Penang, Maleisie

Natuur en cultuur

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Zoals beloofd hier deel 2 over Penang. Penang biedt een mooie mix van natuur en cultuur. In het noord-westen bevindt zich het kleinste nationale park van Maleisie, het Penang National Park. Dichterbij George Town, nabij het dorpje Air Itam, vind je de grootste boeddistische tempel van Maleisie, Kek Lok Si.

Hop On Hop Off bus

De Hop On Hop Off bus rijdt via twee verschillende routes langs de bezienswaardigheden op Penang, de beach route gaat helemaal naar het Penang National Park en de City route gaat langs alle bezienswaardigheden in en rondom George Town. Wij hadden een ticket voor 24 uur, maar je kunt ook en ticket kopen voor 48 uur. Sommige bezienswaardigheden kunnen best heel veel tijd in beslag nemen, waardoor het niet mogelijk is alles te zien en het zou voordeliger kunnen zijn om met de lokale bussen te gaan. Soms nemen de Hop On Hop Off bussen ook een onverwachte pauze van een minuut of 20, waardoor je een beetje doelloos langs de kant van de weg moet wachten…niet handig als je in korte tijd veel wilt zien.

Hop On Hop Off

Hop On Hop Off

Penang National Park

Penang National Park is bereikbaar via de beach route en is één van de laatste stops. Het nationale park is gratis, maar je moet je wel even inschrijven in het grote bezoekersboek, zodat ze weten wie er in het park aanwezig is. Wij wilden de korte wandeling van 3,5 kilometer doen naar Monkey Beach. Hier komen apen op het strand, vandaar de naam. De geschatte duur is ongeveer 1 uur en 15 minuten. Nog voordat we waren begonnen zagen we al een stel makaken die de prullenbakken aan het plunderen waren…soms zag je alleen nog een staart er uit steken…grappig.

Mini jungle trekking

De wandeltocht volgt de kustlijn van het eiland. In het begin is het een mooi stenen paadje, maar gaandeweg wordt het wat ruiger. Het kan er glad en glibberig zijn. Gaat omhoog en omlaag. Soms is er een boom over het pad gevallen waardoor je moet klimmen of bukken. Wij hadden ons niet helemaal goed voorbereid en te weinig drinken meegenomen, maar vooral ook geen goede schoenen voor een dergelijke mini jungle trekking…hierdoor was het best een lastige wandeling en hadden wij er ruim twee uur voor nodig.

 

 

De wandeling zelf is heel gaaf omdat je toch het gevoel hebt door de jungle te lopen…onderweg zagen we een hele groep apen die snel de bomen in klommen toen ze ons zagen. Er zitten grote leguanen van ongeveer 1,5 meter…de eerste stak het pad over en dook snel de begroeing in. De tweede zwom een meter of 20 uit de kust in zee. We zagen een klein hagedisje mooi poserend op een rots en hele grote mieren van een centimeter of drie. Gaaf!

 

 

Monkey Beach

Aangekomen op Monkey Beach zagen we….geen enkele aap. Waarschijnlijk moet je dan vroeger zijn als er minder mensen op het strand zijn. Nu hadden ze zich teruggetrokken in de bossen. We konden wel even rustig zitten en flink wat drinken…je krijgt er wel dorst van. Gelukkig konden we met een boot terug naar het begin. Dat ging een stuk sneller en ook een stuk beter voor de blaren die we al hadden en die er nu bij waren gekomen.

Penang National Park

Penang National Park

Kek Lok Si

De grootste boeddistische tempel van Maleisie…mooi gelegen tussen de groene heuvels bij het dorpje Air Itam. Je kunt hem al van verre zien liggen. Wij kwamen er vlak voor sluitingstijd aan en hebben lang niet alles kunnen zien, maar wat we gezien hebben was indrukwekkend.

 

 

Er wordt ook nog flink aan de tempel gebouwd, deze wordt dus nog groter. Buiten op het parkeerterrein staan de beelden al klaar.

 

 

Het is niet mogelijk om alles te zien met de Hop On Hop Off bus, dus maak net als wij keuzes. Wil je meer zien, trek er dan meer tijd voor uit of zorg voor flexibel vervoer zoals een taxi of een scooter.

Pin It on Pinterest

Share This