Op jacht naar de neushoorn

In Matopos National park in Zimbabwe

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Neushoorns zijn kolossale, indrukwekkende beesten, zeker als je er zonder enige bescherming op een meter of zes afstand op de grond naar zit te kijken. Tijdens een rondreis door zuidelijk Afrika gingen we in Matopos National Park in Zimbabwe op jacht naar de neushoorn….te voet en met fotocamera. Het is het oudste park van Zimbabwe, opgericht door Cecil Rhodes.

Tombe Cecil Rhodes

Dit is de naamgever van Rhodesie, een Britse kolonie. Later werd het onafhankelijk en werd het zuidelijke deel van Rhodesie Zimbabwe genoemd. Cecil Rhodes ligt er begraven in een tombe.

Lokale dames

Kopjes

s’Morgens vroeg werden we opgehaald door onze gids die samen met ons op jacht naar de neushoorn zou gaan. We gingen met een jeep naar het nationale park. Het is een heuvelachtig gebied en de heuvels zelf staan op de Unesco werelderfgoedlijst. Je ziet er veel aparte rotsformaties, Kopjes genoemd. De bekendste formatie lijkt op een moeder met kind.

Kopje moeder en kind

Rotsschilderingen

in Matopos zijn vele rotsschilderingen gevonden en nog te zien. De San, bosmensen, die ongeveer 2000 jaar geleden in dit gebied leefden, hebben er vele achtergelaten.

Matopos rotsschilderingen

Op jacht naar de neushoorn

Aangekomen in het park verlieten we de jeep en gingen we te voet verder….spannend. We zagen mooie vogels, antilopes en impala’s, maar we kwamen natuurlijk voor de neushoorn. Op een gegeven moment hield de gids ons tegen en zei dat we stil moesten zijn. Hij wees in de verte en daar zagen we ze…een neushoornmoeder met kind.

Neushoorn Neushoorns zijn zo goed als blind, maar kunnen wel goed horen en ruiken. Het was dus zaak dat we ze tegen de wind in zouden naderen en heel heel stil zouden zijn.

Neushoorn

De gids haalde een flesje talkpoeder uit zijn zak en spoot wat in de lucht om de windrichting te bepalen. We moesten nog een klein stukje doorlopen om daarna tegen de wind in, richting de neushoorns te lopen…het ritueel herhaalde zich nog een aantal keer om elk risico uit te sluiten. We kwamen dichterbij totdat we op een metertje of 6 genaderd waren. Zittend op onze hurken zagen we moeder en kind gewoon lekker door grazen.

Super spannend en super gaaf om deze grote dieren van zo dichtbij te zien. Ze liepen langzaam verder en opgelucht ademend en vol adrenaline namen we weer plaats in de jeep.

Neushoorn met jong

Witte – en zwarte neushoorn

Er lopen zowel witte – als zwarte neushoorns rond. De witte zijn niet echt wit, maar hebben hun naam aan een misverstand te danken. De witte neushoorn heeft bredere lippen dan de zwarte en werd in het Afrikaans ‘Wide’ genoemd. Dit werd verkeerd vertaald door de engelsen als ‘White’. Zo werd de witte neushoorn geboren….

Kleurrijke hagedis

Stropers

HelaasĀ wordt er ook in Matopos jacht gemaakt op de neushoorn en dan bedoel ik door stropers om de hoorn van de neushoorns te bemachtigen en voor veel geld te verkopen. Onze gids was ook bewaker van het park en vertelde ons dat er een zero-tolerance beleid wordt gevoerd….er wordt met scherp geschoten op stropers. Sinds de invoering van dit beleid is het stropen teruggedrongen, maar nog niet helemaal weg. Het gebied is te groot om alle stropers tegen te houden.

Heb jij ook een spannende ontmoeting met wilde dieren gehad?

Pin It on Pinterest

Share This