Nu eens niet een gerecht dat ik ken van mijn reizen, maar wel uit een kookboek dat ik in Indonesie op de kop heb getikt. Ik vind indonesisch eten echt geweldig en ik realiseerde me dat ik eigenlijk veel te weining Indonesische recepten deel. Nu hadden we nog redelijk wat runderstoofvlees in de vriezer en dus ging ik op zoek naar een lekker recept. Het is pallu basa geworden, een traditioneel recept van Makassar op Sulawesi.
Sulawesi
Het is eigenlijk best toevallig dat het een recept van Sulawesi is. Vorige week zaten we te fantaseren over waar we graag eens naartoe zouden willen reizen. Dit is zo’n beetje een dagelijkse bezigheid bij ons thuis…niks mis met een beetje fantaseren, als je maar niet vergeet je dromen ook te realiseren. Als we nog een keer naar Indonesie gaan maakt Sulawesi een goede kans. Eerder waren we op Sumatra, Java, Bali en Lombok.
Pallu basa van Sulawesi
Tsja, dat schept direct een onduidelijkheid. Omdat ik het zelf nooit heb gegeten had ik natuurlijk geen idee hoe het gerecht er uiteindelijk uit zou moeten zien. Normaal gesproken biedt internet dan wel uitkomst, maar het is blijkbaar niet zo’n heel bekend recept. Op Pinterest vond ik wel wat recepten en foto’s, maar veel in het Indonesisch. Wat me wel duidelijk werd is dat er verschillende varianten zijn. Van natte curry tot aan een soep. Ik ben voor de curryvariant gegaan. Ik heb enigszins bezuinigd op de lomboks om het iets minder pittig te maken. Het gerecht bevat anijszaad en ik ben toevallig gek op anijs. Niet alleen in ouzo, haha, maar ook die roze en blauwe muisjes. Tipje…de volgende dag is dit gerecht nog lekkerder!
Het recept
Ik maakte dit recept in een slowcooker, maar het kan natuurlijk ook op een zacht vuurtje of andere hittebron.
Voorbereiding
Kooktijd
Porties

Ingredienten
1 kg runderstoofvlees
2 stengels citroengras
1/2 nootmuskaat
3 kruidnagels
1 kaneelstokje
100 gram geraspte kokos
1 eetlepel tamarindepuree
1 liter kokosmelk
Specerijenmix
2 eetlepels koriander
1/2 eetlepel peperkorrels
1 theelepel komijn
1/4 theelepel anijszaad
2 rode pepers (- fijngemaakt in een keukenmachine of vijzel)
1 eetlepel geraspte laos
3 uien
1 1/2 theelepel geraspte gember
Stappen
Maal de droge ingredienten van de specerijenmix fijn met een vijzel of een koffiemolen.
Maal de natte ingredienten van de specerijenmix fijn in een vijzel of keukenmachine.
Bak de geraspte kokos op zacht vuur in een droge pan totdat het goudbruin is.
Verhit een beetje olie in de pan en voeg de droge specerijen en de natte specerijen van de specerijenmix toe. Doe er de citroengrasstengels, nootmuskaat, kruidnagels en het kaneelstokje bij. Bak dit een minuutje of twee totdat er een lekkere geur vanaf komt.
Voeg het vlees toe en bak dit rondom aan. Doe er daarna de geraspte kokos en de kokosmelk bij.Laat dit zachtjes pruttelen totdat het vlees gaar is. Voeg een paar minuten voor het einde de tamarinde toe.
Eet smakelijk!
Nog meer lekkere recepten
Sharing is caring!
Wat grappig dat je een kookboek kocht in Indonesië! Wel een Engelse neem ik aan? ? Het recept klinkt in ieder geval goed! In de slowcooker lijkt het me inderdaad misschien nóg wel lekkerder.
Ik probeer op al mijn reizen kookboeken te ‘scoren’…Engelstalig idd. Niet altijd zijn de recepten goed te maken doordat er bijvoorbeeld kruiden gebruikt worden die je hier gewoon niet kunt krijgen, maar meestal kun je dan thuis nog genieten van de gerechten die je oo reis hebt gegeten.
Ik heb het zuidelijk deel van Sulawesi samen met mijn moeder bezocht. Dit recept ken ik echter nog niet!
In het kookboek stond er ook niet bij waar het vandaan kwam anders dan ‘uit Indonesie’. Pas toen ik ging googlen kwam ik er achter dat het een traditioneel gerecht uit Makassar is…
Dag Martin, mooi recept. Heb net een slowcooker aangeschaft. Heb je in de SC 1 liter kokosmelk gebruikt, zelfde als in een gewone pan? Ik ben net aan ’t leren omgaan met de SC en lees overal dat er minder vocht moet worden toegevoegd in vergelijking tot het recept voor de normale pan. Kun je me ook vertellen hoeveel uren je ingesteld hebt op welke stand?
Heb al verschillende malen Sulawesi mogen bezoeken. Kostbare herinneringen!
Hartelijke groet.
Wat gaaf dat je er er vaker bent geweest! Ik heb inderdaad een liter toegevoegd, maar dan blijft het heel lang heel nat. Ik heb de Slowcooker op de hoogste stand gezet net zolang totdat het gaar is. Ik heb op een gegeven moment de deksel van de pan gehaald om het in te laten dikken. Ik denk dat je best ook kunt beginnen met de helft van de kokosmelk! Succes en eetsmakelijk alvast ?
Thanks! Ik denk dat 1 blikje ga proberen met wellicht een kwart blok dikke santen er nog bovenop, daar dikt het ook van in. En dan denk ik aan 6 uur op slow na het aanbraden. Ik heb deze week Javaanse daging semur in de SC gemaakt en die was na 6 uur boterzacht. Als het goed lukt, vind je het dan goed dat ik je recept deel in de FB groep Slowcooker recepten? Met vermelding van je naam/Blog of wellicht de link erbij?
Ja hoor dat is prima! Veel plezier met koken!
Wat deel je toch altijd heerlijke recepten. Indonesië lijkt me een mooi land met lekker eten. Sulawesi zou ik ook graag bezoeken. Maar ja die keuzestress ..
de wereld is gewoon veel te leuk en veel te lekker ?