Safari met een boot op de Chobe rivier

Dieren spotten vanaf het water

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Je kunt in Chobe National Park uitstekend met je eigen auto of met een georganiseerde safari door het park rijden, maar ik raad je ook aan om het zeker ook eens vanaf de rivier te bekijken. Je ziet de wereld dan weer van een hele andere kant. Laat je verassen door nijlpaarden die onverwachts boven het water opduiken of door olifanten die half in het water van het drijvende gras staan te eten. Ook heb je een veel grotere kans om de bijzondere vogels te spotten die op en rond het water leven. Kortom, doe eens een bootsafari. Wij vonden het zo gaaf dat we het zelfs twee keer deden. We kregen er geen genoeg van.

Chobe

De vogels in Chobe

De kingfisher oftewel de ijsvogel leeft aan de rivier. Altijd op jacht naar een lekker visje. Ze maken hun holen in de rivierbedding.

Chobe

Bij de holen moet je ook goed opletten op de watervaraan. Deze loert op de eieren van  de vogels.

Chobe

Een andere indrukwekkende vogel is de visarend. Grote kans dat je deze ziet langs de rivier.

ChobeVaak zitten ze hoog in de bomen zodat ze een goed uitzicht hebben op eventuele prooien. Kijk dus ook goed omhoog. In het riet zie je vaak de geelbek ooievaar.

Chobe

Twee andere vogels die in Chobe bijna net zo gewoon zijn als bij ons de duif en de mus zijn de yellow billed hornbill (de gele gefactureerde neushoornvogel) en de lilac breasted roller (de vorkstaartscharrelaar).

Chobe

Chobe

Olifanten

De olifanten komen vaak tegen de avond drinken bij de rivier en er is een grote kans dat je grote aantallen tegelijkertijd kunt zien.

Chobe

Ook krokodillen liggen vaak op de kant in de zon op te warmen. Hier kun je vaak wel heel dichtbij komen. De bestuurder van de boot doet de moter uit en laat de boot met de stroming mee langzaam naar de juiste plek drijven. Zo zagen wij dit volwassen exemplaar van ruim 4 meter met een indrukwekkend setje tanden.

Chobe

De wat oudere buffels komen het zachte gras in het water eten.

Chobe

Fotograferen vanaf een boot

Dat is gewoon lastig, daar kan ik eerlijk over zijn. De boot schommelt en deint op het water. De bootsafari’s zijn aan het einde van de dag zodat je kunt genieten van de waanzinnig mooie zonsondergang. Dit heeft tot gevolg dat het licht al snel afneemt. De dieren zijn vaak op een afstand dat je flink moet zoomen. Je wilt gewoon niet dat ze aan boord kunnen kruipen. De combinatie van weinig licht, beweging en grote afstand maakt het lastig, tenzij je apparatuur hebt zoals deze dame van de lokale fotografiecursus.

Chobe

Heb je net een iets goedkopere lens dan kan ik je aanraden om gewoon veel foto’s te nemen, er komt heus een moment dat de boot net iets minder beweegt of dat de boot toch nog wat dichter bij kan komen. Hoe donkerder het wordt hoe lastiger het is. Neem dus je foto’s vooral aan het begin van de tour en vergeet vooral niet te genieten van wat je ziet.

Zonsondergang

Als de tour er bijna opzit dat wordt de boot afgemeerd op een rustig plekje en kun je genieten van een prachtige zonsondergang. De lucht kleurt bijna onnatuurlijk rood.

Chobe

Wij kregen er geen genoeg van en boekten direct nog een boottocht voor de volgende avond. Daar kregen we nog een prachtige afsluiter in het schemer. W zagen een luipaard op de kant lopen. Helaas was het al te donker en schudde de boot te veel door het enthousiasme van iedereen om een goede foto te maken. Dit was wel de ideale afsluiter van onze tijd in dit prachtige park. De eerste keer in 2003 was ik er slechts 3 uur en nu waren we er 3 hele dagen. Om eerlijk te zijn, ik had er best nog een dag of wat aan vast willen plakken. 

Zou jij liever een jeepsafari of een boottsafari doen? Of net als ons beide?

 

 

Pin It on Pinterest

Share This