Omurice

Japans omelet gevuld met gebakken rijst
ReisverhalenWereldgerechten
Het eerste blog van het nieuwe jaar is een Japans recept. Het moet zo vlak na de feestdagen natuurlijk niet te zwaar en te vet zijn. Misschien heb je wel uren of dagen staan zweten in de keuken omdat de hele familie van je kookkunsten kwam genieten. Daarom begin ik 2019 met een relatief makkelijk recept. Eigenlijk is het gewoon gebakken rijst in een jasje van gebakken ei, opgeleukt met een zelfgemaakt rood sausje. Laat die Japanners maar schuiven, die weten wel wat lekker is.

Als je wel eens naar The Chef’s Table of één van de programma’s van Anthony Bourdain hebt gekeken, natuurlijk een aflevering die zich in japan afspeelt, dan weet je dat eten in Japan wel een dingetje is. Jarenlange tradities en gewoontes beïnvloeden de eetcultuur. Zo ook omurice. De kunst is om een omelet zo te bakken dat zodra je hem opensnijdt, het omelet als het ware zichzelf over de rijst vouwt. Ik zeg ken je beperkingen en had geen zin om de eerste 82 eieren te gebruiken om te oefenen om dit te kunnen. Ik bakte dus gewoon een omelet en vulde die met een bergje rijst en vouwde zelf de helft van het omelet over de rijst. De smaak is hetzelfde.

Een reis naar japan staat hoog op de wensenlijst en dan het liefst gecombineerd met Zuid-Korea. Ik schreef eerder een blog over Jeong Kwan, een Koreaanse non die kookt op sterrenniveau. Ik denk dat je in beide landen waanzinnig lekker kunt eten. Dit recept is alvast een voorproefje.


Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

Gebakken rijst
2 kopjes rijst
1 ui
1 teen knoflook
groenten naar keuze (b.v. doperweten, peulvruchten, shiitakes, ..)
wat kip of garnalen (ik nam de laatste)
Lente-ui voor garnering
Sojasaus
Sesamolie

Omelet
3 eieren
half kopje melk
snufje zout
olie om in te bakken

Saus
Twee theelepels tomatenpuree
Scheut tomaten ketchup
theelepel sojasaus
Chilipoeder
Eetlepel water
Honing (optioneel)

Stappen

Japanse gebakken rijst

Begin met het koken van de rijst. Bijvoorkeur al enige tijd van tevoren zodat de rijst is afgekoeld als je gaat bakken.

Snipper de ui en de knoflook en bak deze zachtjes glazig.

Doe de kip of de garnalen erbij en bak deze mee totdat ze bijna gaar zijn.

Voeg groenten toe en roerbak deze een paar minuten mee.

Nu de rijst toevoegen en het geheel op hoog vuur goed doorbakken. Let op dat het niet aanbrandt.

Breng op smaak met wat sojasaus en wat sesamolie.

 

Omelet

Roer de drie eieren met de melk en het zout goed door elkaar en bak deze in twee grote pannen. Het worden dus twee dunne omeletten.

Saus

Doe de tomatenpuree met het water in een steelpannetje en verwarm dit zachtjes. Hierdoor wordt het minder zuur.

Voeg de rest van de ingrediënten toe en kook dit in totdat het wat dikker wordt. Hou je van wat zoeter, voeg dan wat honing toe.

Serveren

Leg een omelet op een bord en schep een stapeltje rijst op het omelet, even uit het midden. Vouw nu de lege kant over de rijst heen. Schenk wat van de saus over het omelet en bestrooi met de in ringetjes gesneden lente-ui.

 

お食事をお楽しみ下さい

O shokuji o o tanoshimi kudasai

Eet smakelijk!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This