Als je wel eens naar The Chef’s Table of één van de programma’s van Anthony Bourdain hebt gekeken, natuurlijk een aflevering die zich in japan afspeelt, dan weet je dat eten in Japan wel een dingetje is. Jarenlange tradities en gewoontes beïnvloeden de eetcultuur. Zo ook omurice. De kunst is om een omelet zo te bakken dat zodra je hem opensnijdt, het omelet als het ware zichzelf over de rijst vouwt. Ik zeg ken je beperkingen en had geen zin om de eerste 82 eieren te gebruiken om te oefenen om dit te kunnen. Ik bakte dus gewoon een omelet en vulde die met een bergje rijst en vouwde zelf de helft van het omelet over de rijst. De smaak is hetzelfde.
Een reis naar japan staat hoog op de wensenlijst en dan het liefst gecombineerd met Zuid-Korea. Ik schreef eerder een blog over Jeong Kwan, een Koreaanse non die kookt op sterrenniveau. Ik denk dat je in beide landen waanzinnig lekker kunt eten. Dit recept is alvast een voorproefje.
Voorbereiding
Kooktijd
Porties

Ingredienten
Gebakken rijst
2 kopjes rijst
1 ui
1 teen knoflook
groenten naar keuze (b.v. doperweten, peulvruchten, shiitakes, ..)
wat kip of garnalen (ik nam de laatste)
Lente-ui voor garnering
Sojasaus
Sesamolie
Omelet
3 eieren
half kopje melk
snufje zout
olie om in te bakken
Saus
Twee theelepels tomatenpuree
Scheut tomaten ketchup
theelepel sojasaus
Chilipoeder
Eetlepel water
Honing (optioneel)
Stappen
Japanse gebakken rijst
Begin met het koken van de rijst. Bijvoorkeur al enige tijd van tevoren zodat de rijst is afgekoeld als je gaat bakken.
Snipper de ui en de knoflook en bak deze zachtjes glazig.
Doe de kip of de garnalen erbij en bak deze mee totdat ze bijna gaar zijn.
Voeg groenten toe en roerbak deze een paar minuten mee.
Nu de rijst toevoegen en het geheel op hoog vuur goed doorbakken. Let op dat het niet aanbrandt.
Breng op smaak met wat sojasaus en wat sesamolie.
Omelet
Roer de drie eieren met de melk en het zout goed door elkaar en bak deze in twee grote pannen. Het worden dus twee dunne omeletten.
Saus
Doe de tomatenpuree met het water in een steelpannetje en verwarm dit zachtjes. Hierdoor wordt het minder zuur.
Voeg de rest van de ingrediënten toe en kook dit in totdat het wat dikker wordt. Hou je van wat zoeter, voeg dan wat honing toe.
Serveren
Leg een omelet op een bord en schep een stapeltje rijst op het omelet, even uit het midden. Vouw nu de lege kant over de rijst heen. Schenk wat van de saus over het omelet en bestrooi met de in ringetjes gesneden lente-ui.
お食事をお楽しみ下さい
O shokuji o o tanoshimi kudasai
Eet smakelijk!
Nog meer lekkere recepten
Sharing is caring!
ga dit het weekendproberen
Succes en eet smakelijk alvast!
Oeee dat klinkt heel erg lekker. Ik denk dat ik dat maandag op het menu zet
Leuk!!