Pallu basa

Indonesisch stoofvlees in kokosmelk

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Nu eens niet een gerecht dat ik ken van mijn reizen, maar wel uit een kookboek dat ik in Indonesie op de kop heb getikt. Ik vind indonesisch eten echt geweldig en ik realiseerde me dat ik eigenlijk veel te weining Indonesische recepten deel. Nu hadden we nog redelijk wat runderstoofvlees in de vriezer en dus ging ik op zoek naar een lekker recept. Het is pallu basa geworden, een traditioneel recept van Makassar op Sulawesi.

Sulawesi

Het is eigenlijk best toevallig dat het een recept van Sulawesi is. Vorige week zaten we te fantaseren over waar we graag eens naartoe zouden willen reizen. Dit is zo’n beetje een dagelijkse bezigheid bij ons thuis…niks mis met een beetje fantaseren, als je maar niet vergeet je dromen ook te realiseren. Als we nog een keer naar Indonesie gaan maakt Sulawesi een goede kans. Eerder waren we op Sumatra, Java, Bali en Lombok.

Pallu basa van Sulawesi

Tsja, dat schept direct een onduidelijkheid. Omdat ik het zelf nooit heb gegeten had ik natuurlijk geen idee hoe het gerecht er uiteindelijk uit zou moeten zien. Normaal gesproken biedt internet dan wel uitkomst, maar het is blijkbaar niet zo’n heel bekend recept. Op Pinterest vond ik wel wat recepten en foto’s, maar veel in het Indonesisch. Wat me wel duidelijk werd is dat er verschillende varianten zijn. Van natte curry tot aan een soep. Ik ben voor de curryvariant gegaan. Ik heb enigszins bezuinigd op de lomboks om het iets minder pittig te maken. Het gerecht bevat anijszaad en ik ben toevallig gek op anijs. Niet alleen in ouzo, haha, maar ook die roze en blauwe muisjes. Tipje…de volgende dag is dit gerecht nog lekkerder!

Het recept

Ik maakte dit recept in een slowcooker, maar het kan natuurlijk ook op een zacht vuurtje of andere hittebron.Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

1 kg runderstoofvlees
2 stengels citroengras
1/2 nootmuskaat
3 kruidnagels
1 kaneelstokje
100 gram geraspte kokos
1 eetlepel tamarindepuree
1 liter kokosmelk

Specerijenmix

2 eetlepels koriander
1/2 eetlepel peperkorrels
1 theelepel komijn
1/4 theelepel anijszaad
2 rode pepers (- fijngemaakt in een keukenmachine of vijzel)
1 eetlepel geraspte laos
3 uien
1 1/2 theelepel geraspte gember

Stappen

Maal de droge ingredienten van de specerijenmix fijn met een vijzel of een koffiemolen.

Maal de natte ingredienten van de specerijenmix fijn in een vijzel of keukenmachine.

Bak de geraspte kokos op zacht vuur in een droge pan totdat het goudbruin is.

Verhit een beetje olie in de pan en voeg de droge specerijen en de natte specerijen van de specerijenmix toe. Doe er de citroengrasstengels, nootmuskaat, kruidnagels en het kaneelstokje bij. Bak dit een minuutje of twee totdat er een lekkere geur vanaf komt.

Voeg het vlees toe en bak dit rondom aan. Doe er daarna de geraspte kokos en de kokosmelk bij.Laat dit zachtjes pruttelen totdat het vlees gaar is. Voeg een paar minuten voor het einde de tamarinde toe.

Selamat makan!
Eet smakelijk!

Nog meer lekkere recepten

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This