Pilion in Griekenland

Een goddelijk zomerverblijf

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
ik heb al veel Griekse eilanden bezocht en krijg er geen genoeg van. Nog nooit ben ik naar het Griekse vasteland geweest. Best gek eigenlijk. Tuurlijk ben ik wel eens in Athene geweest, maar dat was maar voor een paar dagen op doorreis naar één van de eilanden. Het dichtstbij het vaste land was ik op de schiereilanden Lefkas en Pilion. Pilion ligt aan de oostkust van het Griekse vasteland. Als ik het met twee woorden zou moeten omschrijven dan zou ik zeggen groen en bergachtig.

Goddelijk zomerverblijf

Misschien is het al genoeg als ik zeg dat volgens de Griekse mythologie Pilion het zomerverblijf zou zijn van de Olympische goden. Nou, als die zich er konden vermaken dan moet het voor ons stervelingen toch zeker de hemel op aarde zijn. Mooi is het er zeker! Normaal woonden de 12 goden op de berg Olympus, maar in de zomer verkasten ze met z’n allen naar Pilion. Blijkbaar hielden ze wel van bergen, want Pilion dankt zijn naam aan de berg Pilio. Met z’n 1618 meter hoog echt wel een berg om rekening mee te houden.

Pilion, Griekenland

Huur eens een auto en rij van het ene schilderachtige dorpje naar het andere. Let hierbij wel goed op, want sommige wegen zijn best steil. Pilion heeft bovendien erg vruchtbare gebieden en je ziet er veel olijf- en fruitbomen, maar ook veel kruiden. Je kun hier dan ook heerlijk eten.

Pilion, Griekenland

Olijfolie

In Griekenland heb ik pas echt olijfolie leren waarderen. Als je echt goede olijfolie hebt, dan is een stukje vers brood, een beetje zout en olijfolie voldoende. Puur genieten. Ik kan je dan ook aanraden om eens een flesje te halen bij een goede delicatesse winkel. Bij Foodelicious in Rotterdam bijvoorbeeld hebben ze veel soorten op het vat en kun je de verschillende smaken proberen voordat je een keuze maakt. Sommige zijn citrusachtig of grassig. Andere zijn vettig en weer andere zijn een beetje pittig, die branden achter in je keel. Deze heerlijke Griekse olijfolie uit Kreta is bij ons favoriet! Veel supermarkt olien zijn 13 in een dozijn. Het verschil van een echt goeie olie ten opzichte van de olijfolie uit de supermarkt moet je zelf ervaren. Eenmaal geproefd wil je niet anders meer.

Uitzicht

Wij hadden een accommodatie met een terras met prachtig uitzicht.

Pilion, Griekenland

Uiteraard kregen we regelmatig bezoek van onze aanlooppoes. Op Skyros hadden we er twee en die brachten me er toe om een ode te brengen aan de Griekse kat.

Pilion, Griekenland

Zittend op terras is het heerlijk genieten van de zonsondergang met een heerlijke Ouzo bij de hand. Mooier wordt het toch niet? Ik ben gek op Ouzo en voegde het ooit eens toe aan zelfgemaakte champignonsaus, met een Griekse twist dus. Het resultaat is heerlijk!

Pilion, Griekenland

Wat is er mooier dan een zonsondergang op het strand en dan lekker naar een lokale taverne om te genieten van de heerlijke Griekse lekkernijen. Natuurlijk kun je overal Moussaka krijgen, maar aan de kust moet je zeker de versie vis niet overslaan. Ik vond Pilion een mooie kennismaking met het vaste land van Griekenland, ook al is het dan een schiereiland.

Zijn jullie ook zo enthousiast geworden van Pilion?

 

Pin It on Pinterest

Share This