snij het klokhuis er uit. Snij de appel in kleine blokjes

Doe de appel in een schaal en dek de schaal af. Doe de schaal minstens 10 minuten in de magnetron op vol vermogen. Controleer daarna of je de appelblokjes eenvoudig met een vork tot moes kunt roeren.
Lukt dan nog niet goed, doe de appel dan nog een paar minuutjes terug in de magnetron.

Roer het helemaal tot moes als je gladde appelmoes wilt. Laat nog wat structuur achter voor compote.
Strooi een beetje kaneelpoeder over de hete appel en roer dit goed door.

Laat de appelmoes helemaal afkoelen voor het serveren.

Eet smakelijk!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This