Porto

Puur genieten in Portugal

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Onze eerste bestemming van onze rondreis door Portugal was Porto. We waren eerder al eens in Lissabon geweest en omdat we dat zo leuk vonden wilden we meer ontdekken van Portugal. Te beginnen in Porto en dat viel niet tegen, sterker nog, Porto is een geweldig leuke stad waar je ook nog eens heerlijk kunt eten. 

Porto

We vlogen met Transavia en na een lekker korte vlucht haalden we onze auto op bij de balie van Sixt. Alles was weer prima geregeld door Sunnycars. Binnen korte tijd zaten we in onze bolide voor de komende tien dagen. We reden naar ons hotel. Deze zit lekker dicht bij het centrum en dus vertrokken we te voet om Porto te ontdekken. 

Porto

Azulejos

We wisten dat Porto de stad is om azulejos te zien. Prachtige decoratieve tegels waarmee ze gebouwen omtoveren in kunstobjecten. Vaak zijn ze blauwe, maar ze komen in alle kleuren van de regenboog. Het woord Azulejo stamt af van het Arabisch, waar het zoiets betekent als ‘Keramische tegel’. Enkele gebouwen die je absoluut niet mag missen zijn de Capela das Almas. Wij kwamen er toevallig langs op weg van ons hotel naar het centrum, maar het is het absoluut waard om er iets voor om te lopen. Indrukwekkend.

Porto

Een ander mooi voorbeeld van het gebruik van azulejos is ook weer een kerk, de Igreja Paroquial de Santo Alfonso

Porto

Ook mag je de Igreja do Carmo niet missen. Hier zit ook de bekendste boekenwinkel van Portugal in de buurt, Lello .., bekend van de Harry Potter films. Hou er rekening mee dat het erg druk is en dat je daarom tegenwoordig ook entree moet betalen. Dit krijg je echter weer terug als je iets koopt. 

Porto

Porto

Als klap op de vuurpijl moet je zeker een kijkje gaan nemen op het station, een van de mooiste waar ik ooit ben geweest.

Porto

Porto

Porto

Het oude centrum van Porto, de Ribeira

Wat is er lekkerder tijdens een stedentrip door gewoon doelloos te slenteren door de stad en te genieten van al het moois dat er te zien is. Het leuke is als je zonder dwangmatig plan rond loopt, je vaak op verrassende plekken komt, je leuke ontmoetingen hebt en je heerlijk eten ontdekt. Pak eens een oude tram en laat je rijden.

Porto

Het historische centrum van Porto staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en dat is niet voor niets. De kleurrijke huizen aan de rivier zijn prachtig!

Porto

Must-sees

Natuurlijk zijn er ook plekken die je absoluut gezien moet hebben, zoals de Torre dos Clerigos. Deze is zo’n beetje vanuit elke plek in Porto te zien.

Porto

Onze volgende bestemming was de grote kathedraal.

Porto

Porto

Via de grote kathedraal van Porto liepen we naar de Ponte Dom Luis I, waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt op de Ribeira.

Porto

Hiervandaan zie je ook de vele boten met vaten port liggen. 

Porto

De fabrieken van de bekende merken zoals Sandeman en Offley vind je aan de overkant van de Douro in Vila Nova de Gaia. Over de brug loop je daar eenvoudig heen. Het deel van de brug waar je loopt is autovrij, maar pas wel op voor de tram.

Porto

Ongelukje

Soms heb je ook te maken met tegenslag. Zo hadden we een aanrijding met de auto. Ik reed weg uit en parkeervak en kon een auto die om de hoek kwam rijden niet meer ontwijken. Gelukkig alleen maar schade aan de auto en aan mijn ego. Dan sta je daar en spreekt iedereen alleen maar Portugees. Dus pak je je Europese schadeformulier uit de auto en dan blijkt…ook alleen maar in het Portugees. Gelukkig kwam er iemand helpen die Engels sprak en die  wilde de politie voor ons bellen. Toen die na een uur arriveerdeb bleken ze ook alleen maar Portugees te spreken. Met handen en voeten namen ze ons verhaal op en werd er een rapport gemaakt. Dat zouden ze opsturen naar de huurmaatschappij. We reden terug naar Sixt en daar vonden ze het een raar verhaal. Ze hadden nog nooit een schaderapport van de politie ontvangen, maar don’t worry…jullie zijn goed verzekerd via Sunnycars. Binnen een half uur hadden we een nieuwe auto en konden we weer op pad. Eind goed al goed.

Porto

Eten

Terug naar de positieve dingen in het leven, het lekkere eten in Porto. Op elke hoek van de straat kun je pasteis de nata krijgen. Ik kan echt zeggen dat de verleiding echt te groot is  en een verslaving is ontstaan. Wat zijn die dingen lekker. Vooral als ze net gebakken zijn.

Porto

Ook wil ik de Portugese tapas noemen. De Linguica en chorizo worst zijn super en ook de kazen zijn top.

Porto

Met een heerlijke wijn uit het nabij gelegen Douro gebied is het puur genieten.

Porto

Even een snelle hap tussendoor? Probeer dan eens een broodje met gegrild speenvarken.

Porto

Een ander top snack is de francesinha, een tosti met ham, worst, gegrild vlees, overgoten met kaas en in een tomatensausje. Wij aten een Pastel de bacalhau vlakbij de Torre des Clerigas. De Portugezen staan er voor in de rij en ik moet zeggen het is ook heerlijk!

Porto

Douro

Vanuit Porto rij je zo de Douro in. Hier vind je de druivenplantages waar de port industrie zijn basisingredient vandaan haalt.

Portugal

Ik ben ontzetten enthousiast over Porto. Het heeft alles wat het tot een leuke bestemming maakt voor een lekkere stedentrip. Geniet van de cultuur, het heerlijke eten en natuurlijk de grote kans op mooi weer. Een beter begin van onze roadtrip door portugal hadden we ons niet kunnen wensen.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This