Petra, woestijnstad in Jordanie

Een van de zeven wereldwonderen

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
In 2009 maakten we een rondreis door Syrie en Jordanie. Schreef ik eerder al over hoe bijzonder Syrie is en hoe ontzettend jammer het is dat dat land wordt getroffen door een oorlog. Het buurland Jordanie vonden we zeker net zo bijzonder. Het land heeft één van de zeven nieuwe wereldwonderen. De woestijnstad Petra.

Stukje geschiedenis

Maar niet te veel hoor. Rond het begin van de jaartelling beleefde de stad zijn hoogtijdagen en woonden er wel 25000 mensen. De stad dankte zijn welvaart doordat het strategisch op de handelsroute (van wierook) vanuit Jemen lag. Leuk feitje aangezien ik zelf erg van wierook hou.

Op elke reis proberen we een wierookbrander en wierook op de kop te tikken. Omdat het lekker ruikt, maar ook om de wat minder aangename geurtjes op hotelkamers te maskeren. Wie kent niet die hotelkamers die gedomineerd worden door de geur van kamferballen. Die op hun beurt weer dienen om nog discutabeler geurtjes te maskeren.

De stad staat op de Unesco werelderfgoedlijst. Bij aankomst moet je eerst door een kloof lopen, de Siq.

Onderweg zie je al kleine hints dat de stad geïntegreerd is in de rotsachtige omgeving.

Na verloop van tijd verschijnt er licht aan het einde van de kloof en stijgt de spanning, want je ziet al een glimp van waar je natuurlijk al lang over hebt gelezen. De Khazneh. Het bekendste monument van Petra.

Hoe mooi is dit bewaard gebleven na 2 eeuwen!

Maar Petra is veel meer dan alleen de Siq en de Khazneh. Je kunt er een groot deel van de dag doorbrengen en door de stad slenteren. De omgeving is ruig en sommige monumenten zijn flink klimmen.

De stad is op dit moment niet bewoond, maar je komt wel lokale mensen tegen die in de omgeving van de stad hun geiten hoeden of als gids fungeren.

Het klooster Ad-Deir is een ander voorbeeld van de goed bewaarde gebouwen.

Een ieniemienie kraampje waar lokale waar wordt verkocht. In dit geval vaasjes van de rode steensoort die je ook in Petra veel ziet.

En gezellig, een poes. Heel toepasselijk in dezelfde rode kleur.

Erg bijzonder om door dit stukje geschiedenis te dwalen. Wat mij betreft terecht op de lijst van de zeven nieuwe wereldwonderen.


Pin It on Pinterest

Share This