Ontmoet de Masai

Op de Masai Mara in Kenia

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Als je in Kenia bent wil je natuurlijk zoveel mogelijk op safari om te genieten van natuur en de dieren op de Masai Mara als onderdeel van de Serengeti. Tijdens onze reis met Fox kregen we echter ook de mogelijkheid om de Masai te ontmoeten. Dat was echt ontzettend leuk. We werden warm onthaald door de mensen in het dorpje en vooral door de kinderen die ons lachend toe schreeuwden. Onderussen moesten ze wel ook even op het vee letten natuurlijk.

Masai Mara

De Masai leven van het vee. Het geeft hun vlees en melk. Ze verbouwen vaak ook mais en daar maken ze pap van dat ze met name in de ochtend eten. Ze zijn ontzettend gastvrij, we  werden uitgenodigd om in hun hutten te komen kijken. De rondleiding duurde niet lang, want de hutjes zijn echt ontzettend klein en gemaakt van hout, klei en dierenhuiden. De kinderen gaan soms naar school, maar vaak ook niet als ze nodig zijn om op het vee te letten. Tijdens het opgroeien moeten de jongens hun moed aantonen. Vroeger gebeurde dat door met slechts een speer een leeuw te doden, maar dat is tegenwoordig illegaal. Nu volstaat het om een buffel te doden. De stam die wij bezochten had noch wel een leeuwentrofee in het bezit.

Masai Mara

Natuurlijk prima dat er geen leeuwen meer gedood mogen worden, ook al was dat de traditie, maar wat het zuur maakt is dat er leeuwenfokkerijen bestaan die leeuwen fokken voor de rijke westerse jager. Dat is toch bizar!

Op ‘jacht’ naar de dieren

Wij gingen na ons bezoek aan de masai ook op jacht naar de dieren, maar dan met ons fototoestel. We vonden al snel wat we zochten, want aan dieren is er hier geen gebrek. Ook niet aan leeuwen trouwens. We spotten een neushoorn, niet te missen natuurlijk, want wat is deze groot zeg!

Masai Mara

Hij leek volledig op z’n gemak en totaal niet onder de indruk van wat toeristen die hem op een afstandje stonden te bewonderen. Het deed me wel denken aan ons avontuur in Zimbabwe, waar we met een gids te voet op zoek gingen naar neushoorns en op een gegevenmoment op zes meter afstand van de moeder met kind zaten. Indrukwekkend!

Minstens net zo indrukwekkend en heel wat eleganter zijn de giraffen. Altijd alert, maar met gratie lopen ze vol vertrouwen over de savanne.

Masai Mara

Ook de impala’s leken uitermate op hun gemak. Waarschijnlijk waren er dus geen leeuwen of andere roodieren in de buurt.

Masai Mara

Was de ochtend al prachtig met ons bezoek aan de Masai en het spotten van mooie dieren. De middag werd nog veel mooier. Als eerste zagen we een moeder olifant die met haar kind in de buurt aansluiting zocht bij de kudde. 

Masai Mara

We hoopten natuurlijk ook leeuwen te zien, nou we vielen met onze neus in de boter.

Masai Mara

Masai Mara

Masai Mara

Wat een prachtige beesten zijn dat toch! We zagen in totaal 14 leeuwen voorbij lopen. Het feest was nog niet voorbij, want in het mooie warme avondlicht spotten we ook nog een jachtluipaard, waarschijnlijk net op weg om aan de jacht te beginnen. Op het heetst van de dag liggen ze vaak onder struikgewas wat te luieren.

Masai Mara

Wat is het toch fantastisch op tijdens een safari op ‘jacht’ te gaan naar deze prachtige dieren en om ze in hun natuurlijke omgeving te kunnen bewonderen. 

 

Pin It on Pinterest

Share This