Perkedel kentang kornet

Indonesische aardappelkoekjes met cornedbeef

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Soms is simpel het lekkerst. Deze perkedel kentang kornet is eigenlijk een aardappelkoekje met cornedbeef er doorheen. Ik maakte al eerder eens perkedel kentang zoals ik het geleerd had op een kookcursus in Yogjakarta op java, maar deze variant kwam ik ergens op het internet tegen en was net een ander recept. Deze zijn dus niet vegetarisch. Nu kende ik cornedbeef wel van vroeger, maar heb het zelf als jaren niet meer gegeten. Bij de gewone buurtsuper blijk je het nog gewoon te kunnen kopen en ik verbaaste me er eigenlijk over dat er zo’n grote voorraad in het schap stond. Blijkbaar is het populairder dan ik dacht. Ik snap dat na het eten van deze perkedel ook heel goed. Ze zijn echt heerlijk!

Borobudur

Ik droomde gelijk ook weer even terug naar Yogjakarta waar ik naast een ontzettend leuke en leerzame kookcursus ook twee prachtig mooie tempels bezocht, de Borobudur en de Prambanan.

Wat is Cornedbeef eigenlijk?

Cornedbeef is gekookt, gezout en gemalen rundvlees. Het is lang houdbaar en hoeft ongeopend niet in de koelkast bewaard te worden. Het zit meestal in een blikje waar ook een opener aan vast zit, een lipje waarmee je het blkje kunt openen. Ik dacht altijd dat het uit Amerika kwam en natuurlijk bomvol mais (corn) in zit, maar niets is minder waar. Het is voornamelijk rundvlees en zout. De term ‘corn’ slaat in dit geval op de korrel van het zout dat gebruikt wordt om het vlees lang houdbaar te maken. Bovendien komt het oorspronkelijk uit Ierland waar het traditioneel met St. Patrick’s Day wordt gegegeten. Een feestmaaltijd dus.

Perkedel Kentang Kornet

Dit heerlijke Indonesische bijgerecht is heerlijk bij een rijsttafel of gewoon een lekker bord nasi goreng. Het is super simpel om te maken en ontzettend lekker. Deze variant bevat dus vlees en moet je niet verwarren met de vegetarische variant, perkedel kentang. Deze zijn iets minder vet omdat de aardappels eerst gekookt worden voordat er koekjes van gemaakt worden. Daarna worden ze wel gfrituurd.

Perkedel kentang kornet

Je kunt ze warm en koud eten, maar eigenlijk vind ik ze koud lekkerder en minder machtig. Combeer ze eens met één of twee andere Indonesische gerechtjes en een bord lekkere nasi goreng. Dat wordt smullen! 


Ook lekker!

Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

500 gram biologische aardappelen
3 eieren
2 tenen knoflook
2 lente-uien
1/2 blikje cornedbeef
1/2 theelepel nootmuskaat (bij voorkeur versgemalen)
Peper en zout
paar eetlepels bloem

Stappen

Kook de aardappelen in de schil gaar en laat ze daarna wat afkoelen. Haal dan de schil er af. Als het goed is zit deze heel los en gaat dat eenvoudig.

Prak de aardappelen en meng er de cornedbeef, fijngesneden lente-ui, twee eieren, geperste tenen knoflook en nootmuskaat door. Voeg peper en zout naar smaak toe. Let op, de cornedbeef is ook al zout.

Laat het aardappelmengsel in de koelkast verder afkoelen.

Zet een wok met olie op het vuur en laat dit op temperatuur komen. Maak ondertussen balletjes van het aardappelmengsel.

Zeef het bloem en zet in een apart bakje klaar. Kluts het laatste ei en zet ook klaar.

Haal de balletjes voor het frituren eerst door wat bloem en daarna door het geklopte ei. Frituur ze daarna in kleine porties mooi goudbruin.

Selamat makan! Eet smakelijk!

Nog meer lekkere inspiratie!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This