People of the world

10 portretten van mensen uit mijn reizen

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Wat maakt reizen nu zo leuk? Cultuur, natuur, maar zeker ook de mensen. Ik vind het maken van portretten best lastig. Vraag je om toestemming? Dan gaan mensen poseren en is de spontaniteit vaak ver te zoeken. Ik denk dat dat de kracht is van portretfotografen om mensen er natuurlijk en spontaan uit te laten zien ondanks dat er geposeerd wordt. Vraag je geen toestemming? Dan heb ik toch een beetje een knaagje in mijn geweten. Vaak zijn dat wel de leukste foto’s omdat je mensen vast kunt leggen die gewoon hun ding doen. Vaak ziet dat er heel natuurlijk uit. In het verleden heb ik een basiscursus fotografie gevolgd waar ik de basis van portretfotografie heb geleerd. Ik denk dat als je er bewust mee aan de slag gaat dat het je zeker kunt helpen om betere portretfoto’s te maken. Als ik op reis ben hou ik niet altijd bewust rekening met de richtlijnen en vaak is het ook heerlijk om sponaan en op gevoel reisportretten te maken. Door er vaker bewust mee bezig te zijn komt het wel meer ‘in je systeem’  waardoor je foto’s nog beter kunnen worden.

Portretten

Portretfotografie richtlijnen

Fotografen geven vaak richtlijnen voor een goede portretfoto. Volg je deze richtlijnen, dan is je kans op een goede foto groter. Volg je ze niet? Dan kun je nog steeds een pakkende foto maken.

  1. Stel scherp op de ogen.
  2. Zorg dat je onderwerp eruit springt.
  3. Fotografeer mensen in hun passie.
  4. Gebruik de regel van derden.
  5. Kruip dicht op je onderwerp.
  6. Leg ook de omgeving vast.
  7. Fotografeer bij zacht licht, gebruik de gouden uurtjes in de ochtend of in de avond.

Ik ben eens door mijn verzameling foto’s gegaan om 10 leuke portretfoto’s te selecteren van mensen die ik op mijn reizen ben tegengekomen. Eens kijken of ik rekening heb gehouden met deze richtlijnen. Dit zijn tien van mijn reisportretten.

Dali, China 2002

Op de route van Beijing naar Chengdu kwamen we ook in Dali. Ik hou van deze foto! Deze dame die op de markt in Dali de mooiste lotusbloemen uitzoekt. Genomen met een telezoom lens. Dus niet dicht op het onderwerp. Ik denk wel dat bloemen haar passie zouden kunnen zijn door de liefdevolle manier waarop ze er mee omging. Ze is wel echt het middelpunt van de foto…letterlijk, dus geen rekening gehouden met de regel van derden. Wat mij betreft toch een geslaagde foto!

Portretten

Sapa, Vietnam 2001

Op onze route door Vietnam kwamen we ook in Sapa. Dit Hmong meisje stond al ruim een uur te wachten op iemand die haar kwam ophalen van de markt in Sapa. Toen ik haar vroeg of ik een foto mocht maken ging ze er ook echt voor staan. Veel omgeving, maar toch springt ze er echt uit! De achtergrond had wel wat vager mogen zijn zodat ze er nog meer uit zou springen. Scherp op de ogen, maar wel weer midden op de foto.

Portret

Bikaner, India 2008

Deze indrukwekkende meneer zat voor de rattentempel in Bikaner. Toen ik vroeg of ik een foto mocht maken knikte hij lichtjes. Misschien had ik iets dichterbij moeten gaan staan, maar door een stukje achtergrond mee te nemen geeft het toch ook net wat meer context.

Portret

Wutai Shan, China 2006

Een monnik op Wutai shan. Deze plek straalt zo veel rust uit en deze monnik misschien nog wel meer. Genomen met veel zoom. Ook hier geeft de omgeving weer wat context. Het feit dat hij niet midden in de foto zit maakt het wat interessanter. Eigenlijk zijn dat de enige regels waar deze foto aan voldoet, maar toch is het een leuk portret.

PortretKathmandu, Nepal 2004

Een groepsportret in kathmandu, één van de drie Nepalese Koningssteden. Deze jonge monniken wilden wel even poseren en lachen naar de camera toen ik er om vroeg. Je ziet duidelijk de omgeving en de gebedsvlaggetjes maken een mooi frame.

PortretPenang, Maleisië 2017

Op een food court op Penang, een smeltkroes van culturen in Maleisië. Een portret naar mijn hart. Ik heb toestemming gevraagd aan deze meneer of ik een foto mocht maken. Dat was prima, maar hij bleef gewoon lekker zijn ding doen. In dit geval de kip in stukjes hakken voor het gerecht dat hij serveerde. Rekening houdend met de regel van derden zie je ook nog een heel stuk van zijn keuken en die van zijn buren. Deze foto heb ik s’avonds genomen en nachtportretten zijn weer een kunst op zich.

Portret

Afrika, 2003

Wat ik leuk vind aan de foto van deze jongen is dat de zonnestraal die je achter hem op de weg ziet, precies zijn gezicht en de ballon verlichten. Dat geeft heel veel focus om waar het bij deze foto om gaat…een jongetje met zijn ballon. Niet helemaal in zacht licht. Ik meen me te herinneren dat dit zo’n beetje op het heetst van de dag was en de ballon is dan ook overbelicht. Niet perfect, toch leuk.

Portret

Jordanie, 2009

Vanaf het mooie Petra in Jordanië gingen we naar Mount Nebo. Daar zagen we deze meneer. Scherp op de ogen? Uhh…nee dus. Toch is het interessant. Je vraagd je onbewust af waar deze man naar kijkt en aan denkt. Hij zit niet in het midden van de foto en kijkt naar de ruimte op de foto. De omgeving is heel duidelijk zichtbaar, de Jordaanvallei, waar de berg Nebo staat waar volgens de Bijbel Mozes het Beloofde Land toonde aan de Israëlieten. De berg is voor zowel christenen als joden en moslims van grote betekenis. Zou hij daar aan denken?

Portret

Sikkim, India 2014

Ook geen ogen zichtbaar en veel van de omgeving zichtbaar, het Tashidingklooster in Sikkim. Rekening houdend met de regel van derden. Het ziet er altijd mooier uit als de persoon kijkt naar de richting waar de meeste ruimte op de foto is. In dit geval dus naar links. Het voelt anders een beetje benauwd.

Portret

Varanasi, India 2008

Deze foto nam ik met een telezoomlens vanaf de Ganges bij het indrukwekkende Varanasi. Niet gevraagd dus, maar daarom juist dit moment van opperste concentratie kunnen vastleggen. Deze meneer in Varanasi is aan het lezen, misschien aan het bidden. Met zijn lange manen ziet hij er ook nog eens fantastisch uit.

PortretJe ziet, ik heb lang niet altijd de richtlijnen gevolgd, maar toch mooie reisportretten gemaakt.

Heb jij nog tips om portretfoto’s nog mooier te maken?

Pin It on Pinterest

Share This