Op Griekse wijze gevulde calamari

Met feta en oregano

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Ik ben gek op inktvis, of het het nou gefrituurde inktvis ringen als snack zijn, gemarineerde octopus in rode wijn of gevulde pijlinktvis. Je kunt me er wakker voor maken. Tijdens onze roadtrip door Portugal aten we in Lissabon heerlijke gegrilde octopus (polvo). Bij onze favoriete Spaanse restaurant Centra,  in Amsterdam hadden ze heerlijke octopus (pulpo) gemarineerd in rode wijn. Helaas bestaat dit restaurant niet meer, maar ik denk er nog vaak aan terug.

Grieks gevulde calamari

In Griekenland zit je natuurlijk ook goed voor inktvis gerechten. Daar zie je de inktvissen vaak hangen in de buitenlucht om te drogen.

Inktvis op Rhodos

Cycladen

Een van de lekkerste gerechten was gevulde calamari met feta op Santorini, een van de eilanden die we aandeden tijdens het eilandhoppen op de Cycladen. Deze was gevuld met tomaat, rode ui, feta en flink wat oregano.

Grieks gevulde calamari

Ik dacht dat moet ik thuis ook kunnen reproduceren. Het enige verschil is dat het in Griekenland gegrild was boven een houtskoolvuurtje en ik het thuis onder de grill van de oven heb gegaard. Een houtskoolvuurtje is geen optie in ons appartement. Gelukkig wordt de grill van onze oven ook goed heet zodat je een mooie bruine krokante buitenkant krijgt.

Verschil tussen een octopus en een inktvis

Wat is het verschil tussen een octopus en een inktvis? Is er wel verschil? Jazeker! Eigenlijk is het heel eenvoudig, alle octopussen zijn inktvissen, maar niet alle inktvissen zijn octopussen. De octopus is dus een ondersoort van de inktvissen. Een octopus heeft een rond lichaam met 8 poten. Een pijlinktvis heeft 8 poten en nog twee voedingstentakels. Ze hebben een torpedovormig lichaam. Alle inktvissen, octopussen dus ook, kunnen inkt spuiten om een vijand te verwarren. Alle octopussen zijn giftig en sommige zijn zelfs dodelijk voor de mens. Oppasssen dus. Dat doet me denken aan een rondreis door Mexico. In Puerto Angel deden we een tourtje met een boot en zagen we manta’s, dolfijnen en zelfs een klein inktvisje. De gids dook in het water en haalde het inktvisje boven water en zetter het op mijn hand. Het zoog zich direct vast en toen ik mijn hand omdraaide bleef het ondersteboven hangen. Blijkbaar was het geen octopus, want ik ben niet gebeten. De volgende keer denk ik toch echt twee keer na voordat ik mijn hand uitsteek.

En een calamari dan? Tsja, dat is geen dier maar een gerecht gemaakt van pijlinktvis. Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

2 calamari
2 a 3 tomaten
1 rode ui
100 gram feta
1/2 eetlepel gedroogde oregano
2 eetlepels olijfolie
Zwarte peper

Stappen

Indien je calamari uit de diepvries gebruikt, laat ze dan helemaal ontdooien. Marineer ze daarna in flink wat olijfolie. Laat dit een paar uur in de koelkast staan. Week ondertussen twee sateprikkers in wat water zodat ze niet verbranden tijdens het grillen.

Snij de rode uit in fijne halve ringen en snij de tomaat is kleine stukjes. Meng de ui en tomaat met de oregano en verbrokkel daarna de feta erdoor. Roer goed door en maal er wat verse zwarte peper doorheen.

Vul de calamari met de de vulling en maak het uiteinde van de calamari dicht met een sateprikker.

Verwarm de grill of de grillpan voor zodat ze heel heet zijn.

Doe de calamari onder de grill of in de grillpan, totdat ze bruin zijn. Draai ze daarna om en laat ook de andere kant bruin worden.

 

Kali orexi!
Eet smakelijk!

Nog meer lekkere recepten

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This